FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 11. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 11. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata danas je oštro reagirala na stvaranje animoziteta između djece dragovoljaca Domovinskog rata i ostale djece prilikom upisa na fakultete. Ne možemo više dozvoliti sustavno blaćenje djece dragovoljaca Domovinskog rata čiji su očevi ugradili život i zdravlje u stvaranje samostalne i neovisne Republike Hrvatske, ističe u priopćenju Koordinacija udruga navodeći kako je žalosno da se na takav način potiče netrpeljivost među mladim ljudima. Udruga podsjeća da se djeca dragovoljaca ne upisuju ove godine prvi puta i pita se što su fakulteti i rektorati radili cijelu godinu da su novu upisnu godinu dočekali potpuno nespremni, kako kadrovski, tako i prostorno, te ističe da bi za to netko trebao odgovarati.

ZAGREB - Većina saborskih zastupnika u kratkoj je poslijepodnevnoj raspravi podržala Vladin prijedlog Zakona o predmetima opće uporabe. Ministar zdravstva Neven Ljubičić uvodno je istaknuo da će predloženi zakon, koji je pred zastupnicima u hitnoj proceduri, osnažiti nadzor nad zdravstvenom ispravnošću deterdženata i dječjih igračaka. Naglašavajući da je riječ o provedbi europskih propisa, Ljubičić je podsjetio da je s granice, u prva četiri mjeseca ove godine, vraćeno 16 kontigenata dječjih igračaka koje nisu dobile dozvolu za uvoz. Prijedlog su podržali klubovi HDZ-a i SDP-a, pozdravljajući uvođenje obvezatne laboratorijske analize svih pošiljaka koje ulaze u Hrvatsku.

ZAGREB - Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije danas je većinom glasova podržao Vladin prijedlog da Hrvatski sabor za nove članove Upravnog vijeća Hine imenuje Božo Skoku, Dijanu Katicu, Dražena Jovića i Ivana Rusana, iako su se tomu prijedlogu oštro usprotivili SDP-ovi i dio vanjskih članova Odbora s obrazloženjem da troje kandidata nemaju stručne ni zakonske reference za tu dužnost. Vlada je Saboru predložila imenovanje četiri nova člana iz redova medijske, pravne, financijsko-ekonomske i informatičke struke, dok bi se peti član iz redova Hininih zaposlenika imenovao naknadno. SDP-ovi članovi Odbora Željka Antunović i Antun Vujić, te vanjski Dragutin Lučić, Zdenko Duka i Zrinka Peruško zatražili su da Vlada povuče svoj prijedlog, da staro Upravno vijeće nastavi raditi do jeseni do kada bi Vlada trebala predložiti nove, usuglašene kandidate.

ZAGREB - Hrvatski sabor i Vladu posjetilo je danas izaslanstvo Malteškog reda iz SAD-a, no njihov je posjet obilježio i protokolarni gaf budući da se voditelj izaslanstva, kardinal Theodore McCarrick, nije pojavio u Saboru, gdje se trebao sastati s predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom. Posjet kardinala McCarricka nije ni odjavljen, pa je saborski protokol novinare pozvao da poprate njegov i Šeksov govor. Kako se kardinal nije pojavio u dogovoreno vrijeme, protokol je procijenio da se izaslanstvu ne treba obratiti ni Šeks, budući da nije riječ o istoj razini. 35-očlano izaslanstvo pozdravio je HDZ-ov zastupnik Miomir Žužul, koji nosi i naslov viteza Malteškog reda. Kardinal McCarrick se, međutim, u dogovoreno vrijeme pojavio s druge strane Markova trga, u Vladi, gdje ga je primio premijer Ivo Sanader, a na taj je sastanak došao i Šeks, potvrđeno je iz Vlade.

ZAGREB - Policajka sa zagrebačke Zračne luke Pleso koju je jutros prilikom parkiranja krilom udario zrakoplov, nije u životnoj opasnosti, doznaje se u bolnici Rebro. "Razgovarali smo s gospođom, ona je potpuno u redu, nije životno ugrožena", rekao je Hini predstojnik klinike za kirurgiju u bolnici Rebro Stipe Batinica. Liječnik nije želio govoriti detaljnije o njezinom zdravstvenom stanju i objasnio da je pacijentica rekla kako ne želi da se o njoj priča te da mora štiti bolesnika. Iz zagrebačke policije doznaje se da je policajka bila pri svijesti kada je po nju došla hitna pomoć. Neslužbeno se doznaje da je policajka zadobila tešku ozljedu ključne kosti i da će sutra biti podvrgnuta operativnom zahvatu.

ZAGREB - Ustavni sud neće na sutrašnjoj sjednici, posljednjoj prije godišnjih odmora, razmatrati ustavnost zakonske odredbe po kojoj djeca hrvatskih branitelja, ako prođu razredbeni prag, imaju pravo izravnog upisa na visoka učilišta, doznaje se danas od predsjednika Ustavnog suda Petra Klarića. "Riječ je o predmetu koji je zaprimljen u siječnju ove godine i za sada on neće biti na dnevnom redu jer je Sud u prioritete stavio rješavanje zaostalih predmeta zaprimljenih do 2005., a takvih je 4800", kazao je Hini Klarić, no istaknuo je kako će "osobno učiniti sve da se predmet riješi do idućih upisa". Ustavnost te zakonske odredbe krajem prošle godine osporio je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja koji od Ustavnog suda traži ukidanje odredbe.

ZAGREB - Predstavnici udruga Iskorak i Kontra te Ženske mreže Hrvatske priopćili su da nakon današnjeg sastanka s ministrom znanosti, obrazovanja i športa Draganom Primorcem odustaju od prosvjeda koji su bili najavili za sutra ispred Ministarstva, zbog rada Povjerenstva zaduženog za utvrđivanje Programa zdravstvenog odgoja. Udruge su postigle načelni konsenzus s ministrom Primorcem koji im je obećao da će u četvrtak, nakon sastanka Povjerenstva, izdati priopćenju u kojem potvrđuje garancije da će se pri odlučivanju o programu, u kojem je sadržan i modul o ljudskoj seksualnosti, ravnati po načelima ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, suzbijanja homofobije u obrazovnom sustavu te tuzemnog i međunarodnog zakonodavstva.

RIJEKA - Skupina radnika tvrtke Domeni iz Matulja, koji su danas popodne obavljali radove u tunelu za dovod vode u Termoelektranu Tribalj, otrovana je, pretpostavlja se plinom, a dvojica od njih prevezena su u riječku bolnicu, izvijestili su iz PU primorsko-goranske. Svi su radnici nakon incidenta izvučeni iz tunela, a dvojica ozlijeđenih izvan su životne opasnosti. Očevid je u tijeku.

ZAGREB - Učenici V. zagrebačke gimnazije osvojili su prvo mjesto na natjecanju mladih fizičara u Bratislavi, priopćio je danas Dražen Sudić, otac jednog od nagrađenih natjecatelja. Gimnazijalci Damjan Pelc, Joško Jeličić, Ivan Sudić i Marin Lukas na 19. Međunarodnom natjecanju mladih fizičara u Bratislavi jučer su se, na 150. godišnjicu rođenja Nikole Tesle, plasirali u finale, a danas su svoju vrijednost potvrdili pobjedom ispred 25 ekipa iz cijelog svijeta. Ekipu su vodili profesori Krešo Zadro, Dario Mičić i Željko Marhonić-Žic, a učenici su se, osim u 5. gimnaziji, pripremali i u Institutu za fiziku PMF-a i na Institutu Ruđer Bošković.

ZAGREB - Mladi hrvatski kemičari postigli su veliki uspjeh na najvećem svjetskom natjecanju iz kemije za učenike srednjih škola - Kemijskoj olimpijadi u Južnoj Koreji gdje su u konkurenciji 270 natjecatelja iz 67 zemalja osvojili jednu srebrenu i tri brončane medalje. Na Kemijskoj olimpijadi, održanoj od 2. do 11. srpnja u južnokorejskom gradu Gyeongsanu, Hrvatsku je predstavljalo četvero učenika - Zagrepčanke Zdravka Kucijan i Matea Vlatković, Ivica Cvrtila iz Sv. Ivana Zeline, te Filip Topić iz Varaždina. Od njih četvero, srebreno je odličje osvojio Ivica Cvrtila i tako ponovio prošlogodišnji uspjeh s Kemijske olimpijade održane na Tajvanu, a brončana su odličja osvojili Zdravka Kucijan, Matea Vlatković i Filip Topić, priopćio je danas voditelj Ureda za odnose s javnošću Instituta Ruđer Bošković Duje Bonacci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙