FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić i Nazarbajev o jačanju suradnje Hrvatske i Kazahstana

ZAGREB, 11. srpnja 2006. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev u utorak su u Zagrebu potpisali bilateralni sporazum o međunarodnom cestovnom prijevozu i zajedničku Deklaraciju o pristupu Republike Kazahstan Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), te u međusobnom razgovoru potvrdili potrebu jačanja gospodarske suradnje Hrvatske i Kazahstana.
ZAGREB, 11. srpnja 2006. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev u utorak su u Zagrebu potpisali bilateralni sporazum o međunarodnom cestovnom prijevozu i zajedničku Deklaraciju o pristupu Republike Kazahstan Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), te u međusobnom razgovoru potvrdili potrebu jačanja gospodarske suradnje Hrvatske i Kazahstana.

U zajedničkoj izjavi za novinare nakon susreta, Mesić je Kazahstan nazvao zemljom iznimnoga gospodarskog rasta, u kojoj su u tijeku opsežni infrastrukturni projekti i brze reforme, koju krasi vrlo dobra suradnja u regiji i u međunarodnim institucijama.

Hrvatska i Kazahstan imaju dobre odnose, o čemu svjedoči i činjenica da je Nazarbajev već drugi puta u Zagrebu, rekao je Mesić, te dodao kako postoji još mnogo prostora za napredak.

Kazahstanski predsjednik napomenuo je kako mu je dolazak u Hrvatsku prvo putovanje u Europu nakon posljednje inauguracije na položaj predsjednika i ocijenio kako njegova zemlja vrlo cijeni dinamične odnose s Hrvatskom i podršku koju je Hrvatska izrazila glede ulaska Kazahtana u WTO.

"Obje naše zemlje imaju unikatni položaj u svojim regijama i primjer su povezivanja Azije i Europe", rekao je Nazarbajev.

Kazahstanski predsjednik na Mesićev poziv boravi u jednodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj, tijekom kojega će se sastati i s premijerom Ivom Sanaderom, a u ponedjeljak je nazočio Croatia summitu 2006. u Dubrovniku. To je drugi posjet Nazarbajeva Hrvatskoj, koji je u Zagrebu boravio prije pet godina, a u međuvremenu je Mesić u travnju 2002. posjetio Kazahstan.

Prema riječima hrvatskog predsjednika dvije zemlje trebaju poboljšati međusobnu suradnju u međunarodnim institucijama i bolje se konzularno-diplomatski povezati, te međusobne inicijative pretvoriti u konkretne projekte.

"Građevinska infrastruktura, energetika, proizvodnja hrane, farmaceutika - to su područja u kojima je Hrvatska prepoznatljiva, a Kazahstan traži partnere", ustvrdio je Mesić, i rekao da je osim tih područja, bilo riječi i o suradnji turizmu, u kojoj Kazahstan u Hrvatskoj vidi zemlju primjer.

Bez obzira na međusobnu udaljenost, Mesić je izrazio nadu u čvršće povezivanje hrvatskih županija i kazahstanskih regija, ocijenivši kako "dobar bilateralni dijalog zemalja s različitih kontinenata pruža mogućnost za otvaranje razgovora o suradnji i u drugim globalnim pitanjima".

Ponovivši područja u kojima je omoguće pojačati suradnju, o kojima je govorio i Mesić, Nazarbajev je ustvrdio kako su kazahstanske tvrtke zainteresirane za ulazak u Hrvatsku i izrazio nadu da će i hrvatske tvrtke željeli poslovati u njegovoj zemlji. Objasnio je kako u Kazahstanu postoji zanimanje za velika ulaganja u Hrvatsku, osobito u područjima proizvodnje i prijevoza nafte i ulaganja u turističke objekte na Jadranu, osobito ako poduzeća iz tih gospodarskih grana budu ponuđena na privatizaciju.

Na novinarsko pitanje je li tijekom razgovora bilo riječi o projektu Družba Adria, oba su predsjednika odgovorila potvrdno. Nazarbajev je istaknuo kako porast proizvodnje nafte dovodi do zagušenja postojećih terminala za prijevoz i iskazao zainteresiranost svoje zemlje za isporuku nafte u Constancu i Omišalj.

Predsjednik Mesić je rekao da je glede prijevoza nafte na zapad sve stvar dogovora s drugim stranama, prije svega Slovenijom i dobavljačima nafte. Na izravno pitanje znači li to, njegovo stajalište da je Hrvatska zainteresirana za obnovu Projekta Družba Adria, Mesić je odgovorio neizravno.

"Kazahstan je zainteresiran za prijevoz svoje nafte i plina na zapad, a Hrvatska želi sebi osigurati te energente. Ako možemo imati koristi i od prijevoza preko Hrvatske, to će se razmotriti. To je pitanje stručnjaka i pitanje politike", rekao je predsjednik Stjepan Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙