FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski duhani u prvom polugodištu s dobiti

ZAGREB, 20. srpnja 2006. (Hina) - Tvrtka Hrvatski duhani iz Virovitice u prvom je polugodištu ove godine ostvarila dobit od 575 tisuća kuna, nasuprot prošloj godini kada je prvih šest mjeseci završila s gubitkom od 5,1 milijun kuna.
ZAGREB, 20. srpnja 2006. (Hina) - Tvrtka Hrvatski duhani iz Virovitice u prvom je polugodištu ove godine ostvarila dobit od 575 tisuća kuna, nasuprot prošloj godini kada je prvih šest mjeseci završila s gubitkom od 5,1 milijun kuna.

Poslovanje poduzeća se ustabililo i predviđa se polagani rast dobiti do kraja godine, procjenjuje Uprava tvrtke u komentaru šestomjesečnih poslovnih rezultata koje prenosi Zagrebačka burza.

Ostvarena je dobit i u drugom kvartalu ove godine kao rezultat povećanja prodaje i restrukturiranja poduzeća, ističe Uprava.

Hrvatski duhani u većinskom su vlasništvu rovinjskog TDR-a, koji ima 85,9 posto dionica virovitičke tvrtke, a većinu prihoda ostvaruje prodajom fermentiranog duhana.

U prvom polugodištu ove godine ukupni prihodi tvrtke porasli za 25,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, odnosno s prošlogodišnjih 85,2 milijuna kuna na 107,3 milijuna u prvom polugodištu ove godine.

Pritom su prihodi od prodaje u zemlji porasli za 38 posto, odnosno sa 40,7 milijuna kuna na 56,2 milijuna kuna, a od prodaje u inozemstvu za 47,3 posto, odnosno sa oko 23 milijuna u prvom polugodištu lani na 33,8 milijuna u prvom polugodištu ove godine.

Smanjeni su pak ostali prihodi, sa 5,9 milijuna u prvih šest mjeseci prošle na 2,5 milijuna u prvih šest mjeseci ove godine, kao i financijski prihodi, sa 1,9 milijuna na 965 tisuća kuna.

Ukupni su rashodi Hrvatskih duhana rasli sporije od prihoda i u prvom ovogodišnjem polugodištu iznosili su 106,7 milijuna kuna, što je 18,2 posto više nego u isto vrijeme lani.

Pritom su pak materijalni troškovi, troškovi zaposlenih i amortizacija manji nego u isto vrijeme lani.

Tako su materijalni troškovi, ponajprije zbog manje obrađene sirovine, u prvom polugodištu ove godine iznosili 62,8 milijuna kuna, dok su u isto vrijeme lani iznosili 70,1 milijun kuna.

Troškovi pak zaposlenih smanjeni su s prošlogodišnjih 13,5 milijuna kuna na 11,3 milijuna kuna. Razlog tomu je smanjenje broja zaposlenih, navode iz Uprave.

Prema podatcima iz financijskih izvješća, Hrvatski su duhani krajem prvog polugodišta lani imali 369 zaposlenih, dok je na kraju prvog polugodišta ove godine njihov broj gotovo upola manji i zaposleno ih je 186.

Za oko tri milijuna kuna u prvom su polugodištu ove godine manji i rashodi Hrvatskih duhana za amortizaciju i iznosili su 2,8 milijuna, što iz Uprave tvrtke objašnjavaju činjenicom da je dio dugotrajne materijalne imovine, koji se nije više koristio, prodan tijekom prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙