FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD odustaje od govora o preventivnom udaru na sjevernokorejsku raketu

ZAGREB, 22. lipnja 2006. (Hina) - Sjedinjene Države priopćile su u četvrtak da je njihov proturaketni sustav u nastajanju "ograničenih operativnih sposobnosti" za zaštitu od oružja poput rakete dugoga dometa kakvu Sjeverna Koreja uskoro kani testirati te tako odbacile ideju o "preventivnome udaru".
ZAGREB, 22. lipnja 2006. (Hina) - Sjedinjene Države priopćile su u četvrtak da je njihov proturaketni sustav u nastajanju "ograničenih operativnih sposobnosti" za zaštitu od oružja poput rakete dugoga dometa kakvu Sjeverna Koreja uskoro kani testirati te tako odbacile ideju o "preventivnome udaru".

Savjetnik američkoga predsjednika za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley rekao je da je diplomacija pravi odgovor na sjevernokorejsku prijetnju, čime je odbačen prijedlog minsitra obrane Williama Perryja da Sjedinjene Države izvedu preventivni udar.

"Mislimo da je diplomacija pravi odgovor i tomu težimo", rekao je na pitanje o Perryjevu prijedlogu iz članka što ga je u četvrtak objavio The Washington Post, prenosi Associated Press.

Sjedinjene su Države zadnjih desetljeća potrošile stotine milijuna dolara za proturaketni sustav.

"Imamo proturaketni obrambeni sustav... Ono što zovemo obrambenim sustavom protiv dalekometnih raketa zapravo je istraživački, razvojni, školski tip sustava", rekao je Hadley. "On ima neke ograničene operativne sposobnosti. A svrha proturaketnoga obrambenoga sustava jest obrana... teritorija Sjedinjenih Država od napada", dodao je.

Hadley je ponovio američki poziv Sjevernoj Koreji da odustane od testiranja balističkoga projektila koji bi, vjeruje se, mogao dosegnuti i američko tlo.

"Za Sjevernu je Koreju izlaz u odluci da ne testira projektil", rekao je.

Sjeverna je daleko odmakla u pripremama za testiranje, drži Bijela kuća, a prenosi Reuters. "Pozorno to pratimo i pripreme su otišle veoma daleko", rekao je Hadley na novinarsko pitanje da komentira ocjenu Južne Koreje da se to lansiranje i ne može dogoditi tako brzo.

"Dakle, što se tiče mogućnosti, lansiranje bi se moglo dogoditi", rekao je Hadley. "Što oni kane, a to mnogi pokušavaju otkriti, mi ne znamo. Nadamo se da će odustati i da neće lansirati".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je pozvalo sjevernokorejskoga veleposlanika u Moskvi i izrazilo mu zabrinutost zbog plana o lansiranju dalekometne rakete.

Agencija Associated Press javlja kako je to neuobičajen potez Moskve, tradicionalne saveznice komunističke Koreje. Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je veleposlanika Paka Uija Chuna obavijestilo o tome da se Rusija ne slaže ni s kakvim potezima koji bi naškodili regionalnoj stabilnosti i "otežali traženje rješenja za nuklearni problema na korejskom poluotoku".

Savjetnik američkoga predsjednika Georgea W. Busha, Stephen Hadley pozvao je Koreju da se drži vlastita moratorija na takva lansiranja iz 1999. te da se vrati pregovorima šest strana o sjevernokorejskom nuklearnom programu. Prema njegovim riječima, eventualno lansiranje dalekometne rakete ugrozilo bi te pregovore, ionako trenutačno u pat-pozicji, u kojima sa Sjevernom Korejom pregovaraju SAD, Rusija, Južna Koreja, Japan i Kina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙