FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush s Janšom govorio o zapadnom Balkanu i NATO-u

WASHINGTON/LJUBLJANA, 10. srpnja (Hina) - Slovenski premijer Janez Janša sastao se u ponedjeljak s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom s kojim je razgovorao o zapadnom Balkanu i NATO-u.
WASHINGTON/LJUBLJANA, 10. srpnja (Hina) - Slovenski premijer Janez Janša sastao se u ponedjeljak s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom s kojim je razgovorao o zapadnom Balkanu i NATO-u.

Kako su javili slovenski mediji koji se pozivaju na izvore bliske slovenskom izaslanstvu, Janšin sastanak s Bushom pokazao je da Slovenija i SAD imaju slične poglede na regiju i europsku perspektivu država zapadnog Balkana, te na razvoj situacije na Kosovu.

Bush je nakon razgovora s Janšom u Bijeloj kući rekao kako ga je slovenski premijer "na vrlo jasan način" informirao o Balkanu dodajući kako će "nam to pomoći da radimo s vama kako bi postigli određene ciljeve".

Janša je rekao da je od Busha dobio zanimljive informacije o razvoju događaja na zapadnom Balkanu.

"Drago mi je što dijelimo iste poglede u vezi perspektive zapadnog Balkana, u pogledu sigurnosti i NATO saveza", rekao je Janša.

Bush je zahvalio Janši za doprinos Slovenije u jačanju mladih demokracija u Iraku i Afganistanu, gdje Slovenija sudjeluje s manjim brojem vojnika.

Janša je nakon susreta rekao da se veseli što će Bush u prvoj polovici 2008. po drugi put posjetiti Sloveniju. Tada će Slovenija u prvoj polovici godine, kada će se održati tradicionalni godišnji susret SAD-a i Europske unije, predsjedavati europskom integracijom.

Bush, koji je Sloveniju prvi put posjetio na početku svog prvog predsjedničkog mandata kada se na Brdu kod Kranja po prvi put susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, je rekao da je Slovenija prekrasna zemlja i pravi mali raj.

Kao zanimljivost, slovenski mediji navode da je Janša Bushu poklonio za Bushev 60. rođendan odijelo za golf budući da su i jedan i drugi pasionirani ljubitelji te igre. Uz to, slovensko izaslanstvo američkom je predsjedniku poklonilo i kip konja lipicanca čije je podrijetlo u Sloveniji i čije ime dolazi od slovenskog naselja Lipica blizu Postojne, gdje se i danas nalazi jedna od poznatijih ergela tih konja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙