FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba o 1. međunarodnoj smotri folklora

ZAGREB, 19. srpnja 2006. (Hina) - U sklopu održavanja jubilarne 40. međunarodne smotre folklora (MSF) danas je u Etnografskom muzeju u Zagrebu otvorena izložba o Prvoj smotri održanoj 1966.
ZAGREB, 19. srpnja 2006. (Hina) - U sklopu održavanja jubilarne 40. međunarodne smotre folklora (MSF) danas je u Etnografskom muzeju u Zagrebu otvorena izložba o Prvoj smotri održanoj 1966.

Izložen je izbor iz dokumentacije nastale u tijeku 40-godišnjeg postojanja Smotre, promidžbeni materijali, katalozi, plakati i druge tiskovine o toj vodećoj priredbi u Hrvatskoj koja svjedoči o bogatoj hrvatskoj i svjetskoj tradicijskoj kulturi.

Danas je predstavljen i DVD o Smotri u proizvodnji Hrvatske radiotelevizije pod nazivom "Kraljice".

Umjetnička ravnateljica MSF-a Zorica Vitez istaknula je, govoreći o kulturološkoj i povijesnoj vrijednosti izložbe i DVD-a, dodala kako se njegovanjem folklora čuva dio hrvatskoga kulturnog identiteta, vrijednost kojega treba naglašavati danas u vrijeme globalizacije.

U sklopu MSF-a večeras će na Trgu bana Jelačića održati koncert "Afrikali". Mladi iz Tanzanije će drevnim tradicijskim glazbalima nastojati spojiti tradiciju i suvremeniji glazbeni izraz. U pjesmama se služe jezicima raznih plemena: Makonde, Nyakyusa, Nyasa, Nyamwezi i Swahili.

Na Gradecu večeras je na rasporedu koncert etnoglazbe nadahnute međimurskom glazbenom baštinom, a izvodi ju Elizabeta Toplak (teta Liza) koja je sudjelovala na Prvoj smotri. Nastupit će i dvije poznate kantautorice Lidija Bajuk s Ladislavom Vargom (glasovir, saksofon, harmonika i cimbal) i Markom Žerjavom (gitara) te Dunja Knebl sa sastavom "Afion", članovi kojeg su Lidija Dokuzović i Marijela Bagarić (vokali), Tatjana Bijelić (flauta), Danijel Maoduš (gitara), Dario Pavić (kontrabas) i Nenad Kovačić (udaraljke)

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙