FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 18. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 18. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić najavio je danas na Pantovčaku da će prihvatiti pokroviteljstvo nad ovogodišnjom, 291. sinjskom alkom, ali da još ne zna hoće li i doći na alku. "Sa sigurnošću mogu reći da ću prihvatiti pokroviteljstvo i poslati uobičajene darove. Ali, da li ću ja doći (na alku) još ću vidjeti, još imate obaviti neke poslove", izjavio je predsjednik Mesić tijekom susreta sa sinjskim gradonačelnikom Nikolom Tomaševićem i predsjednikom Uprave Viteškog alkarskog društva (VAD) Stipom Jukićem koji su ga zamolili da obnovi pokroviteljstvo i dođe na alku.

ROVINJ - Hrvatski i slovenski ministri unutarnjih poslova Ivica Kirin i Dragutin Mate na današnjem bilateralnom susretu u Rovinju izvrsnom su ocijenili suradnju policija dviju država, istaknuvši kako je vrlo razvijena i intenzivna. Kirin je rekao da je zbog turističke sezone pojačana koordinacija sa slovenskom graničnom policijom kako bi se smanjile velike kolone i duga čekanja na granici, a da se poštuju načela Schengenskog režima. Slovenski ministar Mate kazao je da je na visokoj razini i suradnja kriminalističkih policija dviju država, što potvrđuje i nedavno uspješno otkrivanje ilegalne proizvodnje i prodaje oružja te razbijanje međunarodnog lanca krijumčara droge i ljudi.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac posjetio je danas Agenciju za znanost i visoko obrazovanje, za koju je kazao da će odigrati ključnu ulogu u predstojećoj evaluaciji visokih učilišta. Ministar je rekao da će taj proces početi slijedeće akademske godine, prioritet je, kaže, sustav jamstva kvalitete visokog obrazovanja, a intencija da evaluaciju obavljaju domaće institucije, uz potporu stranih institucija i tijela EU. Najavio je da će se evaluacija raditi po tri kriterija - kadru, prostoru i ocjenama studenata, te istaknuo da država u budućnosti visoka učilišta neće financirati jednako, nego ovisno o ishodu obrazovanja, odnosno o utjecaju njihovih diplomanata na društvo.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas Ugovore o novčanoj potpori za samozapošljavanje nezaposlenih hrvatskih branitelja i djece poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Riječ je o 31 korisniku Mjere III. Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja i djece poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Oni su prvih 31 od natječajem odabranih 400 korisnika, koji će dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od po 20 tisuća kuna. Za sufinanciranje samozapošljavanja u poljoprivredi odobrene su 183 potpore, za obrt 195, a za osnivanje trgovačkih društava 22 potpore.

OSIJEK - Predsjednik osječkog Gradskog vijeća Branimir Glavaš pozvao je danas predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa i državnog tajnika Središnjega državnog ureda za upravu Antuna Palarića da "zbog zlouporabe ovlasti podnesu ostavke na svoje dužnosti". Na konferenciji za novinare Glavaš je predočio presudu Upravnog suda kojom se poništava odluka Središnjega državnog ureda za upravu o poništenju sjednice Gradskog vijeća od 3. ožujka ove godine na kojoj se na zahtjev oporbenih stranaka trebalo raspravljati o poskupljenju komunalnih usluga u nekim gradskim tvrtkama. Glavaš je ustvrdio kako je prijeporna odluka Središnjeg državnog ureda za upravu donesena "po izravnu nalogu Vladimira Šeksa", koji ju je predstavio 4. travnja na tiskovnoj konferenciji u osječkom HDZ-u, prije nego su je zaprimila tijela gradske vlasti. To, drži Glavaš, jasno pokazuje na spregu Šeksa i izvršne vlasti.

ZAGREB - Novi sindikat i radnici bivše Tvornice duhana Zagreb (TDZ) podnijeli su kaznenu prijavu protiv bivšeg i sadašnjeg vodstva Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) jer nisu pokrenuli postupak poništenja pretvorbe i privatizacije TDZ-a. Podnijeli smo prijavu protiv bivših i sadašnjeg predsjednika HFP-a te bivših i sadašnjih članova Nadzornog i Upravnog odbora HFP-a jer su bili dužni pokrenuti postupak poništenja pretvorbe TDZ-a na temelju nalaza revizije i zaključaka Hrvatskog sabora, izjavio je danas novinarima predsjednik Novog sindikata Mario Iveković. Postoje četiri razloga za poništenje pretvorbe, tvrdi Iveković: ulaz Zagrebačke banke u vlasničku strukturu TDZ-a bio je nezakonit, procijenjena vrijednost TDZ-a je sedam milijuna kuna manja od realne, tvrtka je kupila više od 10 posto vlastitih dionica, a HFP je zadržao dionice koje su trebale biti prenijete na Fond za razvoj i Mirovinski fond.

ZAGREB - Četrdeseta međunarodna smotra folklora počinje danas u Zagrebu nastupom tanzanijskih umjetnika u glazbeno-plesnoj radionici u Gimnaziji "Tituša Brezovačkog" na kojoj će prikazati stvaralaštvo svoje zemlje, najavila je na konferenciji za novinare umjetnička ravnateljica Smotre Zorica Vitez. Istaknula je da ovogodišnja smotra odabirom sudionika i programom želi podsjetiti na prvu smotru te na kontinuitet njegovanja folklora ne samo u nas nego i u čitavu svijetu. Sedamnaest domaćih folklornih društava dolazi iz istih mjesta iz kojih su došli prvi sudionici smotre, a među njima će biti i pojedinaca koji su nastupili na prvoj, rekla je Vitez. Priredbe jubilarne smotre folklora, koja će trajati do 23. srpnja, održavat će se na Trgu bana Jelačića i Gradecu na Gornjem gradu, a središnja svečanost održat će se u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" u subotu, 22. srpnja.

ZAGREB - Novootvorene prostorije Hrvatske bratske zajednice (HBZ) u Zagrebu posjetili su danas hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Predsjednik Mesić tom je prigodom istaknuo kako Hrvatskoj više nije potrebna karitativna pomoć iseljeništva, ali da je važno jačati suradnju, radi afirmacije hrvatske kulture u svijetu. Predsjednik HBZ Zlatko John Čaldarević zahvalio je gradu Zagrebu na darovanom prostoru, budući da je Udruga do sada boravila u privatnom prostoru. Kao ambiciju HBZ-a istaknuo je bolje povezivanje s Hrvatima u Sjedinjenim Državama i Kanadi, kojih je, u petoj generaciji, oko tri milijuna.

MILJEVCI - Požar što je u nedjelju popodne izbio na miljevačkom području danas je oko 13 sati nakon dvodnevne borbe oko stotinu vatrogasaca, kanadera i helikoptera proglašen ugašenim pa su se zadnji vatrogasci povukli sa zgarišta. Po prvim procjenama u požaru je na više od 900 hektara osim dviju staja izgorjela neutvrđena količina borovih, hrastovih i maslinovih stabala te više privatnih vinograda.

SPLIT/KORČULA - U moru pred samostanom sv. Nikole u Korčuli utopio se jučer likovni umjetnik fotograf Željko Jerman. Jerman se utopio plivajući jučer oko 14,50 sati i na njegovu tijelu nisu pronađeni tragovi nasilne smrti, potvrdila je dubrovačko-neretvanska Policijska uprava. Željko Jerman rođen je u Zagrebu 10. ožujka 1949. Od 1967., kad je prekinuo srednjoškolsko obrazovanje, bavi se fotografijom, a nakon završena fotografskog tečaja 1970. otvara studio "Blow Up". Poznat je po sustavnu i radikalnu proučavanju izražajnih mogućnosti medija fotografije. Nakon nekoliko skupnih i samostalnih izložaba Jerman 1973. zajedno s drugim autorima utemeljuje "Grupu šestorice autora".

SISAK - Sisačka je policija kazneno prijavila roditelje sa sisačkog područja zbog sumnje da su od 1997. do sada grubo zanemarili dužnu skrb za svojih desetero malodobne djece i počinili kažnjivo djelo zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili malodobne osobe. Kako je danas priopćila sisačko-moslavačka Policijska uprava, osumnjičeni roditelji svojoj djeci, kako se osnovano sumnja, nisu osigurali primarnu zdravstvenu zaštitu, nisu se brinuli da im djeca obave obvezatnu i potpunu imunizaciju na zarazne bolesti, niti su se brinuli za njihov odgoj. Protiv roditelja je osim kaznene podnesena i prekršajna prijava po Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙