FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić u Orahovici na Ljetnoj školi Rusina i Ukrajinaca

ORAHOVICA, 7. srpnja (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić sa suradnicima posjetio je danas u Orahovici Ljetnu školu Saveza Rusina i Ukrajinaca Hrvatske, koja se održava u odmaralištu osječkoga Gradskoga društva Crvenog križa.
ORAHOVICA, 7. srpnja (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić sa suradnicima posjetio je danas u Orahovici Ljetnu školu Saveza Rusina i Ukrajinaca Hrvatske, koja se održava u odmaralištu osječkoga Gradskoga društva Crvenog križa.

Savez Rusina i Ukrajinaca 40. put organizira Ljetnu školu, njegujući tako tradiciju, jezik, kulturu, folklor, povijest i narodne običaje. Ljetnu školu pohađala su 92 učenika iz 10-ak mjesta u Hrvatskoj, a održan je i seminar za nastavnike i pedagoge.

Ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Viktor Andrejevič Kirik ocijenio je kako je Ljetna škola dobar primjer skrbi za pripadnike narodnosnih manjina te jamstvo opstojnosti ukrajinskog jezika i kulture na ovim područjima.

Zahvalivši predsjedniku Mesiću na dosadašnjoj potpori rusinskoj i ukrajinskoj narodnosnoj manjini, predsjednik Saveza Rusina i Ukrajinaca Slavko Burda kazao je kako su pripadnici tih manjina integrirani u hrvatsko društvo, ali istodobno slobodno njeguju svoju kulturu, jezik, tradiciju i običaje.

Pozdravivši održavanje Ljetne škole, predsjednik Mesić kazao je kako su Rusini i Ukrajinici lojalni hrvatski građani, ali i da se trebaju prisjećati svoga podrijetla i održavati veze s matičnom zemljom. U današnoj Europi važno je da nacionalne manjine budu mostovi povezivanja i sporazumijevanja, jer Europa vodi politiku otvaranja granica, i zato nacionalne manjine mogu pomoći, ocijenio je predsjednik Mesić.

U izjavi novinarima Mesić je kazao kako Hrvatska primjenjuje visoke standarde kad je riječ o nacionalnim manjinama, ocijenivši da je demokratska ona zemlja koja štiti nacionalne manjine i daje im prava kako ne bi bile asimilirane.

"To nam pomaže da uspostavljamo još bolje veze s njihovim matičnim državama i moramo još više ulagati kako bi se održala kultura i izobrazba na njihovu materinskom jeziku", istaknuo je predsjednik Mesić.

(Hina) xivuc yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙