FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Račan: nezakonitim odlukama o Hini i HNB-u HDZ udaljuje Hrvatsku od EU

ZAGREB, 14. srpnja 2006. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan optužio je danas HDZ da je jučerašnjim izborom članova Upravnog vijeća Hine i Savjeta HNB-a u Hrvatskom saboru pokazao da vlast želi zadržati i po cijenu nezakonitih i nedemokratskih odluka, bez obzira na to što time udaljuje Hrvatsku od EU te narušava stečene demokratske standarde i razvoj društva.
ZAGREB, 14. srpnja 2006. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan optužio je danas HDZ da je jučerašnjim izborom članova Upravnog vijeća Hine i Savjeta HNB-a u Hrvatskom saboru pokazao da vlast želi zadržati i po cijenu nezakonitih i nedemokratskih odluka, bez obzira na to što time udaljuje Hrvatsku od EU te narušava stečene demokratske standarde i razvoj društva.

Račan je na konferenciji za novinare rekao da je izbor vanjskih članova Savjeta HNB-a, suprotno zakonu, prošao bez ikakvih konzultacija među parlamentarnim strankama, dok je kod imenovanja dijela članova Upravnog vijeća Hine, tvrdi, HDZ pokazao da želi uvesti kontrolu nad medijskim prostorom u Hrvatskoj.

"Pored biltenizacije jednog dnevnog lista suočeni smo s pokušajima da se na isti način tretira i Hina, izborom ljudi koji trebaju voditi Hinu na način da su prekršeni zakonski kriteriji, demokratski i profesionalni standardi, a sve u cilju da se dobije agencija koja će služiti vladajuću stranku", kazao je.

"To je proces s kojim se demokratske snage u Hrvatskoj ne smiju miriti", dodao je Račan, najavivši da će o nedemokratskom ponašanju HDZ-a izvijestiti predsjednika države Stjepana Mesića s kojim će se, vjerojatno, sastati već danas.

Račan se nada da odluka o Hini neće dovesti do suspenzije pregovora s EU o poglavlju koje se tiče medija i medijskih sloboda, ali je i upozorio da za pregovore nije dovoljno deklarirati, nešto napisati u zakonu, a onda zakon kršiti.

"Ovo (Hina i HNB) je dokaz da u HDZ-u misle da to nije važno, a to je štetno za Hrvatsku. Od Sanadera deklarirana poželjna brzina pregovora onemogućava se lošim potezima njegove vlade", ocijenio je.

SDP-ov saborski zastupnik Antun Vujić rekao je kako u prilog tvrdnjama da je HDZ u Upravno vijeće Hine postavio nestručne ljude s kojima je lako manipulirati, ide i činjenica da nitko iz te stranke i Vlade nije ni pokušao osporavati te optužbe.

Odbacio je tvrdnje HDZ-ovca Luke Bebića koji je jučerašnji izlazak SDP-ovaca iz sabornice ocijenio opstrukcijom kako bi ostalo staro Upravno vijeće i izabralo novoga ravnatelja Hine, po volji SDP-a.

"Nismo, kada smo bili na vlasti, Jadranka Crnića (bivši predsjednik Upravnog vijeća) i ostale članove predložili da bismo na njih vršili pritisak, već upravo da nitko na njih ne bi vršio pritisak", rekao je Vujić, uvjeren da će ubrzo netko na Ustavnom sudu osporiti zakonitost te odluke.

Upitan kako komentira to što su dvojica zastupnika HSS-a, potencijalnog SDP-ova koalicijskog partnera, jučer HDZ-u činila kvorum u Saboru i time omogućili imenovanje članova Upravnog vijeća Hine, Račan je odgovorio da to ne treba vezivati uz odnose među strankama, da bi "svaka stranka trebala imati dovoljno snage rješavati svoje probleme i ostvarivati svoju političku orijentaciju".

Kao još jednu štetnu odluku HDZ-a naveo je onu o povlaštenom upisu djece hrvatskih branitelja na fakultete. "To je odluka na štetu svih, usmjerena da svađa studente, izolira branitelje i njihovu djecu od ostalih građana, negira princip jednakosti na obrazovanje i ruši ionako ne baš visoku razinu obrazovanja", rekao je Račan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙