FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žena s novim licem se dobro oporavlja

PARIZ, 4. srpnja 2006. (Hina/AP) - Sedam mjeseci nakon transplantacije lica, prve takve operacije izvedene u svijetu, stanje Francuskinje Isabelle Dinoire se poboljšava, objavili su liječnici.
PARIZ, 4. srpnja 2006. (Hina/AP) - Sedam mjeseci nakon transplantacije lica, prve takve operacije izvedene u svijetu, stanje Francuskinje Isabelle Dinoire se poboljšava, objavili su liječnici.

Lice Isabelle Dinoire (38) unakazio je u svibnju 2005. godine njezin kućni ljubimac, pas labrador. Operacijom koja je izvedena 27. studenoga i koja je trajala 15 sati dobila je usta, nos i bradu žene koja je proglašena klinički mrtvom.

Liječnici kažu da su odlični kozmetički rezultati iznenadili ne samo pacijenticu nego i cijelu medicinsku zajednicu te su opravdali odluku da se izvede radikalna operacija.

"Teško je zamisliti da bi isti stupanj uspjeha mogao biti postignut s postojećim tehnikama, a bez transplantata", kazao je facijalni kirurg Patrick Warnke.

Tijekom operacije liječnici su otkrili da doniranom licu nedostaje ključni živac koji bi pomogao u animiranju donjeg dijela Isabellinog lica. Tjedan dana nakon transplatacije Dionire je mogla jesti i žvakati, a i govor joj se vrlo brzo popravljao. Četiri mjeseca kasnije osjećaji su se većinom vratili do ruba gornje usne.

Međutim, Isabelle ne može i dalje pomicati donju usnu ili se smijati u potpunosti, a liječnici kažu da postoji stalna opasnost odbacivanja doniranog lica. To joj se već jednom dogodilo kada je novo tkivo jako pocrvenilo ali je taj problem riješen injekcijama. No, Isabelle sada mora uzimati lijekove do kraja života kako se to ne bi ponovilo.

Liječnici su uzeli i komad kože s ruke donatora i transplantirali ga ispod jedne od Isabellinih dojki. To će im omogućiti da rade periodične biopsije i prate znakove odbacivanja bez da takav zahvat izvode na novom licu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙