FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 16. srpnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.
ZAGREB, 16. srpnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

POŽEGA/VRHOVINE - Za općinska vijeća Velike u Požeškoslavonskoj županiji i Vrhovine u Ličko-senjskoj danas se održavaju izvanredni izbori. Općinskom izbornom povjerenstvu Velike prijavljeno sedam lista od kojih je šest stranačkih i jedna nezavisna lista. Na izvanredne izbore samostalno izlazi šest stranaka; HDZ, HSS, HSP, HSU, HB-pokret za modernu Hrvatsku , SDP te Nezavisna općinska lista - nositelj Mario Rich. Do raspuštanja Općinskoga vijeća Velike koje broji 15 članova došlo je zbog neizglasavanja proračuna za ovu godinu. Vijećnici općinskoga vijeća u zakonskom roku, do kraja ožujka ove godine nisu usvojili proračun zbog sumnje u malverzacije s proračunskim novcem te dubioza u tvrtki "Velički komunalac" čiji je osnivač sama općina. Općinsko vijeće Vrhovina je raspušteno jer nakon izbora nije osigurana zastupljenost pripadnika hrvatskog naroda. Ta dva vijećnika trebala su biti popunjena s liste HDZ-a i koalicijske liste SDP-HSS, a oba su izabrana samo s liste SDP-HSS.

ŠIBENIK - Požar koji je izbio jutros oko 9,15 sati na predjelu između mjesta Brnjica kod Šibenika i kanjona Čikole, lokaliziran je u 11 sati, priopćila je Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije. Gorjela je uglavnom suha trava i nisko raslinje, a još nije poznata točna površina opožarenog područja. Kontroliranje požarišta je bilo otežano zbog jake bure pa je pozvana pomoć iz zraka, a dva kanadera uključila su se u akciju gašenja u 10, 45 minuta. Objekti obližnjih naselja nisu bili ugroženi, priopćili su iz Vatrogasne zajednice.

PULA - Požar koji je sinoć oko 23 sata izbio na području Monte Kopa kraj Premanture nedaleko Pule lokaliziran je jutros u 7,30 sati. Izgorjelo je 50 hektara trave i niskog raslinja te 10 hektara borove šume, izvijestio je jutros zapovjednik pulske Javne vatrogasne postrojbe Klaudio Karlović. Jutros je od 5,50 do 7,30 sati u gašenju požara sudjelovao i kanader. Vatrogasne ekipe se još uvijek nalaze na požarištu.

ZAGREB - Dvojica nepoznatih počinitelja jutros oko 2,30 sati na području Gornjeg Pirovca u podsljemenskoj zoni, provalili su u obiteljsku kuću u vlasništvu hrvatske državljanke (51) koja je čuvši buku, sišla je u prizemlje kada ju je jedan od počinitelja obuhvatio rukama, dok ju je drugi nekoliko puta "pajserom" udario po glavi i rukama teško je ozlijedivši. Počinitelji su po kući ispremetali stvari, ali su se udaljili u nepoznatom pravcu ništa ne otuđivši, a ženi je liječnička pomoć pružena u KB Sestre milosrdnice, izvijestio je na konferenciji za novinare Policijske uprave zagrebačke operativni analitičar Davor Tor.

PULA/RIJEKA - Tri su osobe poginule jutros na prometnicama Istarske i Primorsko-goranske županije. Dvije su osobe poginule, a dvije teže ozlijeđene u teškoj prometnoj nesreći koja se jutros oko sedam sati dogodila u ulici Prekomorskih brigada, odnosno na pulskoj obilaznici između skretanja za Šišan i Medulin, izvijestila je jutros istarska policija.Dvije osobe koje su se nalazile u vozilu zadobile su teške tjelesne ozljede i također su prevezene u Opću bolnicu u Puli. Jedna je osoba poginula i na jadranskoj cesti kod Jadranova. Po prvim podacima Policijske uprave primorsko goranske do slijetanja vozila s ceste kod Jadranova došlo je oko 6,20 sati. Očevid traje.

ŠIBENIK - Vozač mopeda, 19-godišnji D. I. iz okolice Šibenika zadobio je teške tjelesne ozljede opasne po život u prometnoj nesreći koja se dogodila noćas oko 2 sata u Žaboriću na dionici Jadranske magistrale između Šibenika i Primoštena, kada je na njega naletio automobil "fiat punto", priopćila je Policijska uprava šibensko-kninska. Mopedist je neprilagođenom brzinom izašao iz desnog nepreglednog zavoja na cesti, izgubio kontrolu nad upravljačem i udario u ivičnjak te se odbio nazad na kolnik i pao s mopeda. Tada je na njega naletio automobil "fiat punto" makarskih registracijskih oznaka kojim je upravljala 40-godišnja vozačica, koja je vozilom prešla preko njegova tijela i zaustavila se kada je udarila u moped, dodaje se u policijskom priopćenju.

ZAGREB - U prvih šest mjeseci primjene Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu prikupljeno je 310 milijuna jedinica ambalaže ili 43.395 tona ambalažnog otpada, doznaje se u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. PET-ambalaže prikupljeno je 7225 tona, 670 tona aluminijskih i metalnih limenki i 35.500 tona stakla. Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo izjavio je Hini kako su Hrvatsku pohvalile austrijske i švedske institucije i stručnjaci jer je u kratkom vremenu uspjela uspostaviti sustav gospodarenja ambalažnim otpadom, što nije uspjelo niti jednoj drugoj europskoj državi.

ZAGREB - Hrvatska će se potpisivanjem Međunarodne konvencije za regulaciju kitolova pridružiti skupini od 66 zemalja koje su do sada potvrdile washingtonsku Konvenciju iz 1946. Za pristup Konvenciji i Međunarodnoj komisiji za kitolov (IWC) Hrvatska ima jake razloge: u Jadranskom moru se pojavljuje deset vrsta kitova. Neki od njih su povremeni gosti iz Sredozemlja, a dobri dupin (Tursiops truncatus) i mali dupin (Delphinus delphis) naše su zavičajne vrste. Zbog ubijanja tijekom prošlih stoljeća, prelova ribe i uništavanja okoliša mali dupini su gotovo nestali iz Jadrana. Upravo stoga je potrebno poduzeti posebne mjere kako bi se poboljšali uvjeti u okolišu koji bi pridonijeli povratku i povećanju broja nestalih vrsta, smatraju predlagači prijedloga zakona o potvrđivanju Konvencije.

RIJEKA - Koncert slavnog tenora Josea Cure koji će 17. srpnja, u sklopu Riječkih ljetnih noći, nastupiti u Marijinu perivoju na Trsatu najavljen je danas na konferenciji za novinare u Grand hotelu Bonavia. Nastup su najavili Jose Cura i njegova partnerica na koncertu mezzosopranistica Dubravka Šeparović - Mušović, dirigentica Nada Matošević koja će ravnati orkestrom Opere HNK Ivana pl. Zajca i intendantica riječkog Kazališta Mani Gotovac. Na programu su djela P. Mascagnija, Arija Santuzze, U. Giordana, R. Leoncavalla, G. Puccinija, C. Saint - Saensa i G. Bizeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙