FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješća sa svjetskih tržišta od 11. srpnja 2006. godine

ZAGREB, 11. srpnja 2006. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 11. srpnja 2006. godine
ZAGREB, 11. srpnja 2006. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 11. srpnja 2006. godine

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 11.103,55 11.090,67

Tokyo/NIKKEI 15.473,82 15.552,81

London/FTSE-100 5.877,50 5.896,90

Frankfurt/DAX 30 5.659,84 5.706,32

--------------------------------------------------

Američke tehnološke dionice u ponedjeljak su osjetno oslabile nakon što je brokerska tvrtka Merrill Lynch snizila svoj rejting za taj sektor a proizvođač opreme za pohranjivanje podataka EMC upozorio na smanjenu dobit.

Tehnološki Nasdaq indeks je oslabio 0,6 posto, spustivši se na 2.116 bodova. No, njujorški Dow Jones dobio je na vrijednosti 0,12 posto, dosegnuvši 11.103 boda.

Dionicama sadržanim u indeksu Dow Jones pomogle su nove aktivnosti na području spajanja kompanija i prilična uvjerenost ulagača da bi daljnje tromjesečje rasta dobiti u kompanijama velike tržišne vrijednosti moglo potaknuti rast cijena dionica unatoč bojaznima vezanim uz rast kamatnih stopa i usporavanje gospodarskog rasta.

Nakon zatvaranja burze Alcoa, najveći svjetski proizvođač aluminija, izvijestio je o rastu dobiti u drugom tromjesečju u skladu s očekivanjima tržišta. Istodobno je objavio i visinu prihoda koja je bila ispod prosječnih procjena. Dionice Alcoe potonule su stoga za više od dva posto. Riječ je o tvrtki koja tradicionalno počinje sezonu objave rezultata poslovanja kompanija.

"Stvarno držim da su očekivanja analitičara postala nešto preoptimistična kako smo kročili u mjesec srpanj. To je bilo ponešto iznenađujuće s obzirom na prilično beživotno tržište", kazao je Ned Riley, izvršni direktor u Riley Asset Managementu u Bostonu . "Smatram da će zarade biti ponešto razočaravajuće".

U tehnološkom sektoru gubitke je predvodio Hewlett-Packard čije su dionice oslabile gotovo tri posto nakon što je njegov konkurent EMC upozorio da mu je dobit smanjena osjetno više no što se očekivalo budući da je krivo procijenio potražnju te nije pripremio dovoljno zaliha novog proizvoda. EBC-ove dionice su potonule gotovo sedam posto.

Europske dionice ojačale su uslijed očekivanja da će se poslovna izvješća kompanija pokazati solidnima. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,14 posto, na 5.896 bodova. Frankfurtski DAX bio je na dobitku 0,43 posto, dosegnuvši 5.706 bodova.

Cijene europskih dionica pale su u utorak, pritisnute tehnološkim sektorom koji je pogodio val rasprodaja na američkim i azijskim tržištima, pri čemu je posebno snažan pad zabilježila dionica francuskog Alcatela.

Tako je indeks londonske burze Ftse oslabio 0,3 posto, spustivši se na 5.877 bodova dok je frankfurtski Dax zabilježio snažniji pad, za 0,8 posto na 5.659 bodova.

Tehnološki sektor posebno je pritisnuo cijene dionica na europskim tržištima, pri čemu je dionica francuskog proizvođača telekomunikacijske opreme Alcatela potonula za 5,4 posto nakon što je američka tvrtka Lucent Technologies, koju Francuzi namjeravaju kupiti, upozorila na pad prihoda od prodaje u trećem tromjesečju za čak 13 posto.

Među gubitnicama bila je i dionica švedskog Ericssona, oslabivši za 2,7 posto, te ona finske Nokije, koja je izgubila na vrijednosti 1,9 posto nakon pada vrijednosti dionica tehnološkog sektora na američkim i azijskim tržištima uslijed upozorenja proizvođača opreme za pohranjivanje podataka EMC o padu dobiti.

Oslabila je i dionica vodeće kompanije za mobilnu telefoniju u svijetu, britanskog Vodafonea, za 1,5 posto nakon što je švicarska brokerska kuća UBS izmijenila preporuku za kupovinu njegovih dionica s "kupi" na neutralnu poziciju.

Pojeftinila je i dionica najvećeg europskog proizvođača potrošačke elektroničke opreme Philipsa, za 2,3 posto, nakon što je njegov zajednički ulagački projekt s južnokorejskim LG Electronicsom, LG.Philips izvijestio o rekordnom neto gubitku na kraju tromjesečja uslijed oštrog pada cijena televizora ravnih ekrana i slabije potražnje no što se očekivalo s obzirom na Svjetsko nogometno prvenstvo.

Indeks tokijske burze Nikkei oslabio je pak 0,5 posto, spustivši se na 15.473 boda.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2738 1,2752 1,2706

USD/JPY 114,25 114,43 113,93

GBP/USD 1,8405 1,8448 1,8386

USD/CHF 1,2284 1,2331 1,2274

-------------------------------------------------

Jen se u utorak na deviznim tržišta spustio ispod najviše razine u zadnjih mjesec dana prema dolaru dok se američka valuta konsolidirala pred objavu najnovijih važnih gospodarskih pokazatelja, zakazanih za sredinu i kraj ovoga tjedna.

Dolar je ojačao na 114,40 jena, nakon što je dan ranije zabilježio najnižu razinu u zadnjih mjesec dana prema jenu od 113,31 jena za dolar.

Jenu je podrška početkom tjedna stigla od najavljenog povećanja kamatnih stopa u Japanu, i to prvog u proteklih šest godina, što bi označilo kraj politike držanja kamatnih stopa u visini nule.

Mnogi analitičari drže da će japanska središnja banka podići kamatne stope unatoč protivljenjima iz vlade. Od najnovijih poziva iz vlade da se kamatne stope ne mijenjaju izdvaja se izjava ministra financija Sadakazua Tanigakija koji govori o poželjnom zadržavanju nultih kamatnih stopa.

Analitičari kažu i da jenu podršku pružaju špekulacije da bi Kina mogla ponovo dopustiti jačanje juana kako se bliži godišnjica prošlogodišnjeg takvog poteza. Kina je 21. srpnja prošle godine dopustila njegovo jačanje od 2,1 posto i oslobodila ga vezanog tečaja na dolar. Otad je juan dobio na vrijednosti tek 1,5 posto.

Dolar je pak u očekivanju ključnih podataka, a riječ je o podatku o trgovinskoj razmjeni za svibanj, koji se očekuje u srijedu, te o podacima o prometu u maloprodaji u lipnju. Razlog zbog kojeg će im tržišta posvetiti pozornost jesu smjernice o izgledima za daljnje kretanje kamatnih stopa u SAD-u.

Prošlotjedni podatak o zaposlenosti, koji nije ispunio očekivanja tržišta, smanjio je očekivanja o novom podizanju kamatnih stopa u kolovozu, a sada se čekaju novi podaci koji će dati poneku informaciju o stanju najvećeg svjetskog gospodarstva.

S druge strane, ulagači uvelike očekuju da će Europska središnja banka podići kamatne stope idući mjesec.

Dolar je ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na euro koji je stajao 1,2739 dolara. Američkom valutom trgovalo se i po 1,2284 franaka dok je funta stajala 1,8405 dolara.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

30.06. USLIB 5,34 5,35 5,51 5,64

30.06. EULIB 2,86 2,90 3,07 3,26

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙