FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kalmeta zadovoljan tijekom turističke sezone

ZAGREB, 4. srpnja 2006. (Hina) - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta izrazio je danas zadovoljstvo tijekom turističke sezone u prvih šest ovogodišnjih mjeseci, iako, kako je kazao, još nema službenih rezultata i pokazatelja za navedeno razdoblje.
ZAGREB, 4. srpnja 2006. (Hina) - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta izrazio je danas zadovoljstvo tijekom turističke sezone u prvih šest ovogodišnjih mjeseci, iako, kako je kazao, još nema službenih rezultata i pokazatelja za navedeno razdoblje.

No, uvjeren je kako će oni biti pozitivni u odnosu na isto lanjsko razdoblje, posebice da će financijski efekti biti značajnije veći.

Kalmeta je na Saboru Hrvatske turističke zajednice (HTZ) istaknuo kako je povećana kvaliteta smještajnih objekata. Povećane su i cijene, ali, kako je pojasnio, po principu vrijednost za novac.

Ova turistička sezona, prema ocjeni ministra, bit će financijski puno uspješnija od lanjske.

Osvrnuvši se na pripremu ovogodišnje sezone Kalmeta je kazao kako u nju ulazimo spremni, a u pripremu turističke sezone ulaganja su iznosila milijardu eura, od čega je oko 50 posto ili 500 milijuna eura uloženo u smještajne kapacitete, a ostalo u infrastrukturu i prateće sadržaje.

Ministar je kazao i kako podaci o prodaji za rujan i listopad pokazuju bolje rezultate nego što je to bilo u isto vrijeme lani te se može očekivati i dobra posezona.

Kad se sve skupa zbroji, istaknuo je Kalmeta, možemo biti optimisti što se tiče ovogodišnje turističke sezone, ona se odvija onako kako je zacrtano, fizički promet kao lani ili dva posto viši, a financijski efekti bit će veći, prema procjenama za nekih osam do deset posto.

Ministar je iznio i podatak kako je prošli vikend kroz tunel Sveti Rok prošlo 33,5 tisuća vozila, što je porast od sedam posto prema istom vikendu prošle godine, a porast putničkog prijevoza u prvih šest mjeseci bilježi i HŽ i to također za sedam posto.

Direktor HTZ-a Niko Bulić također je mišljenja kako će postavljeni ciljevi što se sezone tiče biti ostvareni.

Zatražio je od Kalmete da se sa Ministarstvom financija usuglasi tumačenje zakona o PDV-u, budući putničke agencije nemaju točne naputke za neke segmente poslovanja što im otežava poslovanje.

U sklopu Sabora HTZ-a dodijeljena je godišnja hrvatska turistička nagrada "Anton Štifanić" i to folklorno-turističkoj manifestaciji "Vinkovačke jeseni" koja ove godine obilježava 40 godina trajanja.

Hrvatska turistička nagrada za životno djelo dodijeljena je Janku Vranyczany-Dobrinoviću, prvom ministru turizma u samostalnoj Hrvatskoj.

Dodijeljene su također nagrade i priznanja u akciji "Volim Hrvatsku" vrtićima i osnovnim školama za najbolji likovni i literarni rada.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙