FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Račan SDP-ovcima: vrijeme je da socijaliziramo kapitalizam

ZAGREB, 1. srpnja 2006. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan ocijenio je danas na stranačkoj konvenciji da se SDP pokazao vrlo uspješnim u "liberalizaciji socijalizma" te je poručio kako je vrijeme da pokažu da mogu "socijalizirati kapitalizam".
ZAGREB, 1. srpnja 2006. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan ocijenio je danas na stranačkoj konvenciji da se SDP pokazao vrlo uspješnim u "liberalizaciji socijalizma" te je poručio kako je vrijeme da pokažu da mogu "socijalizirati kapitalizam".

Otvarajući stranačku konvenciju o temi "Radnička prava i položaj radnika u Hrvatskoj", Račan je na zagrebačkome Bundeku, pred oko 400 SDP-ovaca, rekao da je dosadašnji proces tranzicije Hrvatske obilježio "stihijski, divlji kapitalizam i obespravljenost širokih društvenih slojeva".

Istaknuo je da SDP želi Hrvatskoj ponuditi promjene, socijalno odgovorno društvo u kojemu radnik nije roba i u kojemu su rad i solidarnost visoko na ljestvici društvenih vrijednosti.

"Ne možemo prihvatiti društvo u kojemu se liječiti i školovati mogu samo oni koji to mogu platiti", istaknuo je Račan, dodajući kako SDP želi pomoći da hrvatsko društvo postane socijalno pravedno, da se učinkovitije štite radnička prava i oštro kazne kršitelji tih prava.

Račan je pročitao prijedloge zaključaka za koje vjeruje da će ih konvencija prihvatiti, a kojima se, među ostalim, najavljuju SDP-ove inicijative da se izmjenama Kaznenog zakona neisplata plaća i prekovremenog rada te rada nedjeljom i blagdanima tretira kao kažnjivo djelo.

SDP će predložiti Saboru i da se izmjenama Zakona o radu omogući "financijsko sankcioniranje" poslodavaca koji ne poštuju odredbe tog zakona, osnivanje institucija za mirno rješavanje radnih sporova, specijaliziranih sudskih odjela za radno-pravne sporove.

Predlaže i donošenje zakona o evidencijama radnog vremena, zakona protiv diskriminacije na tržištu rada, o stresu i mobingu, te propisa koji bi ojačali djelovanje i ovlasti inspektora rada, uz osiguranje besplatne pravne pomoći radnicima.

Račan je istaknuo kako država radnicima mora jamčiti sigurnost rada, i to gospodarskim razvojem i novim radnim mjestima, te da se uz stalno učenje radniku omogući prilagođavanje potrebama tržišta rada i tehnološkom razvoju.

Za jačanje položaja radnika, dodao je, nužno je ostvariti stopu gospodarskog rasta od šest i više posto, te je usmjeriti k obrazovanju, zdravlju, mirovinama i kvalitetnoj proizvodnji. Istaknuo je da jamac zaštite radničkih prava mora biti pravna država koja provodi zakone.

"Zaključci i inicijative, strategija gospodarskog razvoja koju nudi SDP - sve su to argumenti zašto aktualna vlast treba sići s vlasti i da naš program koji nudimo Hrvatskoj bude vladajući", zaključio je Račan.

Zaključke koje je pročitao Konvencija bi trebala prihvatiti poslijepodne, nakon rasprave, kada bi trebalo biti prihvaćeno i izvješće o radu SDP-a u zadnjih godinu dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙