FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Počinje suđenje političkom i vojnom čelništvu Srbije za zločine na Kosovu

ZAGREB/DEN HAAG, 7. srpnja (Hina) - Petorica najviših dužnosnika Srbije i SRJ s kraja 90-ih, na čelu s predsjednikom Srbije Milanom Milutinovićem, naći će se u ponedjeljak na optuženičkoj klupi Haškog suda (ICTY) na početku suđenja za ratne zločine počinjene protiv kosovskih Albanaca u prvoj polovici 1999. godine.
ZAGREB/DEN HAAG, 7. srpnja (Hina) - Petorica najviših dužnosnika Srbije i SRJ s kraja 90-ih, na čelu s predsjednikom Srbije Milanom Milutinovićem, naći će se u ponedjeljak na optuženičkoj klupi Haškog suda (ICTY) na početku suđenja za ratne zločine počinjene protiv kosovskih Albanaca u prvoj polovici 1999. godine.

Za progon oko 800.000 Albanaca, masovna ubojstva, deportacije, silovanja i druge zločine protiv čovječnosti počinjene na Kosovu 1999., uz Milutinovića (63) optuženi su i vicepremijer SRJ Nikola Šainović (58), te trojica generala VJ - načelnik Glavnog stožera Dragoljub Ojdanić (65), zapovjednik Treće armije Nebojša Pavković (60) i zapovjednik Prištinskog korpusa Vladimir Lazarević (57).

Optužnica ih tereti po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti u pet točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja, koje su počinili kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata, predvođenog Slobodanom Miloševićem, s ciljem protjerivanja znatnog dijela albanskog stanovništva s Kosova kako bi se osigurala trajna srpska kontrola nad pokrajinom.

Tužitelji će dokazivati njihovu odgovornost za planiranje, poticanje, naređivanje ili činjenje, odnosno za pomaganje i podržavanje "hotimične i široko rasprostranjene kampanje terora i nasilja usmjerene protiv albanskog stanovništva na Kosovu".

Sva petorica su se dobrovoljno predali ICTY-u od 2002. do 2005. godine i na prvom pojavljivanju se izjasnili da nisu krivi.

Postupak protiv šestog optuženog, generala MUP-a Srbije Vlastimira Đorđevića (58), je izdvojen jer je još uvijek u bijegu, sudeći po izjavama glavne tužiteljice ICTY-a Carle del Ponte u Rusiji.

Uoči početka procesa u ICTY-u je u petak održana predraspravna konferencija u nazočnosti petorice optuženih koji su se 4. srpnja vratili s privremene slobode u Srbiji. Tužitelji su najavili da će nakon uvodne riječi kao prve svjedoke izvesti voditeljicu prištinskog Ureda OESS-a za ljudska prava Sandru Mitchell, pripadnika "Škorpiona" Gorana Stoparića i žrtvu Liriju Imeraj.

Mitchell, koja je svjedočila protiv Miloševića 2002. prikupila je izjave 2.700 svjedoka zločina; Stoparić će svjedočiti o likvidaciji 19 člane albanske obitelji u Podujevu u ožujku 1999.; a Liriji Imeraj, koje ja također dala iskaz protiv Miloševića, srpske su snage ubile muža, šestoro dece, svekrvu i još 11 rođaka.

Među svjedocima optužbe, kasnije će se naći i bivši zamjenik šefa Uprave za sigurnost VJ general Aleksandar Vasiljević, čiji iskaz prema riječima jednog od branitelja traje oko 60 sati.

Svjedočeći protiv Miloševića 2003., Vasiljević je naveo kako ga je u proljeće 1999. bezuspješno upozoravao na zločine na Kosovu.

Na današnjoj konferenciji vođena je rasprava o izvješću vojnog vještaka optužbe Phillipa Cooa, te o stručnom dokumentu o društvenim posljedicama raširenog silovanja Albanki tijekom rata na Kosovu. Branitelji optuženih osporavali su prihvatljivost tih izvješća, a raspravno vijeće predsjedavajućeg suca Iaina Bonomya odluku će donijeti naknadno. Uz škotskog suca Bonomya, jednog od sudaca koji su sudili Miloševiću, u vijeću su i ad litem (nestalni) suci Ali Nawaz Chowhan (Pakistan) i Cvetana Kamenova (Bugarska).

Budući da 14. srpnja počinje ljetnja stanka u radu ICTY-a, vijeće je odlučilo optužene ponovo pustiti na privremenu slobodu od 15. do 31. srpnja. Suđenje se nastavlja 4. kolovoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙