FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 18. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 18. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks danas je prihvatio poziv izaslanstva Viteškog alkarskog društva (VAD) i grada Sinja da dođe na ovogodišnju 291. sinjsku alku. "S velikim zadovoljstvom prihvatio sam poziv da budem nazočan na Alci. Uvjeren sam da će proteći u viteškom duhu i natjecanju, u skladu s najboljim tradicijama Alke, lišene bilo kakvih primjesa koji odudaraju od onoga što Alka jest i što treba biti", izjavio je Šeks nakon susreta s izaslanstvom VAD-a i grada Sinja u Saboru. Izaslanstvo, koje su predvodili predsjednik Uprave VAD-a Stipe Jukić i sinjski gradonačelnik Nikola Tomašević, Šeksa je izvijestilo o pripremama za Alku i o tome da je predsjednik države Stjepan Mesić danas prihvatio pokroviteljstvo nad Alkom.

ZAGREB - Predstavnici nadležnih ministarstva održali su danas sastanak o sanaciji onečišćenja iz olupine broda "Vassillios T" koji je potonuo 1939. blizu Komiže na otoku Visu kod rta Stupišća. Kako je istaknuto na sastanku Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, Ministarstva kulture i Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, onečišćenje će se uklanjati crpljenjem uz najveće mjere opreza, tako da radovi ne utječu na turističke aktivnosti. Uklanjanjem će koordinirati Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka u suradnji s dvama spomenutim ministarstvima, a operativni program će voditi Lučka kapetanija u Splitu, priopćeno je iz Ministarstva mora. Olupina je u moru oko 70 godina na dubini 50 - 60 metara. Prvi znaci puknuća na brodu i pojava malih količina mazuta uočeni su 25. lipnja 2006.

ZAGREB - Ministrica obitelji, branitelja i međugenercijske solidarnosti Jadranka Kosor danas je komentirajući medijske napise o reviziji braniteljskih statusa borbenog i neborbenog sektora izjavila da nikakva konačna brojka o gubitku statusa nije izrečena, i da radna skupina razmatra sve pristigle primjedbe kako bi se eventualno drugačije uredili kriterije za izračun udjela u Fondu hrvatskih branitelja. Cilj nam je da najveći broj bodova, a time i udjela u Fondu dobiju ljudi koji su najzaslužniji za obranu i stvaranje Hrvatske, poručila je Kosor. Po pisanju medija nakon revizije borbeni sektor izgubili bi oni koji nisu bili na prvoj liniji bojišnice kao što su državni činovnici, prateće osoblje Ministarstva obrane i MUP-a.

ZAGREB - Komentirajući upise braniteljske djece na fakultete, ministrica obitelji, branitelja i međugenercijske solidarnosti Jadranka Kosor danas je rekla kako se stekao dojam da se djeca branitelja upisuju kako žele te da nisu morala zadovoljiti uvjete i prijeći bodovni prag. Svaka država može u jednom trenutku jednoj skupini dati vjetar u leđa i to je učinjeno tom odredbom. Svi su na vrijeme trebali reagirati na zakonske odredbe ako ih ne smatraju dobrima, pa tako i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Moja je dužnost, kao ministrice hrvatskih branitelja, bila ugraditi odredbe koje su zahtijevali hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji. Nikome nije bilo ni na kraj pameti izgurati bilo koje dijete koje je postiglo odlične rezultate, ustvrdila je Kosor.

PRIMOŠTEN - Odlukom Općinskog suda u Šibeniku primoštenska općina mora omogućiti "Odašiljačima i vezama" te tvrtki T- Mobileu pristup do uređaja na brdu Gaju te ukloniti zapreke na prilaznom putu. Poduzeća "Odašiljači i veze" te T - Mobile tužili su tu općinu za ometanje posjeda i sprječavanje pristupa svojim uređajima, a privremena mjera kojom se radnicima telekomunikacijskih tvrtaka omogućuje pristup uređajima na Gaju donesena je izvanraspravno. Rješenje je primoštenskoj općini dostavljeno jučer iz Općinskog suda u Šibeniku. Poduzeća koja imaju uređaje na Gaju zatražila su sudsku zaštitu kad je 6. lipnja 2006. nepoznati počinitelj bagerom prekopao prilazni put.

ZAGREB - Sindikat graditeljstva Hrvatske danas je obilježio 18. srpnja, Dan hrvatskih graditelja, sjednicom kojoj su prisustvovali ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić, predsjednik Udruge poslodavaca graditeljstva Boris Ćupić i predsjednici uprava velikih graditeljskih tvrtki. Predsjednik Sindikata graditeljstva Stipe Kirigin analizirao je stanje u hrvatskom graditeljstvu istaknuvši velik broj nesreća na radu - lani je na radu poginulo 45 radnika, od čega 27 u graditeljstvu, priopćeno je iz sindikata. U proteklih pet godina produktivnost u graditeljstvu porasla je 100 posto, ali u odnosu na plaće u gospodarstvu graditeljstvo zaostaje i do 30 posto.

SLAVONSKI BROD - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će uređenje više divljih odlagališta otpada u romskom naselju na rubu Slavonskoga Broda, rekao je danas za posjeta Brodu direktor Fonda Vinko Mladineo. Od 210 tisuća kuna koliko je potrebno za uređenje Fond će izdvojiti 70 posto, a ostatak će namaknuti grad Slavonski Brod. Mladineo je rekao kako su žurno reagirali na predstavku Vladina Ureda za nacionalne manjine i resornoga ministarstva jer su nakon stručnog izvida ocijenili kako je stanje u romskom naselju uistinu dramatično. "Otpad se tamo nalazi oko samih kuća i uz put, a odvodni kanali nisu uređeni", ustvrdio je Mladineo.

VUKOVAR - Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Robert A. Bradtke u sklopu dvodnevnog boravka u Vukovarsko-srijemskoj županiji razgovarao je danas sa županom Božom Galićem. Nakon razgovora iza zatvorenih vrata, veleposlanik Bradtke je izrazio zadovoljstvo što je posjetio Vukovarsko-srijemsku županiju i grad Vukovar koji je, kako je rekao, imao veliku ulogu u povijesti Hrvatske. Dodao je da mu je bila velika želja na početku svog mandata u Hrvatskoj posjetiti Vukovar. Župan Galić je veleposlanika Bradtkea upoznao s napretkom i novim izazovima županije te izrazio želju za nastavkom dobre suradnje kao i pomoći američkog Veleposlanstva. Nakon sastanka održana je prezentacija "Primjena ICT (informacijsko-komunikacijski sustav) tehnologije u regionalnoj (područnoj) samoupravi". Ovu novu informacijsku tehnologiju financira Američka agencija za međunarodni razvoj USAID.

ZAGREB - Institut "Ruđer Bošković" (IRB) dobio je još jedan europski projekt - "NonCodDNA" vrijedan više od pola milijuna eura a financira se u okviru programa "Marie Curie - Prijenos znanja" kojemu je glavni cilj unaprijeđenje izvrsnosti europskih znanstveno-istraživačkih ustanova. Ugovor o financiranju toga projekta potpisali su danas predstavnici IRB-a sa Središnjim direktoratom za istraživanja Europske unije (EU), priopćio je voditelj Ureda za odnose s javnošću IRB-a Duje Bonacci. Projekt je vrijedan točno 550 tisuća eura, a riječ je o temeljnim molekularno-bioloških istraživanjima tzv. nekodirajuće DNA koja čini znatan dio DNA molekule čovjeka i drugih viših organizama. "NonCodDNA" vodit će IRB-a ova znanstvenica dr. Đurđica Ugarković, a IRB-ovi partneri na tom projektu bit će sveučilišta u Palma de Mallorci i Barceloni.

LIČKI OSIK - Požar u Vukavi između Perušića i Ličkog Osika stavljen je pod nadzor gasitelja. Kako je izvijestio vatrogasni zapovjednik Ličko-Senjske županije Ivica Radoišević vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe iz Gospića i DVD-a iz Perušića spriječili su širenje vatre prema obližnjim kućama u Širokoj Kuli i Vukavi. Zračne snage Ministarstva obrane iz Divulja poslije podne gasile su opožareno područje koje je i minirano, izjavio je Radošević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙