FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 6. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.
ZAGREB, 6. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Prihvati li Sabor današnji Vladin prijedlog državni poticaji za proizvodnju pšenice povećali bi se za 600 kuna i iznosili bi 2250 kuna po hektaru. To je ključan iskorak da pšenica više ne bude političko, nego tržišno pitanje, istaknuo je premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade, predstavljajući izmjene u Zakonu o državnim potporama u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu. Kroz te izmjene Vlada želi snažnije poduprijeti govedarstvo kako bi ojačala domaću proizvodnju i smanjila uvoz. Tov junadi iz domaćeg uzgoja država je spremna poticati do 1800 kuna po grlu, tov teladi za proizvodnju tzv. bijelog mesa sa 400 kuna po grlu, itd. Ti su poticaji usmjereni i smanjenju velikog sivog tržišta gdje dio teladi završava na klanju, ali kroz nelegalne sustave, istaknuo je ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

ZAGREB - Državno sudbeno vijeće (DSV) danas je novčano kaznilo sutkinju sinjskog Općinskog suda Iris Klafurić Buzov zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti, čime je prvi puta proveden stegovni postupak po izmijenjenom Zakonu o DSV-u. Po izmjenjenom Zakonu, stegovni postupak vodi tročlano stegovno Vijeće, umjesto DSV-a u punom sastavu, kako bi se ubrzali stegovni postupci protiv sudaca. Stegovno vijeće na ročištu provodi postupak i predlaže odluku nakon čega Vijeće odluku o stegovnoj odgovornosti donosi u punom sastavu. Sinjska sutkinja kažnjena je oduzimanjem trećine plaće na tri mjeseca zbog nedonošenja sudskih odluka u propisanom roku. Članovi DSV-a su na tri mjeseca produljili suspenziju suca Općinskog suda u Gvozdu Zvonimira Josipovića protiv kojeg se vodi kazneni postupak zbog sumnje da je primao mito.

ZAGREB - Noćni klub Bel-Ami u novozagrebačkom naselju Stupnik izgorio je rano jutros u požaru koji je izazvala eksplozija nepoznate naprave, doznaje se u zagrebačkoj policiji. Eksplozija se dogodila jutros oko tri sata, a vatra je ubrzo zahvatila noćni klub koji nije radio. U požaru koji su ugasili vatrogasci nitko nije ozlijeđen, a oštećeni su unutrašnjost lokala i osobni automobil marke Mercedes zagrebačkih oznaka koji je bio parkiran ispred lokala. Glasnogovornica zagrebačke policije Aleksandra Ljuba kazala je da će se više pojedinosti znati nakon očevida koji je u tijeku. Noćni klubu Bel-Ami u Gornjostupničkoj ulici široj je javnosti postao poznat po tučnjavi redara i specijalaca krajem siječnja ove godine.

ZAGREB - Ministar kulture Božo Biškupić i osječki gradonačelnik Anto Đapić jutros su u Zagrebu potpisali Sporazum o osiguravanju uvjeta za smještaj Arheološkoga muzeja u Osijeku, projekta vrijedna oko desetak milijuna kuna. "Radovi na izgradnji autoceste otkrili su mnoštvo novih arheoloških artefakata", rekao je ministar Biškupić, napomenuvši kako će Osijek tim sporazumom prvi put dobiti Arheološki muzej. Po njegovim riječima muzej će dijelom biti smješten u bivšoj zgradi Ministarstva obrane, a za smještaj u susjednu zgradu, u kojoj živi nekoliko obitelji, pobrinut će se grad Osijek dodjelom zamjenskih stanova. Đapić je ocijenio kako sporazum pokazuje da Vlada i grad Osijek dobro surađuju i najavio sličnu suradnju i u obnovi Državnoga arhiva u Osijeku.

RIJEKA - U sudaru dvaju automobila noćas je na poluautocesti Rijeka-Zagreb pokraj mjesta Leskove Drage jedna osoba poginula, a četiri su teško ozlijeđene, izvijestila je jutros primorsko-goranska Policijska uprava. Nesreća se dogodila oko ponoći, kad je 30-godišnji vozač "fiata una" vukovarskih registracijskih oznaka u zavoju prešao na suprotni kolnički trak i izravno se sudario s "opel corsom". Vozač "fiat una" poginuo je na mjestu nesreće, a vozačica i tri putnika iz "corse" teško su ozlijeđeni i prevezeni u riječki KBC, navode u Policijskoj upravi goransko-primorskoj.

ZAGREB - Matica hrvatska objavila je drugo, prošireno i dopunjeno, ilustrirano izdanje "Povijesti knjige" bibliologa Aleksandra Stipčevića, djela koje pruža uvid u nastanak i razvoj knjižničarstva, knjige i tiskarstva, temeljaca kulture i civilizacije. Kad se to važno djelo hrvatskoga knjižničarstva i bibliologije pojavilo prvi put prije dvadeset godina, uvelike je, kako napominje izdavač, utjecalo na knjižnu i opću kulturu. Stipčevićeva "Povijest knjige", koja je u međuvremenu na albanskom objavljena u dva izdanja te tiskana na arapskom i perzijskom jeziku, podijeljena je u 13 poglavlja. Aleksandar Stipčević, arheolog, bibliolog, albanolog i knjižničar, bavi se umjetnošću i religijom starih Ilira, općom i nacionalnom poviješću knjiga i knjižnica, napose cenzurom i općenito položajem knjige u društvu.

ZAGREB - Preko četiri kilograma marihuane, vrijedne više od 80.000 kuna, zaplijenjeno je jučer u stanu 28-godišnjaka s Knežije kojega zagrebačka policija sumnjiči da se bavi preprodajom droge. Policija je danas izvijestila da je operativnim radom saznala da se osumnjičeni 28-godišnjak bavi preprodajom marihuane te ga je jučer ujutro uhitila ispred stana u kojemu je potom pronašla 4.183 grama marihuane i digitalnu vagu s tragovima marihuane. U "veleprodaji" vrijednost zapljenjene droge procjenjuje se na oko 20.000 kuna, dok bi se prodajom na malo postigla cijena veća od 80.000 kuna. Osumnjičeni do sada nije evidentiran kao počinitelj kaznenih djela.

ZAGREB/LASTOVO - Državni centar 112 jutros je izvijestio o jučerašnjem požaru na 12-metarskoj jahti kod mjesta Ubli, u uvali Pašadur na otoku Lastovu, koja je tom prilikom dvije trećine potonula. Dojava o požaru na jahti, dugoj 12,20 metara, primljena je jučer oko 15 sati, a požar je ugašen oko 18,45 sati. Iz jahte je pritom iscurilo oko 1000 litara nafte i 20 do 30 litara ulja. O događaju su obaviještene Lučka kapetanija, Stožer za provedbu plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora Dubrovačko-neretvanske županije, te glavni Državni inspektor za zaštitu okoliša. Kako izvješćuje Državni centar 112, danas prijepodne počet će se s izvlačenjem jahte i uklanjanjem nafte i ulja.

ŠIBENIK - Požar koji je izbio jučer oko 16,30 sati na predjelu Čulišiću kod Dubravica, u Nacionalnom parku "Krki", lokaliziran je sinoć u 21,40 sati, a mjesto požara i dalje nadziru vatrogasci, doznaje se danas oko 10,30 sati u Vatrogasnoj zajednici Šibensko-kninske županije. Požar je zahvatio oko tri hektara guste borove šume, a jučer je gašenje otežao jak vjetar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙