FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor razmotrio Izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja

ZAGREB, 12. srpnja (Hina) - Hrvatski sabor danas je razmotrio Izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.
ZAGREB, 12. srpnja (Hina) - Hrvatski sabor danas je razmotrio Izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Izrazivši zadovoljstvo provedbom Zakona, ministrica branitelja Jadranka Kosor rekla je da je položaj hrvatskih branitelja lani poboljšan, što se vidi i iz povećanja proračunskih izdvajanja za tu namjenu.

Izvješće je pozdravio Josip Đakić (HDZ), koji se požalio na nevoljkost gradova i općina da dodjeljuju zemljište i podmiruju troškove za komunalnu infrastrukturu za organiziranu stambenu izgradnju.

To se, kaže, očituje i u činjenici da u drugoj polovici 2005. nije nominirana ni jedna nova lokacija za rješavanje stambenog pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Zato smatra nužnim zakonski progon onih koji nisu ispunili svoje obveze prema braniteljima, a za to su dobili novac.

Izvješćem je zadovoljan i Vlado Jukić (HSP), koji je posebno pozdravio 23-postotno povećanje izdvajanja za stambenu skrb branitelja.

Ivica Pančić (SDP) smatra, međutim, da "Vladinu ružičastu sliku kvare dva posla - ustrojavanje registra branitelja, u kojem je oko 500.000 ljudi, s tendencijom povećanja, te Pravilnik o kriterijima za udjele u Fondu hrvatskih branitelja".

Na njegovo je izlaganje reagirala Božica Šolić (HDZ), poručivši Pančiću da "treba poći od sebe i preispitati je li njemu (Pančiću) ili nekom njegovu kolegi mjesto u registru branitelja".

"Sram vas bilo da ste u registru", rekla je Šolić, na što je Pančić, vičući, uzvratio: "Dosta je bilo da vrijeđate hrvatske branitelje i branitelje Vukovara."

Predsjedatelj Luka Bebić (HDZ), također glasnim tonom, izrekao mu je opomenu, na što su iz Kluba SDP-a zatražili i dobili desetminutnu stanku, nakon koje je Slavko Linić (SDP) riječi Božice Šolić ocijenio "sramotnom uvredom".

"Reći nekom da ne može biti aktivan sudionik Domovinskog rata samo zato što pripada SDP-u uvreda je", rekao je Linić.

Način na koji je predsjedatelj Bebić komunicirao s Pančićem ocijenio je "bezobrazlukom". "Pa nismo balavci i djeca, a niti je vaš stranački kolega da biste se derali na nas", poručio je Linić Bebiću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙