Trešnje, sadrže određeni broj antioksidanata i protuupalnih sastojaka. No, istraživanja provedena da bi se utvrdilo djelovanje ove vrste voća pri ublažavanju simptoma mišićne upale, pokazala su različite rezultate. Jedno je istraživanje pokazalo da su muškarci i žene koji su dnevno pojeli 45 trešanja imali nižu razinu upalnih markera u krvi.
Dr. Decklan Connolly sa Sveučilišta Vermont i njegovi kolege pokušali su ustanoviti može li konzumiranje svježe iscijeđenog soka od trešnje prije i poslije vježbi smanjiti simptome upale mišića.
14 studenata dobrovoljaca konzumiralo je po čašu svježe iscijeđenog soka od trešanja i jabuka ili "placebo" napitak od crne trešnje pod nazivom Kool-aid.
Nakon svakodnevnog dvotjednog vježbanja i konzumiranja svježeg soka trešnje, odnosno napitka nastalog industrijskom preradom, znanstvenici su ustvrdili da je skupina koja je konzumirala svježi sok osjećala manju bol u mišićima te da su studenti imali veću mišićnu snagu tijekom vježbanja od skupine koja je konzumirala Kool-aid.
Dr. Connolly savjetuje osobama koje povremeno nakon vježbe osjećaju jaku bol u mišićima da svoju prehranu dopune svježim sokom od trešnje. "Naravno, sastojak sadržan u trešnji koji ima protutupalno i antioksidativno djelovanje može se uzimati i u tabletama, no uvijek je bolji izbor prirodni izvor", zaključio je znanstvenik.