FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra u Smiljanu proslava 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle

ZAGREB, 9. srpnja 2006. (Hina) - Središnja svečanost obilježavanja 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle, velikog znanstvenika i izumitelja svjetskoga ugleda, održat će se u njegovu rodnom mjestu Smiljanu pokraj Gospića u ponedjeljak, 10. srpnja, na njegov rođendan.
ZAGREB, 9. srpnja 2006. (Hina) - Središnja svečanost obilježavanja 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle, velikog znanstvenika i izumitelja svjetskoga ugleda, održat će se u njegovu rodnom mjestu Smiljanu pokraj Gospića u ponedjeljak, 10. srpnja, na njegov rođendan.

Svečanost se održava pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora koji je 2006. godinu proglasio Godinom Nikole Tesle. Na skupu u Smiljanu očekuje se dolazak velikog broja uzvanika iz zemlje i inozemstva, među kojima i predsjednika hrvatske države, Hrvatskog sabora i Vlade. Organizatori su najavili i dolazak srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

U čast velikog znanstvenika i izumitelja u Smiljanu će biti otvoren novoizgrađeni tematski park i pušten u rad multimedijalni centar u sklopu Memorijalnog centra posvećenog Nikoli Tesli.

Tesla je bio počasni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, pa će i ta ugledna institucija obilježiti Teslinu godinu.

Najveći dio života proveo je u Americi, s ponosom ističući svoj srpski rod i hrvatsku domovinu. Umro je, zaboravljen i napušten, u New Yorku u siječnju 1943.

Zahvaljujući visokoj obljetnici Teslina rođenja temeljito je obnovljena njegova rodna kuća u blizini koje će se otkriti spomenik, rad akademskog kipara Mile Blaževića. Istoga dana u Gospiću će se, kako je najavljeno, otvoriti i Veleučilište "Nikola Tesla" te otkriti spomenik Tesli - replika kipa koji je izradio Frano Kršinić, a čiji se original nalazi u Beogradu.

Za izgradnju tematskog parka i opremanje Multimedijalnog centra "Nikola Tesla" u Smiljanu, koji je zamišljen kao trajno kulturno-obrazovno i znanstveno središte koje će okupljati poglavito mlade, utrošeno je 50 milijuna kuna, prikupljenih najvećim dijelom iz donacija.

U Teslinu čast prije nekoliko dana u Zagrebu je održan veliki međunarodni stručni skup o životu i djelu velikog znanstvenika koji je okupio više od tisuću znanstvenika i stručnjaka iz zemlje i inozemstva. Sličan skup održat će se i u Beogradu, najavili su organizatori - Akademija tehničkih znanosti Hrvatske.

Godinu Nikole Tesle proglasila je Svjetska organizacija UNESCO u čijem će se središtu u Parizu u rujnu otvoriti velika izložba o Tesli.

U sklopu obilježavanja Godine Nikole Tesle u Zagrebu je na uglu Preradovićeve i Masarykove ulice otkriven Teslin spomenik, rad akademskog kipara Ivana Meštrovića. Spomenik je do sada bio u dvorištu Instituta "Ruđer Bošković".

Nikola Tesla, istraživač i izumitelj, razvio je, među ostalim, višefazni električni sustav za prijenos električne energije, razradio efektivnu metodu iskorištavanja izmjenične struje, ostvario načelo rotirajućeg magnetskog polja, usavršio indukcijski motor i patentirao druge pronalaske, među kojima i seriju izuma koji čine temelj suvremene radiotehnike. Znanstvenici su ga proglasili pretečom Interneta i vizionarom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙