FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: proslavljena državnost Republike Crne Gore

OSIJEK, 8. srpnja 2006. (Hina) - Državnost Republike Crne Gore danas su u osječkome HNK proslavili Hrvatsko-crnogorsko društvo prijateljstva "Croatica-Montenegrina", Crnogorsko kulturno društvo "Montenegro-Montenegrina" i Crnogorska pravoslavna crkva u Republici Hrvatskoj.
OSIJEK, 8. srpnja 2006. (Hina) - Državnost Republike Crne Gore danas su u osječkome HNK proslavili Hrvatsko-crnogorsko društvo prijateljstva "Croatica-Montenegrina", Crnogorsko kulturno društvo "Montenegro-Montenegrina" i Crnogorska pravoslavna crkva u Republici Hrvatskoj.

Na proslavi su, među ostalima, bili mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) i arhiepiskop cetinjski Mihailo Dedeić, predstavnici političkih, znanstvenih i kulturnih institucija Hrvatske i Crne Gore, lokalnih vlasti te predstavnici vjerskih zajednica.

Povjerenik CPC-a za RH Milorad Nikčević rekao je da je Crna Gora obnovu svoje državnosti čekala 88 godina te da je danas usmjerena prema europskim integracijama, a predsjednik društva "Croatica-Montenegrina" Ernest Fišer ocijenio je kako su Hrvatska i Crna Gora "na putu u europsku zajednicu naroda, kojoj su uvijek i pripadali".

Mitropolit Mihailo rekao je nazočnima da je Hrvatska, upisom CPC-a u RH u evidenciju vjerskih zajednica, 8. lipnja ove godine, kao prva zemlja u svijetu, verificirala tu crkvu, a priznanjem nezavisne države Crne Gore priznala je autohtonost i samobitnost crnogorskog naroda i nacije.

"Hrvatska je svojim dosljednim odnosom prema CPC-u nastavila svoju principijelnu i plemenitu misiju pomoći tekovinama i institucijama crnogorske duhovnosti. Kroz brojne primjere solidarnosti i prijateljstva Hrvatska je trajno zadužila Crnu Goru i CPC", istaknuo je mitropolit Mihailo.

Zahvalivši Hrvatskoj i hrvatskom narodu na svemu što su učinili i čine za Crnu Goru, mitropolit Mihailo je istaknuo kako mu je sveta dužnost i obveza da na tome mjestu zamoli za oproštaj za ono što su pojedini Crnogorci učinili u, kako je rekao, "epopeji dubrovačkoga ratnog stradalništva".

"Iako su bili izrazita manjina u našemu nacionalnom biću, poigrali su se čašću, imenom i obrazom, zaboravljajući našu zajedničku prošlost. CPC je u Hrvatima i Katoličkoj crkvi naišla na veliko razumijevanje i molit će se Bogu da hrvatski i crnogorski narod obdari svakim dobrom i napretkom u našim državama", dodao je arhiepiskop Mihailo.

Izaslanik predsjednika Republike Vladimir Lončarević izrazio je uvjerenje da će CPC u RH, nakon upisa u evidenciju vjerskih zajednica, uz duhovnu skrb za svoje vjernike i očuvanje crnogorskog identiteta, "pridonijeti ekumenizmu te međuvjerskom dijalogu i bogatstvu vjerskog života u Hrvatskoj".

Nazočne su, među ostalima, pozdravili izaslanik predsjednika Vlade i tajnik Vladine komisije za odnose s vjerskim zajednicama Franjo Dubrović te izaslanik crnogorske Vlade i savjetnik ministra kulture Željko Tomović.

U sklopu proslave u osječkome HNK otvorena je izložba radova akademskog slikara Veselina Banjevića, a sutra će u Vukovaru biti položeni vijenci na Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja te kod spomen-obilježja na Ovčari.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙