FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 12. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 12. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Europska unija će nakon idućeg proširenja trebati dužu stanku tijekom koje će se stabilizirati i konsolidirati, ali prije nje Hrvatska treba postati njezinom punopravnom članicom, rekao je u srijedu u Zagrebu predsjednik bavarske vlade i stranke CSU Edmund Stoiber nakon susreta s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom. Stoiber boravi u višednevnom posjetu Hrvatskoj zajedno sa grupom zastupnika CSU-a u njemačkom Bundestagu tijekom kojeg su se susreli sa svim najvišim dužnosnicima RH te predstavnicima manjina u Hrvatskom saboru. "U svim europskim zemljama, pa i u Njemačkoj, iskristaliziralo se mišljenje da nakon primitka novih članica treba doći do dulje stanke u proširenju. To bi bila faza stabilizacije i konsolidacije EU, ali prevladava mišljenje da prije te faze svakako Hrvatska kao klasična srednjoeuropska zemlja mora biti primljena u EU kao 28. zemlja članica" rekao je Stoiber u zajedničkoj izjavi za novinare nakon sastanka sa Sanaderom.

ZAGREB - Savez liberala i demokrata za Europu (ALDE) iz Europskog parlamenta u potpunosti podupire Hrvatsku na putu prema Europskoj uniji i nada se daljnoj suradnji kako bi se osigurao relativno bez ulazak RH u članstvo Unije, izjavio je u srijedu član ALDE-a Graham Watson nakon susreta s premijerom Ivom Sanaderom. Izaslanstvo ALDE-a, koje boravi u posjetu Hrvatskoj na poziv tri sestrinske stranke: HSLS-a, HNS-a i IDS-a, čestitalo je Sanaderu na napretku koji je Hrvatska postigla u približavanju EU-u i izrazilo zadovoljstvo zbog otvaranja pregovora o članstvu, u kojima je već zaključeno prvo poglavlje. "Nadamo se da ćemo raditi zajedno kako bi osigurali gladak i relativno brz ulazak Hrvatske u članstvo Europske unije", rekao je Watson u izjavi za novinare.

ZAGREB - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović primila je u srijedu parlamentarno izaslanstvo njemačke Kršćansko-socijalne unije (CSU) na čelu s predsjednikom pokrajinske vlade Bavarske dr.Edmundom Stoiberom, priopćeno je iz Ministarstva. Ministrica Grabar-Kitarović izvijestila je njemačko izaslanstvo o aktualnostima u procesu hrvatskog pristupanja Europskoj uniji, tijeku analize usklađenosti zakonodavstva (tzv. screening) i ispunjavanju kriterija za punopravno članstvo. Izaslanstvo CSU-a izrazilo je kontinuitet njemačke podrške Hrvatskoj u ostvarenju njezinih prioritetnih vanjskopolitičkih ciljeva, punopravnom članstvu u EU te članstvu u NATO-u, navodi se u priopćenju.

PODGORICA - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i crnogorski premijer Milo Đukanović zajednički su u srijedu ocijenili da dobri odnosi Hrvatske i Crne Gore predstavljaju doprinos stabilnosti cijele regije i njezinom uklapanju u šire međunarodne odnose. "Dobri odnosi Crne Gore i Hrvatske na najbolji način doprinose stabilnosti regije i njenoj integraciji u suvremene međunarodne odnose", zaključili su Mesić i Đukanović tijekom susreta u Podgorici. Mesić je, kako stoji u priopćenju ureda crnogorske Vlade, Đukanoviću čestitao obnovu državnosti Crne Gore i naglasio spremnost Hrvatske da se u punoj mjeri angažira na daljem svestranom unapređivanju odnosa i suradnje između dvije susjedne zemlje. "To se prije svega odnosi na priključivanje obje zemlje europskim i euroatlantskim integracijama", kazao je Mesić.

PODGORICA - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas novinarima u Podgorici da je njegov posjet Crnoj Gori povijesni, jer je riječ o prvom posjetu nakon obnove crnogorske državnosti, ocijenivši da će dvije zemlje sada mnogo brže sporazumno rješavati otvorena pitanja. Posjet na Dan crnogorske neovisnosti "povijesni je jer je prvi nakon obnove crnogorske državnosti", kazao je predsjednik Mesić, istaknuvši da "Hrvatska i Crna Gora sada mogu graditi svoje države prema europskom standardu". "Crna Gora je financijski nadoknadila Hrvatskoj opljačkan stočni fond u Konavlima 1991., a ostala otvorena pitanja rješavat će se sporazumno i mnogo brže od kada je Crna Gora postala neovisna država", ocijenio je Mesić. Crnogorski predsjednik Vujanović posebno je zahvalio Mesiću što je odabrao da njegov službeni posjet bude na Dan crnogorske državnosti.

AITA AL-SHAAB - Libanonski Hezbolah oteo je u srijedu dvojicu izraelskih vojnika i ubio sedmoricu na izraelsko-libanonskoj granici u spektakularnoj operaciji koja je pokrenula veliku izraelsku vojnu ofenzivu u Libanonu. Ta operacija dovela je do otvaranja nove fronte u regiji, nakon što su Izraelci 26. lipnja napali Gazu zbog otmice jednog svog vojnika. Izraelski premijer Ehud Olmert napao je libanonsku vladu zbog otmice dvojice vojnika i odbio je svako pregovaranje za njihovo oslobođenje, dok izraelsko zrakoplovstvo, mornarica i topništvo bombardiraju ciljeve u južnom Libanonu. "Libanonska vlada je odgovorna. Libanon će to platiti", zaprijetio je. Šef libanonske vlade Fouad Siniora kontaktirao je s glavnim tajnikom Kofijem Annanom koji je "bezrezervno osudio" izraelsku ofenzivu i tražio "trenutačno osobađanje" dvojice vojnika.

GAZA - Izrael je u srijedu ubio 18 Palestinaca u pojasu Gaze, uključujući i devet pripadnika iste obitelji, u zračnom napadu na kuću u kojoj se, prema mišljenju Izraelaca, održavao sastanak visokih vojnih zapovjednika Hamasa. Napad je bio jedan u nizu sličnih u sklopu jačanja izraelske ofenzive koja za cilj ima oslobađanje otetog izraelskog vojnika Gilada Shalita i prekid palestinskih prekograničnih raketnih napada. Izraelska vojska je priopćila da je u napadu ranjen vođa oružanog krila vladajućeg Hamasa Mohammad Deif, ali je tu informaciju zanijekalo oružano krilo Hamasa i istodobno obećalo "bolan" odgovor Izraelu. U zračnom napadu ubijen je mjesni Hamasov dužnosnik Nabil Abu Selmeya sa ženom i sedmoricom sinova i kćeri u dobi od 7 do 19 godina, rekli su bolnički izvori. Preživio je jedino Selmeyin najstariji sin koji u trenutku napada nije bio u kući.

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je da Slovenija želi potaknuti rješavanje graničnog problema s Hrvatskom i da je uvjeren da će do rješenja doći prije nego što Hrvatska uđe u Europsku uniju. "Hrvate želimo uvjeriti da bi bilo dobro sjesti za stol i srediti stvari. Slovenija podržava put Hrvatske prema Europskoj uniji, ali naravno i očekuje da će u tom procesu ojačati više europski usmjerene i modernije snage s kojima se je lakše dogovarati", rekao je Rupel u razgovoru za ljubljanski politički tjednik "Mag". Rupel je izjavio da će do dogovora o granici doći prije nego što Hrvatska postane članicom EU-a. "Uvjeren sam da ćemo se o granici dogovoriti prije nego što Hrvatska postane članicom Europske unije", rekao je Rupel.

PARIZ - Ministri vanjskih poslova pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačke sastali su se u srijedu u Parizu sastanak kako bi koordinirali odgovor na iransko odbijanje obustave programa obogaćivanja urana. Susret je počeo nešto poslije 15 sati u sjedištu ministarstva vanjskih poslova u Quai d'Orsay, gdje su se okupili francuski ministar vanjskih poslova Philippe Duste-Blazy, njegovi kolege iz SAD-a Condoleezza Rice, Britanije Margaret Beckett, Rusije Sergej Lavrov, Njemačke Frank-Walter Steinmeier, kineski zamjenik ministra vanjskih poslova Zhang Yesui i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana. Američka državna tajnica Rice je po dolasku u Pariz ocijenila da je Teheran u utorak u Bruxellesu dao "razočaravajući i nepotpuni" odgovor na susretu Solane i iranskog pregovarača Alija Larijanija.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin napao je američkoga potpredsjednika Dicka Cheneya uoči summita skupine G-8 koji se predstojećeg vikenda održava u Sankt Petersburgu i njegove nedavne kritike Rusije usporedio s "promašajem u lovu", u intervjuu američkoj TV-mreži NBC emitiranom u srijedu. Putin se posredno narugao Cheneyu, aludirajući na incident u kojem je američki potpredsjednik nedavno u lovu slučajno ranio drugoga lovca. Cheney je u svibnju održao govor u Litvi i optužio Rusiju da guši vjerske i političke slobode, te da svoje energetske rezerve upotrebljava "kao sredstvo ucjene" u međudržavnim odnosima. Na pitanje o Cheneyevim riječima, Putin je rekao: "Mislim da su takve izjave vašega potpredsjednika iste kao i neuspješan lovački hitac. Sve vam je to isto".

VARŠAVA - Ujedinjeni narodi su pristali promijeniti ime koncentracijskog logora Auschwitz kako bi se naglasilo da su njemački nacisti, a ne Poljaci, bili odgovorni za najzloglasniji logor smrti, rekao je poljski ministar kulture u srijedu. "Koncentracijski logor Auschwitz", koji je pod zaštitom UN-a kao mjesto svjetske baštine, postat će "Bivši koncentracijski logor Auschwitz nacističke Njemačke", rekao je ministar. "Ova odluka predstavlja pobjedu i za Poljsku i za povijesnu istinu", rekao je ministar kulture Kazimierz Ujazdowski na konferenciji za tisak i napomenuvši i da su se izraelski i njemački dužnosnici složili s promjenom imena. Varšava je nezadovoljna frazama poput "poljske plinske komore" u "poljskom koncentracijskom logoru" kakve se pojavljuju u stranim medijima te je u travnju od UN-a zatražila promjenu imena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙