FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 12. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 12. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je razmotrio Izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Izrazivši zadovoljstvo provedbom Zakona, ministrica branitelja Jadranka Kosor rekla je da je položaj hrvatskih branitelja lani poboljšan, što se vidi i iz povećanja proračunskih izdvajanja za tu namjenu. Izvješće je pozdravio Josip Đakić iz HDZ-a, koji se požalio na nevoljkost gradova i općina da dodjeljuju zemljište i podmiruju troškove za komunalnu infrastrukturu za organiziranu stambenu izgradnju. Ivica Pančić iz SDP-a smatra, međutim, da "Vladinu ružičastu sliku kvare dva posla - ustrojavanje registra branitelja, u kojem je oko 500.000 ljudi, s tendencijom povećanja, te Pravilnik o kriterijima za udjele u Fondu hrvatskih branitelja".

ZAGREB - Hrvatski sabor u poslijepodnevnom je nastavku zasjedanja, u hitnom postupku razmotrio Konačni prijedlog izmjena Zakona o sudovima, kojima se ispravlja propust po kojem su na prijavljivanje imovine bili obvezani samo novoimenovani suci. Po predloženim izmjenama, svi će suci, u roku od tri mjeseca, Ministarstvu pravosuđa morati podnijeti izvješća o svojoj, te o imovini bračnog druga i maloljetne djece. Takvo je rješenje, u ime Kluba HDZ-a, pozdravio Dražen Bošnjaković, ocijenivši da je riječ o antikorupcijskoj mjeri. Ingrid Antičević-Marinović iz SDP-a smatra, međutim, da ta mjera ne može biti učinkovita ako se zakonom ne propiše i objavljivanje sudačkih imovinskih kartica. Neprihvatljivom smatra i odredbu po kojoj ministar pravosuđa ima ovlasti osnivati i spajati sudove.

ZAGREB - Vlada je danas predložila Hrvatskom saboru da po hitnoj proceduri izmjeni Zakon o kaznenom postupku i time, uz ostalo, omogući pružanje pravne pomoći putem audio-video konferencije. Na taj će se način moći ispitati osumnjičenici, ili okrivljenici, svjedoci ili vještaci kao i obaviti prepoznavanje. Vlada predlaže i proširenje popisa koruptivnih djela za koje se mogu provesti posebne izvidne mjere i to na djela primanja i davanja mita u gospodarskom poslovanju, zlouporabe položaja i ovlasti. Ministrica zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić izvijestila je pak da je do sada na području cijele države prikupljeno 275 milijuna komada pet i staklene ambalaže, te limenki. Taj je podatak iznijela predlažući izmjene Zakona o otpadu prema kojima bi proizvođači u najvećoj mogućoj mjeri morali uvoditi i koristiti povratnu ambalažu, jer je manje štetna za okoliš.

ZAGREB - Hrvatska Vlada na današnjoj je zatvorenoj sjednici usvojila dokument Odrednice razvitka i uporabe računalnih programa s otvorenim kodom u tijelima državne uprave čime se Hrvatska svrstala u zajednicu država koje su uočile značenje djelovanja politike razvitka i uporabe računalnih programa s otvorenim kodom u javnom sektoru. Vlada, stoji u priopćenju, svu raspoloživu energiju usmjerava na postizanje što veće razine otvorenosti i transparentnosti rada te osnaživanja uporabe informacijske tehnologije u radu Vlade i ostalih tijela državne uprave.

ZAGREB - Predsjednica Hrvatske socijalno-liberalne stanke (HSLS) Đurđa Adlešić i vodstvo HSLS-a danas su bili domaćini predstavnicima Europske liberalno- demokratske i reformske stranke (ELDR) na čelu s Annemie Neyts Uyttebroeck koji borave u trodnevnom posjetu Hrvatskoj na poziv sestrinskih stranaka HNS-a, HSLS-a i IDS-a. Adlešić je nakon susreta zatvorenog za novinare zahvalila gostima na potpori koju daju liberalnoj sceni u Hrvatskoj. "Kao predsjednica Europske liberalno-demokratske i reformske stranke želim dati potporu HSLS-u i, isto tako, brzom ulasku Hrvatske u EU", izjavila je predsjednica ELDR-a. Na pitanje kada će građani Hrvatske glasovati za EU parlament, odgovorila je da je to teško pitanje i da zna da su hrvatske nade usmjerene ka tome da to bude 2009. "Mislim da to nije nemoguće", dodala je.

VINKOVCI - Ovogodišnja žetva pšenice na poljima vinkovačkog PIK-a, koji posluje u sustavu Agrokora, jedna je od boljih do sada i po prinosima, i po kakvoći zrna, doznaje se od predsjednika Uprave PIK-a Nikole Šafera. Ako se zadrži lijepo i sunčano vrijeme, žetva bi na istočnoslavonskim poljima mogla završiti do polovice idućeg tjedna, kazao je Šafer za Hinu. Od oko 1400 hektara polja zasijanih pšenicom do danas je ovršen urod s oko 600 hektara, dodao je, procijenivši kako bi prosječan ovogodišnji urod na PIK-ovim poljima mogao biti oko šest tona po hektaru. Vrlo smo zadovoljni urodom i kakvoćom pšenice pa će i brašno biti dobro, kazao je Šafer i dodao kako je PIK-ov silos obujma 40.000 tona do sada primio oko 20.000 tona pšenice.

ZAGREB - Ured za odnose s javnošću Hrvatskog sabora, reagirajući na jučerašnje tekstove o posjetu izaslanstva Malteškog reda iz SAD-a koje je objavila Hina i neki dnevni listovi, demantirao je da se za posjeta toga izaslanstva Saboru dogodio protokolarni gaf. Izaslanstvo je, kako je bilo i planirano, u Hrvatskom saboru primio saborski zastupnik Miomir Žužul te stoga kao neistinit odbacujemo navod da je predsjednik Hrvatskoga sabora odbio primiti izaslanstvo Malteškog reda iz SAD-a koje je predvodio kardinal Theodore McCarrick, kaže se u saborskom demantiju. Neistinito je i da se kardinal odbio sastati s predsjednikom Hrvatskog sabora, te da je predsjednik Sabora Vladimir Šeks nazočio sastanku izaslanstva Malteškog reda iz SAD-a i predsjednika Vlade Ive Sanadera u Banskim dvorima, navodi Služba za odnose s javnošću Hrvatskog sabora.

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva izdalo je privremenu uporabnu dozvolu za most preko rijeke Mure pa je most od danas otvoren za promet, priopćilo je Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka. Da će most na Muri biti otvoren čim se pribave sve dozvole, to je ministarstvo najavilo prije tjedan dana, nakon što je prošli utorak odgođeno njegovo svečano puštanje u promet. Most se nalazi na predjelu graničnog prijelaza za pogranični promet na županijskoj cesti Ž-2245 koja povezuje najsjeverniju općinu u Hrvatskoj Sv. Martin na Muri s Hotizom u Sloveniji. Slovenija je prošli tjedan prosvjedovala zbog otvaranja mosta. Ocijenila je da je riječ o promjeni stanja zatečena na granici pri osamostaljenju dviju država i da je most izgrađen bez pristanka ili suradnje slovenske države. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je slovenske optužbe.

VIROVITICA - Dvanaest oporbenih vijećnika HSS-a, SDP-a i HNS-a napustilo je danas sjednicu Skupštine Virovitičko-podravske županije nezadovoljni prijedlogom da se najveće županijsko priznaje, Zlatna plaketa, dodijeli i Josipu Đakiću. Nakon stanke nisu se vratili u skupštinske klupe pa je zbog nedostatka kvoruma sjednica prekinuta. Predsjednik Kluba oporbenih vijećnika Josip Novogardec rekao da ne mogu podržati prijedlog da nositelj najvećeg županijskog priznanja bude osoba uz čije se ime veže niz afera. "Ne podržavamo osobu broj 2 iz stavka 1 odluke zbog navodnih sedamdeset kaznenih prijava i nerazjašnjenog i poznatog slučaja tuče nakon stranačke proslave", rekao je Novogradec, ne preciziravši o kojoj je osobi riječ. Novinarima je nakon sjednice potvrdio da se radi o saborskom zastupniku Josipu Đakiću.

ZAGREB - Predstavnici Državnog odvjetništva RH (DORH) i policije danas su u Zagrebu s njemačkim saveznim tužiteljima razgovarali o kaznenom postupku koji se u Njemačkoj vodi protiv Krunoslava Pratesa, osumnjičenog za ubojstvo hrvatskog emigranta i bivšeg direktora INE Stjepana Đurekovića 1983. Na sastanku su razmijenjena saznanja i dokumentacija korisna za taj predmet, a ujedno je dogovoreno da se postojeća dobra suradnja nastavi i dalje, navodi DORH u priopćenju. No, u DORH-u se nisu mogli doznati detalji razgovora s predstavnicima Saveznog Državnog odvjetništva pri Vrhovnom sudu Savezne Republike Njemačke. Mediji su prije nekoliko mjeseci u više navrata pisali o njemačkom nezadovoljstvu suradnjom s hrvatskim pravosuđem u "slučaju Prates".

ZAGREB - Ponovljeno suđenje 43-godišnjem Marku Nikoliću za sudjelovanje u ubojstvu Vjeke Sliška počelo je danas na zagrebačkom Županijskom sudu koji ga je ranije osudio na 30 godina zatvora, ali je Vrhovni sud tu presudu ukinuo. Optuženi Nikolić zvan Markoni u bijegu je više od pet godina, pa mu se, kao i prvi put, sudi u odsutnosti. Optužen je za sudjelovanje u likvidaciji navodnog šef jednog od zagrebačkih mafijaških klanova Vjeke Sliška kojega je u središtu Zagreba usred dana, 22. ožujka 2001., ubio Belgijanac James Capau. Njega je, pak, likvidirao Sliškov tjelesni čuvar Ivica Bertić. Prvostupanjsku presudu s kraja 2002., kojom je Nikolić osuđen na 30 godina, Vrhovni je sud ukinuo, ocjenivši kako nije do kraja rasvijetljeno je li on bio pomagač ili supočinitelj. Naručitelj Sliškova ubojstva do danas nije otkriven.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙