FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nikad nije prekasno da počnete vježbati

LONDON, 18. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - Nikad nije prekasno da se pokrenete, počnete vježbati i tako smanjite rizik za srčane bolesti, tvrde znanstvenici.
LONDON, 18. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - Nikad nije prekasno da se pokrenete, počnete vježbati i tako smanjite rizik za srčane bolesti, tvrde znanstvenici.

Ipak, vježbe ne moraju biti naporne, šetnja će biti dovoljna.

"Ne morate odmah juriti u teretanu. Dovoljno je ustati s kauča", kaže dr. Dietrich Rothenbacher epidemiolog sa sveučilišta u Heidelbergu. "Nikad nije prekasno da počnete vježbati."

Istraživači su proučavali djelovanje tjelesne aktivnosti na pacijente oboljele od koronarne srčane bolesti i skupinu zdravih osoba iste dobi i spola.

Pokazalo se da osobe koje vježbaju cijeli život imaju najniži rizik za bolest koja je najveći uzročnik smrti u industrijaliziranim zemljama.

"No, otkrili smo i to da ljudi koji promijene navike u tjelesnim aktivnostima isto mogu smanjiti rizik za koronarnu srčanu bolest", dodao je Rothenbacher.

Znanstvenici su ponovno analizirali podatke koje su prije prikupili o pacijentima i zdravim osobama u dobi od 40 do 68 godina.

Pušenje, dijabetes i visoki tlak, koji su rizični faktori za srčane bolesti, bili su češći među oboljelima nego među zdravima.

Oni koji su vježbali cijeli život imali su približno 60 posto manji rizik za koronarne srčane bolest. Osobe koje su promijenile navike i počele vježbati nakon 40. godine imali su približno 55 posto manji rizik nego oni koji su oduvijek neaktivni.

"Naša studija pokazuje da je tjelesna aktivnost očito povezana sa smanjenjem rizika za srčane bolesti te da povećanje tjelesne aktivnosti čak i nakon 40. može znatno smanjiti rizik za koronarne srčane bolesti", napisao je Rothenbacher u studiji objavljenoj u časopisu Heart.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙