FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 3. srpnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 3. srpnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade, ministrica i predsjednica Vladinog Savjeta za mlade Jadranka Kosor otvorila je danas u Hrvatskom olimpijskom centru na Bjelolasici Nacionalnu konferenciju mladih pod nazivom "Uloga mladih u hrvatskom društvu". U radu dvodnevne konferencije, u organizaciji Ministarstva, sudjeluje oko 200 sudionika - predstavnika udruga mladih, studentskih udruga, mladeži parlamentarnih političkih stranaka i vjerskih zajednica, predstavnici lokalne uprave i samouprave, stručnjaci iz tog područja. Potpredsjednica Kosor istaknula je da je Vlada usvojila Nacionalni program djelovanja za mlade (NPDM) sa 110 mjera.

ZAGREB - Stručnjaci iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske, koji u Zagrebu sudjeluju na simpoziju o modernizaciji javne uprave, predstavili su različite aspekte reforme javne uprave i zaključili da je Hrvatska krenula u smjeru poboljšanja kvalitete administrativnih usluga. Skup je okupio predstavnike ustanova i organizacija koje su izravno ili neizravno uključene u reformu javne uprave, kao što su Hrvatski sabor, Vlada, akademski krugovi, javna uprava, pravosuđe, odvjetništvo, trgovina i industrija. Zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za upravu Zoran Pičuljan rekao je da je razmjena mišljenja i iskustava o načelima na kojima bi se trebala zasnivati hrvatska javna uprava korisna za proces reforme.

SPLIT - Splitski novinar Josip Jović, koji se danas nije pojavio na početku suđenja pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije (ICTY), izjavio je kako je djelomično zadovoljan odlukom suda o odgodi početka rasprave za osam dana. "Djelomično sam zadovoljan odlukom suda u Haagu o odgodi suđenja za osam dana", izjavio je dodavši kako ga je iznenadilo reagiranje tužiteljstva koje je tražilo uhićenje. Kao što je poznato, novinar Josip Jović optužen je za nepoštivanje suda, jer je kao glavni urednik "Slobodne Dalmacije" krajem 2000. objavio iskaz i identitet zaštićenoga svjedoka, današnjeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, sa suđenja Tihomiru Blaškiću.

OPATIJA - Sastanak Mješovite hrvatsko-slovensko-talijanske komisije za zaštitu Jadranskog mora i obalnih područja, kojom ove godine predsjeda Hrvatska, održava se danas i sutra u Opatiji. Na sastanku se razmatraju nacionalna izvješća o balastnim vodama i rezultati analize balastnih voda, nacionalni planovi upravljanja balastnim vodama, aktivnosti na proglašenju Jadrana posebno zaštićenim područjem i aktivnosti za integralno upravljanje obalnim područjem. Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša Nikola Ružinski izjavio je za Hinu da su se sve strane složile da je pitanje balastnih voda važno, da brodovi balastne vode ne bi trebali ispuštati u Jadranu i da bi trebalo objediniti strategije zaštite Jadrana i Mediterana.

ZAGREB - Predsjednik Stjepan Mesić primio je danas izaslanstvo ATP turnira Umag, priopćio je Ured Predsjednika. Ovogodišnji 17. ATP Croatia Open održat će se od 24. do 30. srpnja, a kako su naglasili u izaslanstvu, na njemu se na najbolji način povezuju međunarodni uspjesi teniskog sporta i naša turistička ponuda. Ove se godine uz predsjednika Mesića, koji je tradicionalno nazočan otvaranjima turnira, očekuje dolazak i predsjednika Austrije, Slovenije, Slovačke, BiH, Albanije, Makedonije i Crne Gore, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Ravnateljstvo policije naložilo je Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj da istraži kako je i zašto Jakša Cvitanović Cvik, navodno glavni korčulanski diler drogom, jučer pobjegao dvojici policajaca koji su ga pokušali privesti nakon što je drškom pištolja u Veloj Luci teško ozlijedio jednog Korčulanina, doznaje se danas u MUP-u. U MUP-u potvrđuju da je Cvitanović pobjegao policajcima i da se za njim intenzivno traga, te da je dubrovačko-neretvanskoj policiji naloženo da ispita sve detalje oko bijega. Cvitanovića je, inače, HSP-ova saborska zastupnica Ruža Tomašić nedavno u medijima prokazala kao glavnog korčulanskoj dilera.

OSIJEK - Obrtnička komora Osječko-baranjske županije i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva stipendirat će deset učenika prvih razreda srednjih škola obrtničkog usmjerenja za deficitarna zanimanja. Prema riječima Željka Bilajdžića, stručnog suradnika Obrtničke komore Osječko-baranjske županije, u rujnu će se raspisati natječaj za stipendiranje deset učenika koji ispunjavaju propisane uvjete, a oni će mjesečno dobivati po 500 kuna. Između ostalih, deficitarna zanimanja u Osječko-baranjskoj županiji su tesari i zidari.

ZAGREB - Udruga Bokci uručila je danas 10.000 kuna supruzi i šestero djece pokojnog hrvatskog branitelja Dragana Prebega, koji je krajem travnja preminuo od posljedica samospaljivanja. Predsjednik udruge Josip Krznarić izjavio je Hini da je novac prikupljen od prodaje starog papira, a dio sredstava dali su zagrebački Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje te Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Djeci pokojnog branitelja darovani su i slatkiši, a pročelnik Gradskog ureda za branitelje Zvonimir Šostar obećao im je odlazak na more dva puta ovog ljeta na račun Grada, rekao je Krznarić.

ZAGREB - Prijave za upise na fakultete i akademije zagrebačkoga Sveučilišta u srpanjskom roku počele su danas i trajat će do 7. srpnja, razredbeni ispiti će se održati od 10. do 14., a upisi od 17. do 21. srpnja. Na zagrebačkim fakultetima osigurano je 13.539 mjesta za brucoše, što je za 70 mjesta manje nego prethodne akademske godine. Uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa upisat će se 6765 te uz plaćanje 4238 brucoša. Kvota za strane državljane je 416 mjesta, dok će ih se izvanredno upisati 2120.

ZAGREB - Hrvatske željeznice izvijestile su danas da će zbog završnih radova na pruzi Beli Manastir - Osijek - Slavonski Šamac, između kolodvora Strizivojna Vrpolje, Kopanica Beravci i Slavonski Šamac, pruga biti zatvorena 3., 4., 5., 6. i 7. srpnja te od 10. do 31. srpnja, osim subote i nedjelje, u jutarnjim te ranim popodnevnim satima. Umjesto lokalnih vlakova na tim relacijama i obrnuto putnike će prevoziti autobusi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙