FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovačko Poglavarstvo odustaje od baliranja smeća

KARLOVAC, 11. srpnja 2006. (Hina) - Poglavarstvo grada Karlovca predložilo je danas Gradskom vijeću izmjene Plana sanacije odlagališta, tako da se stroj za baliranje smeća proda jedinici lokalne samouprave na Jadranu.
KARLOVAC, 11. srpnja 2006. (Hina) - Poglavarstvo grada Karlovca predložilo je danas Gradskom vijeću izmjene Plana sanacije odlagališta, tako da se stroj za baliranje smeća proda jedinici lokalne samouprave na Jadranu.

Pročelnik Upravnog odjela za razvoj Ivan Mrzljak iznio je podatak da je cijena gospodarenja otpadom baliranjem 450 kuna po prostornom metru smeća, a cijena klasičnog gospodarenja 250 kuna.

Time se napušta 37,7 milijuna kuna vrijedan plan prijašnje gradske vlasti i počinju izmjene Plana, što znači i izradbu nove lokacijske i građevne sanacijske dozvole i zatvaranje odlagališta, rekao je Mrzljak. Također je rekao da je taj plan Fond sufinancirao s 23,33 posto, a novi će, uz davanje svih troškovnika na suglasnost Fondu, sufinancirati s pola iznosa.

Gradonačelnik Miro Škrgatić rekao je da predstavnici Karlovca i Hvara ozbiljno pregovaraju o tome da Hvar preuzme balirku s Ilovca jer će, u skladu s državnom Strategijom gospodarenja otpadom upravo jadranski otoci baliranjem smeća i odvoženjem u buduća županijska odlagališta trajno riješili pitanje smeća.

"Za Karlovac to, na žalost, nije rješenje, pa ćemo nastaviti odlagati otpad na klasičan način, kao na zagrebačkom Jakuševcu i drugdje, jer bi postupak s balama u konačnici bio prevelik trošak", rekao je Škrgatić.

Pročelnik Mrzljak je naveo da je u samo šest mjeseci rada stroja za baliranje smeća odloženo 16.000 bala te je izrazio nadu da će "Ilovac izdržati prihvat novog smeća dok se ne otvori novo odlagalište".

Trošak sanacije u navedenu razdoblju je 10,074.000 kuna, od čega je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odlučio podmiriti polovicu, "ali ne i oko tri milijuna kuna troška za gradnju hale i pripremnih radova za baliranje, te trošak leasinga za stroj za baliranje smeća, jer je način saniranja baliranjem najskuplji", rekao je pročelnik Mrzljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙