FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

V A Ž N A OBAVIJEST: Ispravak vijesti HNA 2226, "Otvoreni..."

ZAGREB, 5. srpnja 2006. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA2226, pod naslovom "Otvoreni parlamentarni izbori u Makedoniji" unesu ispravak u drugu rečenicu drugog pasusa, koja sada ispravno glasi:

Ispravak vijesti br. 2226

Otvoreni parlamentarni izbori u Makedoniji

ZAGREB, 5. srpnja 2006. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA2226, pod naslovom "Otvoreni parlamentarni izbori u Makedoniji" unesu ispravak u drugu rečenicu drugog pasusa, koja sada ispravno glasi:

"U izbornoj trci sudjeluje šest koalicija, 25 političkih stranaka i dvije NEZAVISNE LISTE".

Cijela vijest sada ispravno glasi:

SKOPLJE, 5. srpnja (Hina) - "U Makedoniji su u srijedu ujutro otvorena birališta za parlamentarne izbore na kojima treba biti izabrano 120 zastupnika od 2620 prijavljenih kandidata.

Izbori se provode u šest izbornih jedinica po proporcionalnoj metodi. U izbornoj trci sudjeluje šest koalicija, 25 političkih stranaka i dvije nezavisne liste. Prema svim anketama provedenim prije izbora očekuje se da će najviše glasova dobiti oporbena koalicija VMRPO-DPMNE što, međutim, neće biti dovoljno da bi samostalno sastavila Vladu. Procjenjuje se da je vladajuća koalicija okupljena oko Socijaldemokratskog saveza izgubila na potpori zahvaljujući prije svega daljnjem rastu ionako vrlo visoke stopi nezaposlenosti koja iznosi 38 posto te ukupno lošem stanju gospodarstva.

Izbore prati oko pet tisuća promatrača od toga 500 stranih. Na izborima se primjenjuju ultraljubičaste lampe i sprejevi kako bi se osigurala regularnost izbora. Do zadnjeg dana međunarodna zajednica upozoravala je Makedoniju da o regularnosti izbora ovisi njeno daljnje pridruživanje euroatlantskim integracijama.

Ova dvomilijunska zemlja postala je službeno kandidat za članstvo u EU u prosincu 2005., četiri godine nakon što su etnički Albanci izazvali oružane sukobe koji su zamalo doveli do građanskog rata.

U samoj kampanji bilo je oružanih incidenata, no nakon odlučne intervencije i upozorenja svih predstavnika međunarodne zajednice incidenti su prestali. Procjenjuje se da će izbori biti još jedan test za makedonsku demokraciju, a njihov miran i regularan tijek biti će jedan od osnovnih uvjeta daljnjeg pridruživanja zemlje euroatlanskim integracijama."

UREDNIŠTVO

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙