FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija otvorila veleposlanstvo u Podgorici

PODGORICA, 23. lipnja 2006. (Hina) - Slovenija je u petrak otvorila veleposlanstvo u Podgorici i postala prva zemlja s diplomatskim predstavništvom nakon proglašenja Crne Gore kao neovisne i suverene države.
PODGORICA, 23. lipnja 2006. (Hina) - Slovenija je u petrak otvorila veleposlanstvo u Podgorici i postala prva zemlja s diplomatskim predstavništvom nakon proglašenja Crne Gore kao neovisne i suverene države.

Šef slovenske diplomacije Dimitrije Rupel je na svečanosti kazao da nije slučajnost da ta zemlja prva otvori diplomatsko predstavništvo, jer je godinama podržavala volju Crne Gore da sama odluči o svojoj sudbini.

On je istakao da će Crna Gora i ubuduće imati u Sloveniji dobrog prijatelja i pouzdanog partnera, koji želi u svom susjedstvu uspješne i na europskim vrijednostima zasnovane države.

"Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas zajedno u slovenskoj kući u crnogorskoj državi i čast mi je da s vama dijelim radost ulaska u novo poglavlje crnogorske povijesti, u koje je Crna Gora hrabro ušla 21. svibnja, kao i što otvaranjem prvog veleposlanstva u nezavisnoj državi dajemo novu dimenziju prijateljskim odnosima", rekao je Rupel.

Crnogorski ministar vanjskih poslova Miodrag Vlahović rekao je, nakon razgovora sa svojim slovenskim kolegom, rekao da Crna Gora sebe prepoznaje i kao staru državu koja je u starim vremenima imala svoje mjesto, ulogu, značenje i priznanje te strana diplomatska predstavništva na Cetinju.

"Obnovom crnogorske državnosti, mi se vraćamo u situaciju da nas naši prijatelji, naši susjedstvo, regija u kome živimo, Europa i svijet, još jednom priznaju i uvaže na način što će svoju komunikaciju s Crnom Gorom zasnivati na najvišoj diplomatskoj razini", kazao je Vlahović.

Šef crnogorske diplomacije je ocijenio "da je velika simbolika koja služi na čast Sloveniji što je ta bivša jugoslovenska republika prva zemlja koja će u neovisnoj Crnoj Gori otvoriti svoje veleposlanstvo", dodajući da je Slovenija na najbolji način pokazala koliko je važno da zemlja i narod budu slobodni i samostalni te koliko je bitno ukupni razvoj jednog društva i nacije graditi na temeljima samopoštovanja, neovisnosti i punog suvereniteta.

Šef slovenske diplomacije, kako je predviđeno, sastat će se u petak i s najvišim crnogorskim čelnicima.

Slovensko veleposlanstvo djeluje u zgradi prijašnjeg generalnog konzulata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙