FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Žrnovu blagoslovljen kip pape Ivana Pavla II.

ŽRNOVO, 9. srpnja 2006. (Hina) - Mjesto i župu Žrnovo na otoku Korčuli od danas resi brončani kip pape Ivana Pavla II. koji je blagoslovio kotorski biskup msgr. Ilija Janjić.
ŽRNOVO, 9. srpnja 2006. (Hina) - Mjesto i župu Žrnovo na otoku Korčuli od danas resi brončani kip pape Ivana Pavla II. koji je blagoslovio kotorski biskup msgr. Ilija Janjić.

Ispred župne crkve sv. Martina na blagoslovu kipa i svečanom euharistijskom slavlju bilo je mnoštvo vjernika, otočana i turista, predstavnika crkvene i svjetovne vlasti te mnogobrojni hodočasnici, koji će večeras u Blatu proslaviti blagdan blažene Marije Propetog Isusa Petković koju je baš papa Ivan Pavao II. i proglasio blaženicom.

Kip Ivana Pavla II. izradio je, na poticaj župnika don Bože Baničevića, mještanin Žrnova, akademski kipar Radoslav Duhović. Kip, visok 2,20 metara i širok metar, u broncu je salila radionica "Cron" u Blatu. Postolje je izradila arhitektica Frančeska Danese, uz kamenoklesarske radove tvrtki "Matulović" iz Žrnova i "Fabris" iz Korčule.

Osim dobrovoljnog rada mještana i štovatelja blagopokojnog pape Ivana Pavla II., postavljanju kipa financijski su pomogli mnogi dobrotvori i iseljenici iz Australije i Južnoafričke Republike.

Kotorski biskup msgr. Ilija Janjić je istaknuo ponos Žrnovljana što je u njihovu mjestu postavljen kip Ivana Pavla II., dodajući da je blagopokojni papa (Vatikan) prvi priznao našu domovinu, pohodio je tri puta, prihvaćao naše hodočasnike i u ime Crkve proglašavao svece i blaženike hrvatske krvi.

On je bio mirotvorac koji putem Evanđelja vezuje zemlju s nebom, istaknuo je.

"Budimo ponosni na velikog čovjeka, blagopokojnog papu Karola Wojtilu i u spomen na njega i kroz ovaj kip sjetimo se njegovih riječi koje su pozlaćenim slovima ispisane i na postolju kipa: 'Ljubljeni puče hrvatski, Bog te blagoslovio.'"

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙