FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješća sa svjetskih tržišta od 12. srpnja 2006. godine

ZAGREB, 12. srpnja 2006. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 12. srpnja 2006. godine
ZAGREB, 12. srpnja 2006. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 12. srpnja 2006. godine

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 11.134,77 11.103,55

Tokyo/NIKKEI 15.249,32 15.473,82

London/FTSE-100 5.886,30 5.857,30

Frankfurt/DAX 30 5.681,59 5.616,04

--------------------------------------------------

Cijene američkih dionica u utorak su porasle, nadoknadivši većinu ranije tijekom dana zabilježenih gubitaka, predvođene skokom cijena dionica tvrtke KLA-Tencor, izazvanog dobrim vijestima vezanim uz narudžbe tog proizvođača čipova.

Njujorški Dow Jones indeks bio je na dobitku 0,28 posto, dosegnuvši 11.134 boda. Tehnološki Nasdaq ojačao je nekih 0,56 posto, na 2.128 bodova.

Dionice su se veći dio dana kretale duboko u minusu nakon što je važna komponenta Dow Jones indeksa Alcoa razočarala pojedine ulagače podacima o prodaji, a isti je učinak imalo i upozorenje Lucent Technologiesa o smanjenoj tromjesečnoj dobiti.

Vijesti o nizu bombaških napada u Bombaju, financijskom središtu Indije, u kojima je bilo smrtno stradalih, također su uznemirile ulagače na Wall Streetu.

Proizvođač čipova KLA-Tencor objavio je da bilježi veći rast narudžbi nego što se očekivalo, što je potaknulo skok njegovih dionica za 8,2 posto na tehnološkom tržištu Nasdaq.

"Iz KLA-Tencora su stigle optimistične vijesti a to je potaknulo jačanje dionica sektora čipova, koje se proširilo i na ostale sektore pa su krajem dana dionice završile u plusu", kazao je Michael Sheldon, glavni tržišni strateg u njujorškoj brokerskoj kući Spencer Clarke.

Alcou se kao prvu tvrtku iz Dow Jones indeksa koja je izvijestila o poslovnim rezultatima smatra glavnim pokazateljem sezone poslovnog izvješćivanja koja je upravo započela. Njezina dionica, potonuvši za gotovo pet posto, ponajviše je pritisnula Dow indeks, dan nakon što je taj najveći svjetski proizvođač aluminija izvijestio o tromjesečnim prihodima koji su bili niži od procjena na Wall Streetu.

Ulagače je razočaralo i to što je Lucent, proizvođač komunikacijske opreme, objavio kako očekuje pad dobiti u trećem tromjesečju, što je srušilo cijene njegovih dionica za 6,4 posto.

Europske burze zabilježile su pad cijena dionica ponajprije pod utjecajem gubitaka u tehnološkom sektoru izazvanih vijestima iz Lucenta. Pritom su na većem gubitku bile dionice Alcatela, od nekih šest posto, a oslabile su i dionice Ericssona i Nokije, za 3,4 odnosno dva posto. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,67 posto na 5.857 bodova a frankfurtski DAX za 1,6 posto, na 5.616 bodova.

Cijene europskih dionica porasle su u srijedu, poduprte snažnim jačanjem rudarskog, automobilskog i kemijskog sektora, a ulagače je ohrabrio i rast cijena dionica na njujorškoj burzi.

Tako je indeks londonske burze Ftse ojačao 0,5 posto, dosegnuvši 5.886 bodova. Frankfurtski Dax zabilježio je još snažniji rast, zabilježivši 5.681 bod.

Dionice rudarskih kompanija, izlistanih na europskim burzama, poskočile su nakon što je cijena bakra porasla na najvišu razinu u proteklih pet tjedana, pa je dionica Rio Tinta ojačala 1,6, ona BHP Billitona 2,7 posto.

Među istaknutim dobitnicama bila je i dionica međunarodne rudarske kompanije sa sjedištem u Švicarskoj Xstrata, koja je ojačala za čak pet posto nakon što je brokerska kuća Numis Securities povisila ciljanu cijenu za kupovinu njezinih dionica.

Dobitnik je bio i sektor proizvođača automobila, pa je vrijednost dionice švedskog Volva ojačala tri posto nakon što je Goldman Sachs izmijenio svoju preporuku za njegovu dionicu na "kupovinu". Poskupjela je i dionica DaimlerChryslera, za 2,4 posto, te ona BMW-a, za 1,9 posto, usprkos tome što podaci za lipanj pokazuju smanjen broj registracija novih automobila u zapadnoj Europi.

Ojačao je i sektor proizvođača kemikalija pa je dionica njemačkog Bayera poskupjela 2,3 posto nakon ocjene analitičara da njegova kupovina njemačkog Scheringa neće biti odgođena na dulje vrijeme iako nije uspio preuzeti 95 posto dionica te kompanije, koliko mu je potrebno da bi istisnuo manjinske dioničare.

Cijene europskih dionica dodatno je podupro i rast cijena na američkim tržištima dionica nakon što je američki proizvođač opreme za poluvodiče KLA-Tencor Corp. objavio da je rast broja narudžbi premašio očekivanja.

Ta je vijest podigla cijenu dionice nizozemskog proizvođača čipova ASML-a za 2,5 posto, iako je njezino poskupljenje dijelom rezultat predstavljanja novog stroja koji će proizvoditi manje i jeftinije memorijske čipove te bi mu mogao osigurati značajnu prednost u utrci za smanjivanje troškova u proizvodnji čipova.

Indeks tokijske burze Nikkei oslabio je pak 1,5 posto, spustivši se na 15.249 bodova pod pritiskom pada cijena dionica u tehnološkom sektoru zbog slabijih prognoza o korporativnim zaradama.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2748 1,2780 1,2736

USD/JPY 114,65 114,79 114,18

GBP/USD 1,8441 1,8480 1,8419

USD/CHF 1,2287 1,2298 1,2251

-------------------------------------------------

Jen je u srijedu oslabio prema euru i dolaru, pritisnut neizvjesnostima oko razmjera uvelike očekivanog ovotjednog povećanja kamatnih stopa u Japanu te izgledima za daljnje poteze koji bi nakon toga uslijedili.

Dolar je ojačao gotovo jedan posto prema jenu, dosegnuvši 115,20 jena i udaljivši se još više od najniže razine u zadnjih mjesec dana od 114,36 jena. Euro je dobio na vrijednosti 0,4 posto prema jenu te je stajao 146,48 jena.

Većina trgovaca očekuje da će japanska središnja banka u petak podići kamatnu stopu po prvi put u zadnjih šest godina, no neki drže da postoji rizik da prekonoćne pozajmice podigne za

manje od četvrtine postotnog boda a da povećanje lombardne stope bude manje od očekivanih 0,40 postotnih bodova.

Također ostaju neizvjesnosti vezane uz tempo daljnjeg podizanja kamatnih stopa, posebice u svjetlu nastavljenih pritisaka nekih dužnosnika japanske vlade da se kamatne stope ne mijenjaju.

"Čini se da je slabljenje jena reakcija na neke od novih glasina koje su proširile a govore da bi rast kamatnih stopa mogao iznositi tek 0,10 postotnog boda kao i da bi u priopćenju japanska središnja banka mogla objaviti da će zadržati politiku niskih kamatnih stopa kroz duže razdoblje", kazao je Simon Derrick, čelnik analize valutnih tržišta pri Bank of New York.

Dolar je ojačao nekih 0,4 posto prema euru koji je stajao 1,2748 dolara. Američka valuta istodobno se nije mijenjala u odnosu na švicarski franak te je iznosila 1,2287 franaka, dok je funta blago ojačala prema dolaru, dosegnuvši 1,8441 dolar.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

30.06. USLIB 5,34 5,35 5,51 5,64

30.06. EULIB 2,86 2,90 3,07 3,26

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙