FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Venezuela kupuje ruske lovce Suhoj SU-30, Chavez idućeg tjedna u Moskvi

MOSKVA, 20. srpnja 2006. (Hina/AFP) - Venezuela će od Rusije kupiti lovce presretače Suhoj SU-30 u vrijednosti većoj od milijarde dolara, što će označiti proboj ruskih vojnih zrakoplova na južnoameričko tržište, piše u četvrtak poslovni ruski dnevnik Vedomosti.
MOSKVA, 20. srpnja 2006. (Hina/AFP) - Venezuela će od Rusije kupiti lovce presretače Suhoj SU-30 u vrijednosti većoj od milijarde dolara, što će označiti proboj ruskih vojnih zrakoplova na južnoameričko tržište, piše u četvrtak poslovni ruski dnevnik Vedomosti.

Ugovor o kupnji 24 Suhoja trebao bi idućeg ponedjeljka potpisati venezuelanski predsjednik Hugo Chavez koji dolazi u službeni posjet Rusiji. Tijekom trodnevnog posjeta, Chavez će posjetiti i tvornice vojne oprema, među kojima i poznatu tvornicu "Barrikady" u Volgogradu, kazao je za list izvor iz ruske tvrtke za izvoz oružja Rosoboronexport.

"Radi se o prodaji lovačkih zrakoplova kojih nema niti jedna južnoamerička država", ističu Vedomesti.

Venezuela se odlučila na kupnju ruskih zrakoplova nakon što je Washington zabranio da se vladi u Caracasu prodaje oružje i vojna oprema američke proizvodnje. Nakon toga SAD su blokirale pokušaje Caracasa da kupi borbene zrakoplove od Španjolske i Brazila, optužujući Chaveza da destabilizira demokraciju u regiji.

Chavez, bivši profesionalni vojnik koji je obećao provesti socijalnu revoluciju u petoj svjetskoj izvoznici nafte, zauzvrat SAD naziva "dekadentnim carstvom koje predstavlja prijetnju cijelom planetu" te razvija bliske veze s američkim neprijateljima kao što su Kuba i Iran.

Njegova dvotjedna svjetska turneja, koju je započeo u srijedu odlaskom u Argentinu na sastanak regionalnog ekonomskog bloka Mercosur, pored Rusije obuhvatit će još i Bjelorusiju, Katar, Iran, Vijetnam i Mali, dok je posjet Sjevernoj Koreji ostavljen za drugi put. Chavez je uoči odlaska izjavio kako želi razvijati energetsko partnerstvo s Rusijom i Malijem, afričkom zemljom u kojoj su otkrivene velike zalihe nafte.

Zrakoplov Suhoj SU-30, koji se proizvodi u Komsomolsku a cijena mu je oko 35 milijuna dolara, robusni je lovac-presretač dugog doleta koji nosi osam tona naoružanja, uključujući najnovije ruske rakete zrak-zrak srednjeg i kratkog dometa R-27, R-73 i R-77 "AMRAAM-s". Može nositi i druge tipove raketa i bombe, a naoružan je i topom GSh-30-1 od 30mm. Izvozna varijanta SU-30K ima operativni dolet od 3.000 km a maksimalni do 5.200 km, što mu omogućuje dugo patroliranje bez dopune goriva u zraku. Najveća brzina mu je 2.3 macha, a krstareća 1.380 km na sat.

Rusija je 72 takva zrakoplova prodala Kini, a 40 Indiji uz ugovore o licencnoj proizvodnji tih letjelica u obje zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙