FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počele prijave za upise u srednje škole

ZAGREB, 3. srpnja 2006. (Hina) - U hrvatskim srednjim školama danas i sutra primaju se prijave za upise u prve razrede, objava rezultata bit će 5., a upisi 6. srpnja.
ZAGREB, 3. srpnja 2006. (Hina) - U hrvatskim srednjim školama danas i sutra primaju se prijave za upise u prve razrede, objava rezultata bit će 5., a upisi 6. srpnja.

Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa odobrilo je upis 57.946 učenika, što je za oko tisuću i pol mjesta više nego prošle školske godine, rekao je državni tajnik za srednje školstvo Želimir Janjić. Pojasnio je kako je ove školske godine iz osnovnih škola izišlo oko tisuću osmaša više, a također se računa i na povećan upis učenika iz susjedne BiH.

Sedamdesetak posto odobrenih mjesta odnosi se na trogodišnje i četverogodišnje strukovne škole, dok je za gimnazijske programe odobreno 13.866 mjesta, što je za dva posto više nego prošle godine.

Očekuje se da će najviše prijava biti u osječkim, zagrebačkim, splitskim i riječkim gimnazijama, a najmanji pritisak očekuje se na deficitarna zanimanja u građevini i brodogradnji iako, kako je dodao, neke tvrtke i lokalne zajednice za njih čak nude i stipendije.

Po njegovim riječima, od ove godine broj zanimanja s 350 smanjen je na 199, a cilj je dostići europsku razinu od 150 zanimanja. Do sada su u programima bile uske specijalizacije koje gospodarstvo više ne treba, pa su se stoga neki programi brisali, a neki objedinili. Nova zanimanja uspostavljena su u brodogradnji, građevini, strojarstvu i tekstilnoj industriji, rekao je Janjić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙