FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 20. srpnja 2006.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 20. srpnja 2006.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

LONDON - Gavin McCabe u ovo je doba godine zauzet zalijevanjem i njegom biljaka u svojem vrtu, no za Gavina je vrtlarenje više od hobija - za njega je to terapija, s obzirom da boluje od shizofrenije. Jedanput tjedno sudjeluje u radionici koja se održava u Londonu pod nazivom Battersea Garden pod okriljem dobrotvorne udruge "Thrive", gdje se u zadnjih pet godina provodi tzv. "terapeutsko vrtlarenje". Time se osobama poput Gavina pomaže da se što uspješnije nose s bolešću. Ondje dobivaju praktična znanja, a posebno obučeno osoblje može pružiti i odgovarajuće terapeutske savjete. Nakon prve shizofrene epizode koja se manifestirala tijekom studija, prije dvadeset godina, Gavin je rijetko bio zaposlen. Novinaru BBC-a je kazao kako mu je projekt Battersea ponudio nove mogućnosti suočavanja i nošenja s njegovim psihičkim problemima.

VATIKAN - Vatikanski muzeji planiraju svoju kolekciju umjetnina obogatiti djelima moderne umjetnosti, rekao je za talijanski list La Stampu direktor muzeja Francesco Buranelli. "U pet stoljeća postojanja, Vatikanski muzeji prikupili su brojna djela slavnih svjetskih umjetnika. Najpoznatiji je svod Sikstinske kapele, rađen po narudžbi koju je oslikao veliki Michelangelo Buonarotti, a muzeji raspolažu i s više djela njegovih suvremenika Rafaela, Leonarda da Vincija te Caravaggia. Buranelli je za La Stampu rekao kako bi rado u "muzejskoj kolekciji uskoro imao, primjerice, jednog Picassa", te da muzeji planiraju ulagati u kupnju djela moderne umjetnosti. Vatikanski muzeji među najpopularnijim su turističkim atrakcijama Italije koje godišnje posjeti tri milijuna posjetitelja.

PARIZ - Devetnaest stručnjaka iz 13 zemalja uputilo je poziv za spašavanjem bioraznolikosti, ocjenjujući pritom kako je Zemlja na rubu velike krize, piše list "Nature". Stručnjaci traže stvaranje svjetskog mehanizma za koordinaciju, koji bi okupljao predstavnike znanstvenika za bioraznolikost, kako bi se razjasnile odluke koje će donijeti politički čelnici poput onoga što čini za klimatsko zagrijavanje Međuvladina skupina o klimatskoj evoluciji (Geic). Erozija bioraznolikosti je nepovratna i predstavlja opasnu prijetnju za trajni razvoj i kvalitetu života budućih generacija, ističu znanstvenici. Za gotovo 12 posto svih vrsta ptica, 23 posto sisavaca i 32 posto vodozemaca prijeti opasnost od nestajanja, ocjenjuju stručnjaci i dodaju da bi klimatsko zagrijavanje moglo uzrokovati porast izumiranja postojećih vrsta poraste za 15 do 37 posto u idućih 50 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙