FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Diplomatske inicijative suočene s tvrdokornošću sukobljenih strana

BEJRUT, 17. srpnja 2006. (Hina/AFP) - Sve su brojnije međunarodne inicijative oko prekida vatre između Izraela i Hezbollaha, ali se zasad suočavaju s tvrdokornošću suparnika - Izraela i šijitskog Hezbollaha.
BEJRUT, 17. srpnja 2006. (Hina/AFP) - Sve su brojnije međunarodne inicijative oko prekida vatre između Izraela i Hezbollaha, ali se zasad suočavaju s tvrdokornošću suparnika - Izraela i šijitskog Hezbollaha.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan pozvao je u ponedjeljak u Sankt Peterburgu sukobljene strane u Libanonu na prekid neprijateljstava kako bi se omogućilo uvođenje snaga UN-a, koje po njegovim riječima treabju biti "snage za stabilizaciju".

Dodao je da želi raspolagati s dovoljno "vremena i prostora" kako bi se uvjerio da ima "dobro uvježbane vojnike, dobro opremljene, koji bi ondje uskoro otišli".

Talijanski premijer Romano Prodi izjavio je na summitu G-8 u Sankt Peterburgu kako bi UN trebao upetorostručiti snage u Libanonu, odnosno uz 2.000 sadašnjih promatrača UN-a na izraelsko-libanonskoj granici, poslati još 8.000 vojnika.

G8 je pozvao na prekid izraelske ofenzive i raketiranja Hezbollaha, sugerirajući također potrebu za "prisustvo međunarodnih snaga sigurnosti i promatrača" u južnom Libanonu.

Francuski premijer Dominique de Villepin doputovao je u ponedjeljak Bejrut radi izražavanja "podrške Francuske" libanonskom narodu, a predsjednik Jacques Chirac je izraelsku ofenzivu na Libaon nazvao "devijantnom" .

Voditelj izaslanstva UN-a koje je pokušava zaustaviti eskalaciju sukoba u Libanonu Vijaj Nambiar izjavio je danas u Bejrutu kako su napravljeni prvi obećavajući koraci u obuzdavanju krize.

"Mogu obznaniti da smo napravili prve obećavajuće korake i da napredujemo", izjavio je Nambiar.

Zapadne zemlje, posebice SAD, V. Britanija i Francuska, inzistiraju na razoružanju Hezbollaha.

Izrael će "jedino prihvatiti raspoređivanje libanonske vojske" na međunarodnoj granici, izjavio je u ponedjeljak izraelski ministar obrane Amir Peretz.

Izrael nastavlja inzistirati na razoružavanju Hezbollaha i oslobađanju zatočenih vojnika. Želi trajno zaštititi svoja naselja od raketnih napada šijitskog Hezbollaha, islamističkog pokreta koji podupiru Damask i Teheran.

Izraelski vicepremijer Shimon Perez kazao je na arapskoj postaji Al-Jazira da "Izrael želi primjenu rezolucije 1559 Vijeća sigurnosti UN-a (koja zahtijeva razoružanje Hezbollaha). Želimo zapravo da Libanon ojača i nametne svoju vlast posvuda".

Međunarodne snage za Libanon obuhvatit će puno više od 2.000 pripadnika promatračke misije UN-a već prisutnih na jugu ali će njihovo raspoređivanje zahtijevati vremena, izjavio je u ponedjeljak britanski premijer Tony Blair.

Obraćajući se novinarima po završetku summita G8 u Sankt Peterburgu, Blair je dodao da će te snage za "stabilizaciju" biti "značajniji kontingent, s preciznijom misijom" od 2.000 pripadnika promatračke misije UN-a u Libanonu.

Međunarodna zajednica mora sve učiniti da dođe do "smirivanja stanja" na Bliskom istoku i "zaustavljanja dinamike akcija-reakcija", kazao je u ponedjeljak visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana.

"Stanje je jako, jako teško", istaknuo je Solana, vidno umoran nakon kratkog putovanja u Libanon u nedjelju navečer gdje je dugo razgovarao s libanonskim premijerom Fouadom Siniorom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u ponedjeljak u Sankt Peterburgu da stanje na Bliskom istoku, posebice u Libanonu, još uvijek "nije izmaklo nadzoru".

"Mislim da stanje nije izmaklo nadzoru. Ali nisam ni uvjeren da će povratak vojnika okončati sukob", kazao je Putin na konferenciji za tisak po završetku summita G8 u Sankt Peterburgu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙