FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 13. srpnja 2006.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 13. srpnja 2006.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

OTTAWA - Mužjaka grizlija, koji je četiri tjedna tražio družicu na zapadu Kanade, glad je nagnala na povratak u utočište. "Samo smo otvorili vrata, stavili mu hranu unutar ograde i on je ušao", objasnio je glasnogovornik utočišta udaljenog 700 km od Vancouvera. Najveći primjerak svoje vrste u svijetu, četiri godine stari Boo, živi u ograđenom 9 hektara velikom utočištu nakon što je u krivolovu 2002. ubijena njegova majka. Boou je to drugi ljubavni bijeg iz utočišta. Miris ženke u blizini natjerao ga je da provali metalna vrata, prokopa tunel ispod dvije električne ograde i popne se preko treće ograde visoke 3 metra. Ministarstvo za okoliš je predložilo da ga ostave na slobodi i prate njegovo kretanje, ali u utočištu drže da nije sposoban za samostalan život u prirodi.

ANKARA - Na temelju novog zakona o vjerskim dužnosnicima, koji će uskoro stupiti na snagu, turski vjerski službenici, da bi obavljali dužnost imama u džamijama, morat će, uz znanje jednog od svjetskih jezika, imati i doktorat, prenijela je u srijedu turska izvještajna agencija ANKA. Ta dva uvjeta biti će nužno ispuniti i u slučajevima izbora drugih najviših vjerskih dužnosnika, uključujući i muftije i direktora Direkcije za vjerske poslove. Na taj se način, prema objašnjenju vrhovnog poglavara islamske zajednice u Turskoj Alija Bardakoglua, želi osigurati mnogo objektivniji, kvalitetniji i transparentniji izbor vjerskih službenika. Svrha novog zakona je da se u sekularističkoj i laicističkoj Turskoj osigura znatno suvremeniji vjerski pristup, ali i sama interpretacija islama.

LONDON - Kineska vaza iz 18 stoljeća koju je jedna čistačica dobila kao poklon za odlazak u mirovinu donijela je pravo malo bogatstvo njezinoj obitelji nakon što je potvrđeno da se radi o dijelu izgubljenog carskog blaga. Dvadesetak centimetara visoka Qinlong vaza, koja je uz televizor stajala godinama, prodana je ua 169.700 dolara na dražbi u londonskoj aukcijskoj kući Bonham's. "Riječ je o dijelu izgubljenog blaga dinastije Qing", izjavio je Julian King, stručnjak za azijsku umjetnost. Vaza koja se pripisuje caru Qinlondu iz 18. stoljeća završila je kod čistačice 40-tih godina prošlog stoljeća i sada se vraća u domovinu, jer ju je, kažu u Bonham's u, kupio jedan kineski kolekcionar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙