FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 11. srpnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 11. srpnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je 21. sjednicu nastavio raspravom o paketu zdravstvenih zakona - konačni prijedlozi zakona o obveznom i o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, o zaštiti zdravlja na radu, te izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Ministar zdravstva Neven Ljubičić uvodno je iznio novine u zakonima u odnosu na prvo saborsko čitanje, a jedna od njih, u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, je ta da se vraćaju domovi zdravlja na otocima te se uvodi obveza da osobe do 50 godina starosti svake dvije godine obave sistematske preglede. Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju predviđa i novu listu lijekova.

ZAGREB - Paket zdravstvenih zakona nije pravi iskorak u reformu, pokazuje da Vladi i dalje nedostaje socijalne osjetljivosti, da dodatne troškove i dalje prebacuje na pacijente i lokalnu samoupravu, ponovila je saborska oporba. Predložene zakone oporba naziva tek kozmetičkim promjenama u zdravstvenom sustavu koji se, umjesto da se temeljito reformira, i nadalje birokratizira, a pacijenti imaju sve manja prava. Ponuđenim zakonima Vlada ne predlaže ništa novo, sve je ostalo pusta priča, obmana, čisti PR, kaže Željka Antunović (SDP) i poručuje da treba zaustaviti smanjivanje prava pacijenata. Ovo su loše najave velikih poteza, izigravanje reformi, tvrdi Jozo Radoš (HNS), kojega brine što županijske i gradske bolnice i dalje ostaju bez potrebnog novca.

ZAGREB - Sindikalna košarica Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) pokazuje da su minimalni životni troškovi četveročlane hrvatske obitelji u lipnju iznosili 6.364 kune, što je za 1,33 posto manje nego u svibnju. Prosječna plaća isplaćena u svibnju iznosila je 4.494 kune i bila je dostatna za pokrivanje 70,62 posto troškova, što je za 0,73 posto manje nego prethodnog mjeseca. Uključe li se i troškovi koje imaju podstanari za iznajmljivanje stana, košarica iznosi 8.102 kune, a pokrivenost prosječnom plaćom je svega 55,47 posto. Najveća pokrivenost potrošačke košarice zabilježena je u Splitu gdje je prosječna plaća dostatna za 78,59 posto troškova četveročlane obitelji, a najmanja u Puli gdje se plaćom pokriva tek 63,02 posto troškova.

ZAGREB - Bivši saborski zastupnik Ivan Nogalo preminuo je u 56. godini života u Clevelandu. Zastupnik HDZ-a bio od 1995. do 2000. U Hrvatski sabor Izabran je s posebne liste za dijasporu. Član HDZ-a bio je od 1989. do 2002. kada postaje jedan od utemeljitelja Hrvatskog bloka. Nogalo je rođen 1950. u Slivnu, a od 1968. je živio u Clevelandu gdje se bavio privatnim poduzetništvom. Umro je u petak, 7. srpnja, a bit će pokopan u Slivnu-Imotski.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙