FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 15. srpnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 15. srpnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Dionica Jadranske magistrale Novi Vinodolski-Senj-Sveta Marija Magdalena i Paški most otvoreni su za sav promet, ukinute su zabrane za I. skupinu vozila nakon slabljenja vjetra. Na glavnim cestama i autocestama iz unutrašnjosti prema moru i obrnuto promet je i dalje znatno pojačan. Kroz tunele Mala Kapela i Sveti Rok na autocesti Zagreb-Split vozi se dvosmjerno. Kod sjevernog ulaza u tunel Mala Kapela, prema moru, kolona vozila je duga oko 7,5 kilometara, a kod južnog ulaza u tunel, prema unutrašnjosti, zasada nema kolone. Kod sjevernog ulaza u tunel Sveti Rok, prema moru, kolona je duga oko 6 kilometara, a kod južnog ulaza u tunel, prema unutrašnjosti, kolona je duga oko 5,5 kilometara.

VOJNIĆ - Srpsko narodno vijeće (SNV) održalo je danas tematsku sjednicu "Bez razvoja nema jednakosti" u nazočnosti ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Branka Vukelića, veleposlanika Srbije u Hrvatskoj Radivoja Cvetićanina i zamjenika šefa misije OESS-a u Hrvatskoj Todda Beckera, te izmijenilo Statut da bi se stvorile pretpostavke za formiranje Centra za razvoj. Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je da s formiranjem Centra predstavnici srpske nacionalne manjine izlaze iz politike u kojoj se prvenstveno vodila borba za ostvarivanje ljudskih prava te se okreću razvoju, jer bez razvoja na povratničkim područjima nema budućnosti ni za njihova prava.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata, Novi sindikat i radnici Tvornice duhana Zagreb (TDZ) ustraju na zahtjevu za poništenjem pretvorbe Tvornice duhana Zagreb (TDZ), a sutra će radnici obilježiti i "jubilarnih" 100 dana otkako čuvaju tvornicu u kojoj su radili, rekao je danas predsjednik Novog sindikata Mario Iveković. Iveković je kazao da su radnici trenutno u iščekivanju deložacije i da su dobili rješenja za ovrhu. Podsjetio je da su uložili žalbu na rješenje kojim je utvrđeno smetanje posjeda, ali još nisu dobili odgovor. Pritom je naglasio da su radnici, počevši od siječnja, pokrenuli niz tužbi (protiv redovnih, a potom i izvanrednih otkaza) koje još nisu došle na red, kao i kaznene prijave protiv Uprave i Nadzornog odbora TDZ-a, dok je Uprava u travnju podigla tužbu za ometanje posjeda i već dobila ovršno rješenje.

SUNJA - Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić svečano je danas, u sklopu obilježavanja Dana općine Sunja, otvorila Prvi sajam zadrugarstva, obrtništva i turizma Sisačko-moslavačke županije. Na izlagačkom prostoru površine tisuću četvornih metara, od čega je 450 četvornih metara pod izložbenim šatorom, izlaže 39 zadruga, obrta i turističkih organizacija sa sisačko-moslavačkog područja. Lovrić je napomenula da je sajam u Sunji rezultat ideja i programa Županije koja maksimalno podupire razvoj zadrugarstva, obrta, poljoprivrede i turizma.

PULA - U pulskome brodogradilištu Uljaniku danas je u more porinut brod "Coral Leader" za izraelskog naručitelja "Ray Car Carrers". Riječ je o brodu za prijevoz 4900 automobila i kamiona. Nosivost mu je 12.300 tona, dugačak je 176 metara i širok 31 metar, a može razvijati brzinu od 20,8 čvorova. To je drugi iz serije od osam brodova ugovorenih s tom tvrtkom i četvrto ovogodišnje porinuće u Uljaniku od šest planiranih. Kako se danas čulo, ugovor za izgradnju broda potpisan je 2003., a kobilica je položena lani u prosincu. Nakon današnjeg porinuća na navoz je položena kobilica za izgradnju trećeg broda za prijevoz automobila i kamiona "Opal Leader" za istu tvrtku.

HVAR - Hvarski gradonačelnik Pjerino Bebić i direktor Uprave Sunčanog Hvara Dragan Lazukić danas su svečano otvorili novouređeno kupalište Bonj, na kojem će se kupanje naplaćivati 650 kuna dnevno. Radi se o jednom od najstarijih komunalnih kupališta u Europi, a privedeno je svrsi marom djelatnika splitskih građevinskih tvrtki. Kupalište će pridonijeti estetskoj slici Hvara kao turističkog centra, premda se za cijenu kupanja od 650 kuna po osobi to ne bi moglo reći. Bonj je pod zaštitom Regionalnog zavoda za zaštitu kulturne baštine, a njime se prije koristio koncesionar Bare Teklić koji je izgubio koncesiju zbog neplaćanja najamnine i svih ostalih davanja.

SISAK - Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Kratečko u sisačkoj gornjoj Posavini danas je svečanom sjednicom i vatrogasnim natjecanjem obilježilo 100. obljetnicu osnutka. Predsjednik DVD-a Ivica Posavec podsjetio je da je Društvo prije 100 godina osnovalo 27-ero uglednih stanovnika Kratečkog i susjednih mjesta Mužilovčice i Čigoča, a prvi vojvoda, kako se tada nazivao predsjednik Društva, bio je Đuro Mačković iz Kratečkog. DVD Kratečko je u proteklih 100 godina bilo stožerno društvo za razvoj dobrovoljnog vatrogastva u cijeloj sisačkoj donjoj Posavini, te uz katoličku Crkvu i kulturno-umjetnička društva stožer opstojnosti domoljublja i državotvorstva, rekao je Posavec.

ZAGREB - Organizatori Motovun Film Festivala, u suradnji s glavnim sponzorom Vipnetom, predstavili su danas u središtu Zagreba akciju pod nazivom "Zakrpajmo motovunske zidine". Tom se akcijom želi prikupiti novac za obnovu motovunskih zidina te izvijestiti javnost o hitnosti rješavanja tog problema, priopćili su organizatori akcije. Do 28. srpnja svi Vip-korisnici mogu slanjem SMS poruke bez sadržaja na broj 66091 darovati 3,66 kuna (PDV je uključen) i simbolično pridonijeti da se očuva Motovun. Vipnet je već treću godinu glavni sponzor Motovun Film Festivala, najpoznatijega nezavisnog filmskog festivala u Hrvatskoj, a nastojanja organizatora da pomognu srednjovjekovnom gradiću potaknuli su ga da se uključi u obnovu zidina koje su se počele urušavati.

MEDULIN - U Vrčevanu, naselju između Medulina i Ližnjana, jutros u devet sati buknuo je požar koji je za jedan sat lokaliziran, doznaje se od pulske vatrogasne postrojbe. U požaru je izgorjelo pet hektara borove šume te hektar trave i niskog raslinja, no obližnje vikendice i kamp-kućice u tom naselju nisu oštećene. Požar su gasili vatrogasci iz Pule, Medulina i Ližnjana te sami mještani, a pomogla su i dva kanadera. Kako bi jak vjetar ponovno mogao razbuktati vatru, vatrogasne ekipe su i dalje na tom području.

ZAGREB - Ženska mreža Hrvatske u današnjem je priopćenju reagirala na jučerašnje tvrdnje udruge "Reforma" za promoviranje etike, morala, obiteljskih vrijednosti i ljudskih prava, tvrdeći da "Reforma" pokušava izmanipulirati javnost u vezi programa spolnog odgoja. Udruga "Reforma" priopćila je kako je stekla dojam da je ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac popustio pritiscima homoseksualnih manjina u vezi programa spolnog odgoja, koje nastavljaju "nametljivu kampanju" da vlasti prihvate zahtjeve i svjetonazor homoseksualaca. "Reforma" pokušava izmanipulirati javnost sugerirajući neistinu da se uvrštenju programa udruge "Grozd" u uži krug izbora programa o seksualnom odgoju protive samo homoseksualne udruge, ističe Ženska mreža.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙