FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

S. Brod: na Trgovačkom sudu o tražbinama vjerovnika Kamen-Ingrada

SLAVONSKI BROD, 10. srpnja 2006. (Hina) - Na Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu danas je održano prvo ispitno ročište o tražbinama vjerovnika poduzeća Kamen-Ingrada u stečaju.
SLAVONSKI BROD, 10. srpnja 2006. (Hina) - Na Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu danas je održano prvo ispitno ročište o tražbinama vjerovnika poduzeća Kamen-Ingrada u stečaju.

Po riječima stečajnog upravitelja Ivana Mikića u prvom roku svoje je tražbine prijavilo više od 800 vjerovnika, među njima i 453 radnika Kamen-Ingrada.

"Ukupno su prijavili 792.955.492,46 kuna tražbina. Na ročištu su priznate 660.755.624 kune, a osporeno 25,826 milijuna. Ostatak je zbog necjelovitosti i neusklađena knjigovodstva odgođen za drugo ročište. Rok za prijavu tražbina za drugo ispitno ročište je tri mjeseca", rekao je nakon ročišta Mikić.

Mikić kaže kako po njegovim saznanjima Kamen-Ingrad nema slobodnih nekretnina, a od pokretnina bez zaloga uglavnom je uredski namještaj pa će se od vjerovnika naplatiti oni koji imaju razlučna prava, ugovorna ili prisilna. "To su uglavnom banke s razlučnim pravima, a najveća je Slavonska banka. Radničke tražbine iz prvog isplatnog reda isplatit će Fond za razvoj i zapošljavanje iz državnog proračuna, a Fond će preuzeti njihovo mjesto u prvom isplatnom redu, u kojem su tražbine malene, oko devet milijuna kuna, pa ima izgleda da budu namirene u cijelosti", rekao je Mikić.

Podsjetivši kako je i nakon odlaska u stečaj ta tvrtka nastavila poslovati, dodao je: "Bilo je teško nastaviti proizvodnju zbog stečenih navika, loše i dotrajale opreme te opreme koja nije u vlasništvu Kamen-Ingrada i treba ju vratiti." Mikić dodaje kako tvrtka sada može poslovati pozitivno te da su nakon ovog ročišta mogući razgovori s potencijalnim strateškim partnerima. O vrijednosti imovine poduzeća stečajni upravitelj nije mogao govoriti jer se tek očekuje stručna procjena. Kako bi zaštitili svoja prava, radnici Kamen-Ingrada osnovali su i poseban stožer.

"Radnici u prvom isplatnom redu potražuju 15 mlilijuna kuna. Vjerujemo da će se 70 do 75 posto uspjeti naplatiti odmah, a ostatak ćemo morati čekati", procjenjuje Slavko Mikić, sindikalni povjerenik Kamen-Ingrada. Među vjerovnicima, čije će se tražbine zbog nepotpune prijave razmatrati na jesenskom ročištu, nalazi se i Vlado Zec, bivši direktor i vlasnik Kamen-Ingrada, te bivša članica Uprave Đurđica Kristić.

Trgovački sud otvorio je stečaj u Kamen-Ingradu u travnju ove godine kad je utvrđeno kako dužnik ne može podmiriti dospjele obveze.

(Hina) xvruz yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙