FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 8. srpnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 8. srpnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

SPLIT - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader svečano je danas pustio u promet četiri kilometra dugu dionicu brze ceste Solin-Klis-Sinj, od čvora Grlo do čvora Podi, koja Split povezuje s autocestom A1 i sa zaleđem, vrijednu 330 milijuna kuna. Otvarajući dionicu suvremene četverotračne prometnice, premijer Sanader je rekao da simbolički čin otvorenja znači mnogo više, da je to početak rješavanja onih prometnih problema koje bi Hrvatska bila riješila da je bila samostalna i slobodna država. Podsjetio je kako je prije nekoliko dana na Bajakovu otvorena i posljednja 30 kilometara duga dionica autoceste od Bregane preko Zagreba do granice sa Srbijom.

ZAGREB - Odjelu ovisnosti Kliničke bolnice "Sestara milosrdnica" danas je uručen ček od 285.815 kuna prikupljenih u sklopu humanitarne akcije "Bijelom pjesmom protiv droge", odnosno prihod s koncerta "Aki i prijatelji: Reci ne - kreni i presijeci liniju", koji se održao krajem lipnja u Varaždinu. Ravnatelju bolnice Radoslavu Hermanu ček je uručila potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, koja je bila pokroviteljica akcije. Kosor je istaknula da je važno da je s trosatnog koncerta odaslana nedvosmislena poruka protiv droge te je izrazila nadu da će uskoro početi pripreme za sljedeći takav projekt. Obećala je da će učiniti sve da se poveća broj stručnjaka koji se bave ovisnicima u Hrvatskoj.

ZAGREB - SDP je danas u dnevnom tisku objavio plaćeni oglas sa zaključcima stranačke Konvencije o položaju rada i radništva u Hrvatskoj kako bi, ističe SDP, javnost prepoznala što ta stranka želi postići te kako bi se opovrgnule tvrdnje HDZ-a i dijela medija da je riječ o politikantstvu, a ne jasno zacrtanim projektima. Predsjednik SDP-a Ivica Račan rekao je na konferenciji za novinare da nije iznenađen reakcijama i komentarima o Konvenciji, pa ni osporavanjima zaključaka kojima SDP želi poboljšati položaj radnika i njihovih prava. "Bili bismo iznenađeni da nije bilo napada i podmetanja, osobito od našega najvećeg političkog protivnika (HDZ-a) kojemu nudimo alternativu", rekao je Račan.

SPLIT - Istražnome sucu splitskoga Županijskog suda priveden je neimenovani muškarac iz Civljana, mjesta u blizini Vrlike, koji je uhićen zbog sumnje da je 1993. kao pripadnik srpskih paravojnih postrojba pljačkao po zaposjednutome području, izvijestila je danas splitsko-dalmatinska Policijska uprava. Glasnogovornica Marina Kraljević-Gudelj izvijestila je da se 36-godišnjaka,sumnjiči da je u Lelasima, u vrličkoj općini, u doba okupacije tog područja, s više nepoznatih osoba, pripadnika paravojnih postrojba tzv. republike srpske krajine, uz prijetnju vatrenim oružjem uzeo novac od dvoje supružnika te da je u Ježeviću, jednom 75-godišnjaku uzeo novac i tehničke uređaje te hranu.

PULA - Istarski demokratski forum (IDF), koji je prije 10 godina nakon što je izbačen iz IDS-a osnovao nekadašnji istarski župan Luciano Delbianco, na današnjoj je izbornoj skupštini u Puli preimenovan u Istarski socijaldemokratski forum (ISDF). Za predsjednika nove stranke izabran je dosadašnji čelnik IDF-a Luciano Delbianco, koji je među ostalim istaknuo da će ISDF zatražiti reviziju svih sklopljenih poslova vezanih uz prodaju istarskog zemljišta. "Dosad smo bili pokret, a nakon 10 godina postojanja i rada došlo je vrijeme da se transformiramo u stranku lijeve orijentacije s pridjevom socijaldemokratske", istaknuo je Delbianco.

MAKARSKA - Drugi srpanjski vikend na Makarskom primorju, gdje se odmara više 30.000 gostiju, protječe u povećanom dolasku gostiju i pojačanom prometu na cestama, a uspješno teče prva velika ovoljetna smjena gostiju. U prvih šest mjeseci u ljetovalištima na Makarskom primorju boravilo je 123.800 domaćih i stranih turista, koji su ostvarili 705.200 noćenja. Po podatcima županijskoga Turističkog ureda, gostiju je bio dva posto manje nego u isto vrijeme prošle godine, a noćenja na području od Brela do općine Gradac tri posto manje. Stranih turista na Makarskoj rivijeri bilo je više nego lani, to jest 112.600, a ostvarili su 660.000 noćenja, gotovo kao prošle godine.

KOPAČKI RIT - U Kopačkome ritu od sinoć do rano jutros održana je Vilinska noć, uz večeru uz svijeće "vile" su pričale priče, a zvuci violine otpratili su goste na noćnu vožnju brodom po tom parku prirode. Gostima je poslužen šaran u rašljama, poznati baranjski kulinarski specijalitet. Posjetitelji su se Kopačkim ritom provozali brodom uz svijeće, a na brodu se posluživalo posebno osvježavajuće piće "vilinska rosa". Ravnateljica Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita Biserka Vištica istaknula je da je svrha predstaviti ljepote Kopačkoga rita i bogatstvo Baranje, od kulinarske ponude do vinskih podruma, "i tako spojiti i prirodu i čovjeka koji u njoj može i treba uživati". Dodala je da je to i prigoda da se promiču vrijednosti eko-sustava najočuvanije močvare u Europi.

RUPA/PASJAK - Preko graničnih prijelaza Rupe i Pasjaka do 10 sati u zemlju je ušlo 39.200 putnika, uglavnom stranaca, a iz zemlje je otputovalo njih 19.700, doznaje se od granične policije u Rupi. Promet je na oba granična prijelaza pojačan, ali ne čeka se dulje na prijelaz granice. U Rupi se iz zemlje izlazi u dvije kolone vozila, povremeno u tri, a u Pasjaku od jedne do dvije kolone. U Primorsko-goranskoj županiji u prvih šest mjeseci ove godine boravilo je 570.722 turista koji su ostvarili 2,4 milijuna noćenja, što je četiri posto više turista i noćenja u odnosu prema istom razdoblju prošle godine. U lipnju je na Kvarneru boravilo 268.826 turista, ili šest posto više u odnosu prema istome mjesecu prošle godine, a ostvarili su 1,3 milijuna noćenja, ili devet posto više u odnosu prema lipnju prošle godine.

ČAKOVEC - Preko najprometnijih međunarodnih graničnih prijelaza u Međimurskoj županiji - Goričana, Trnovca i Murskog Središća u posljednja 24 sata u našu je zemlju ušlo 15.187 stranaca, izvijestila je međimurska Policijska uprava. Istodobno su našu zemlju napustila 4673 turista. Na najvećemu cestovnom međunarodnom graničnom prijelazu Goričanu u Hrvatsku se ulazilo u četiri kolone, no nije bilo čekanja ni zastoja. Preko međimurskih graničnih prijelaza na ljetovanje u Hrvatsku najčešće stižu Mađari, Česi, Slovaci, Slovenci, Poljaci i Rumunji. U organizaciji preloške Turističke zajednice, na prijelazu Goričanu strane turiste dočekuju aktivisti koji im dijele promidžbeni materijal o Hrvatskoj i osvježavajuća pića.

SLAVONSKI BROD - U požaru teretnog vozila beogradskih registarskih oznaka, koji se dogodio kasno sinoć na sjevernom traku 201. kilometra autoceste A 3, izgorjeli su repini rezanci te je oštećen drveni pod vozila, rečeno je danas u brodsko-posavskoj Policijskoj upravi.

Požar na vozilu tvrtke "Translog" d.o.o., koji je buknuo zato što se teret sam zapalio, dojavljen je oko 22 sata, a pripadnici Javne vatrogasne postrojbe iz Slavonskoga Broda ugasili su ga nešto nakon ponoći.

OSIJEK - Državnost Republike Crne Gore danas su u osječkome HNK proslavili Hrvatsko-crnogorsko društvo prijateljstva "Croatica-Montenegrina", Crnogorsko kulturno društvo "Montenegro-Montenegrina" i Crnogorska pravoslavna crkva u Republici Hrvatskoj. Na proslavi su, među ostalima, bili mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) i arhiepiskop cetinjski Mihailo Dedeić, predstavnici političkih, znanstvenih i kulturnih institucija Hrvatske i Crne Gore, lokalnih vlasti te predstavnici vjerskih zajednica.

MOSTAR/CHICAGO - Misa zadušnica za fra Kvirina Vasilja, koji je umro u četvrtak u 90. godini u Domu sv. Josipa, služit će se 11. srpnja u samostanu sv. Ante u Chicagu, a pokop će biti nakon mise na Holy Sepulcher Cemetary u Alsipu, u državi Illinoisu, izvijestila je danas Hercegovačka franjevačka provincija iz Mostara. Fra Kvirin (Međugorje, 1917.) je pučku školu pohađao u Međugorju, a klasičnu gimnaziju na Širokom Brijegu. Filozofsko-teološki studij završio je u Mostaru, gdje je 1940. zaređen za svećenika. U SAD je stigao krajem 1950. Svojim znanstvenim radom fra Kvirin je obogatio hrvatsku filozofsku misao te ga se s pravom naziva velikim hrvatskim filozofom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙