FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodijeljene nagrade Hrvoje Požar

ZAGREB, 5. srpnja 2006. (Hina) - Zaklada "Hrvoje Požar" danas je dodijelila godišnje nagrade za stručni i znanstveni doprinos razvitku energetike, za inovacije, te nagrade studentima energetskog usmjerenja.
ZAGREB, 5. srpnja 2006. (Hina) - Zaklada "Hrvoje Požar" danas je dodijelila godišnje nagrade za stručni i znanstveni doprinos razvitku energetike, za inovacije, te nagrade studentima energetskog usmjerenja.

Godišnje nagrade "Hrvoje Požar", na 90 obljetnicu rođenja akademika Požara, dodijeljene su dvanaesti put, a nagradu za stručni i znanstveni doprinos razvitku energetike dobio je Matislav Majstorović s Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Nagradu za inovacije na području energetike dobio je Končar - Institut za elektrotehniku za djelo Končar TMS - sustav za motrenje transformatora, a nagradu za popularizaciju energetike nakladnička kuća Kigen.

Godišnje nagrade "Hrvoje Požar" dodijeljene su i studentima energetskog usmjerenja za izvrstan uspjeh u studiju, za osobito zapažen diplomski rad, a dodijeljene su i stipendije za stručni dio studija.

Dobra energetika može biti samo rezultat samoprijegornog i napornog rada, od onih koji pretvaraju viziju u nove tehnologije i materijale do onih koji održavaju i koriste postrojenja i opremu, istaknuo je predsjednik Glavnog odbora Zaklade Goran Granić.

Upozorio je, naime, da se u Hrvatskoj na određeni način stvara klima o energetici kao lijepoj frazi, internetskoj ili medijskoj informaciji, da se očekuje da će se problemi riješiti sami po sebi, ili će ih netko drugi rješiti.

"Zabrinjava klima demonizacije svakog energetskog projekta, s lako predvidljivim posljedicama, krizom u opskrbi energentima, ako se tomu ne odupremo", kazao je.

Ističe pritom kako svi napori u energetici moraju biti dobro osmišljeni i harmonizirani. To nije laka zadaća, izazov je kako osobne vizije staviti u zajednički kontekst, kazao je Granić.

Podsjetio je pritom i na akademika Požara koji nije volio govoriti napamet, nije volio fraze, nije volio da se njegovim imenom pokrivaju nerealna očekivanja ili neargumentirane kritike. Akademik Požar vjerovao je u svoje brojke, proračune, govorio je samo ono što je mogao potvrditi svojim proračunima, vjerovao da se znanjem i argumentiranom raspravom može riješiti svako pitanje, naglasio je Granić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙