FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjeverna Koreja lansirala više projektila

WASHINGTON/NEW YORK/MOSKVA, 5. srpnja 2006.(Hina) - Sjeverna Koreja lansirala je u srijedu ujutro više različitih projektila, a Sjedinjene Američke Države i Rusija njihovo lansiranje nazvali provokacijom.
WASHINGTON/NEW YORK/MOSKVA, 5. srpnja 2006.(Hina) - Sjeverna Koreja lansirala je u srijedu ujutro više različitih projektila, a Sjedinjene Američke Države i Rusija njihovo lansiranje nazvali provokacijom.

Sjeverna Koreja je lansirala projektil dugog dometa Taepodong 2 i dva manja projektila tipa Scud u roku od dva sata, no čini se da projektil dugog dometa nije bio uspješan, rekao je u utorak diplomatski izvor agenciji Reuters.

Postaja CNN je također izvijestila da Taepodong lansiran. Čini se da se projektil Taepodong 2, čiji razvoj pažljivo prate Sjedinjene Države i druge zapadne sile, srušio tijekom leta, rekao je diplomatski izvor. Japanska televizijska postaja NHK je izvijestila da je prvi od dva manja projektila pao u Japansko more oko 600 kilometara od Japana.

Baza zračnih snaga SAD-a koja štiti centar za upravljanje sustavom obrane SAD-a u Koloradu bila je u povišenoj pripravnosti zbog izvješća da Sjeverna Koreja priprema probno lansiranje projektila dugog dometa, priopćila je vojska SAD-a.

Sjedinjene Američke Države proglasile su projektile koje je lansirala Sjeverna Koreja provokacijom, ali ne i prijetnjom teritoriju SAD. "Lansiranje projektila smatramo običnom provokacijom, jer projektil koji se srušio nakon svega 40 sekundi leta ne može biti prijetnja teritoriju Sjedinjenih Država," poručio je savjetnik za državnu sigurnost, Stephen Hadley.

Japan je odmah zatražio od sjevernokorejskih vlasti da prestanu s lansiranjem raketa, dok je Južna Koreja podigla stupanj vojne pripravnosti na najviši mogući nivo.

UN-ovo Vijeće sigurnosti sastat će se u srijedu ujutro na zahtjev Japana kako bi raspravljalo o sjevernokorejskom potezu - ispaljivanju deset raketa, izvijestio je francuski veleposlanik pri UN-u Jean-Marc de la Sabliere.

"Upravo sam primio zahtjev japanskog veleposlanika da se nakon sjevernokorejskog ispaljivanja raketa organizira sastanak članica Vijeća sigurnosti", stoji u priopćenju francuskog veleposlanika koji predsjedava Vijećem 15 zemalja članica tijekom srpnja.

Južnokorejska agencija Yonhap izvjestila je da je u srijedu rano ujutro Sjeverna Koreja ispalila deset raketa raznih tipova, pozivajući se na informacije dužnosnika obavještajne službe koji je želi ostati anoniman. "Ispaljeno je deset raketa, jedna za drugom", rekao je dužnosnik, objasnivši kako je riječ o Scudovima, Rodong raketama nešto kraćeg dometa i dalekomentnim raketama tipa Taepodong-2.

Ruska je vlada osudila sjevernokorejsko ispaljivanje deset raketa, ocijenivši taj potez "provokacijom" koja bi mogla naškoditi naporima što se poduzimanju na neširenju nuklearnog oružja, rekao je za Interfax glasnogovornik ruske diplomacije Mihail Kaminin. "Ispaljivanje raketa u suprotnosti je s naporima da se uspostavi povjerenje u regiji", kazao je Kamynine. "Ovakve provokacije samo kompliciraju situaciju." Sjevernokorejski veleposlanik u Moskvi pozvan je 22. lipnja u rusko ministarstvo vanjskih poslova gdje je upozoren na negativne posljedica mogućeg ispaljivanja balističkih raketa, što je potez koji je pokazao promjene u tonu Rusije prema Sjevernoj Koreji. Rusija je, naime, jedna od rijetkih zemalja koja održava privilegirane odnose sa sjevernokorejskim režimom. Čelnik te zemlje Kim Jong-Il u dva je navrata posjetio Rusiju tijekom 2001. i 2002.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙