FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar pogođen signalima iz američke središnje banke Fed

LONDON,FRANKFURT, 2. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - Prošlotjedno poslovanje na tržištima deviza obilježilo je iščekivanje povećanja kamatnih stopa te spekulacije oko nastavka ciklusa zaoštravanja monetarne politike u SAD-u pružajući podršku dolaru, no signal u priopćenju Feda po završetku sastanka da je stanka toga ciklusa možda blizu izbrisao je većinu ranijih dobitaka američke valute.
LONDON,FRANKFURT, 2. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - Prošlotjedno poslovanje na tržištima deviza obilježilo je iščekivanje povećanja kamatnih stopa te spekulacije oko nastavka ciklusa zaoštravanja monetarne politike u SAD-u pružajući podršku dolaru, no signal u priopćenju Feda po završetku sastanka da je stanka toga ciklusa možda blizu izbrisao je većinu ranijih dobitaka američke valute.

Dolar se tijekom tjedna kretao oko najviše razine u zadnja dva mjeseca prema jenu i ostvarivao dobitke u odnosu na euro u ozračju iščekivanja odluke američke središnje banke Fed o povećanju kamatnih stopa i signala o nastavku zaoštravanja monetarne politike.

Budući da se rast kamatnih stopa na 5,25 posto uvelike na tržištima očekivao, ulagači su tražili signale vezane uz sljedeći sastanak Feda u kolovozu. Analitičari kažu da će od najveće važnosti biti načini na koje Fed planira rješavati bojazni oko inflacije u vrijeme kada američko gospodarstvo počinje pokazivati znakove usporavanja.

"Čekamo Fedovo priopćenje koje će nam pojasniti situaciju a u takvom ozračju dolar ostaje općenito tražen", kazao je Chris Turner, čelnik analize valutnih tržišta pri ING-u.

Obzirom na posljednjih tjedana ojačana očekivanja novog rasta kamatnih stopa u kolovozu, sve što bude upućivalo na suzdržavanje od nastavka zaoštravanja monetarne politike u najvećem svjetskom gospodarstvu moglo bi potaknuti prodaje dolara, kažu analitičari.

Priopćenje Fed po završetku dvodnevnog zasjedanja dalo je naslutiti ulagačima da je možda blizu kraj ciklusu zaoštravanja nakon posljednjeg 17. zaredom podizanja kamatnih stopa u zadnje dvije godine, što je pritisnulo američki dolar prema ostalim svjetskim valutama.

Tako je dolar na tjednoj razini oslabio oko 2,2 posto prema euru, koji je stajao 1,2788 dolara. Oslabio je i oko 1,8 posto prema jenu na 114,41 jen te bio na približno istom gubitku prema britanskoj funti koja je stajala 1,8479 dolara. Izgubio je na vrijednosti više od dva posto prema švicarskom franku, spustivši se na 1,2226 franaka za dolar.

I euru je podrška stizala od očekivanog povećanja kamatnih stopa u eurozoni, temeljem kojih je dobitke ostvarivao u odnosu na dolar, odskočivši s nedavno zabilježene najniže razine u zadnja dva mjeseca, te se kretao oko rekordno visokih razina prema jenu.

Nadalje, izjave dužnosnika Europske središnje banke (ECB) i one iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) vezane uz diversifikaciju rezervi u euro pružile su podršku jedinstvenoj valuti.

Euro je poskočio nakon što je član upravnog vijeća ECB-a Yves Mersch izjavio da ECB ne isključuje mogućnost povećanja kamatnih stopa za 0,5 postotnog boda, ili povećanja kamatnih stopa nakon telekonferencije 3. kolovoza. Uvelike se očekuje da će ECB na sastanku 31. kolovoza podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda na tri posto, dok ulagači spekuliraju i s njihovim rastom početkom kolovoza.

U međuvremenu je guverner središnje banke UAE izjavio da banka planira 10 posto svojih deviznih rezervi pretvoriti u euro, ne navodeći pritom vremenski okvir u kojem se to predviđa.

"Izjave dvojice ECB-ovih dužnosnika - Quadena i Merscha - sugeriraju da se ne može isključiti da će kamatne stope u eurozoni rasti početkom kolovoza", kazao je Teis Knuthsen, čelnik analize pri Danske Bank u Kopenhagenu. "Izjave iz Ujedinjenih Arapskih Emirata podsjećaju tržišta na jedan od važnih faktora iz pozadine koji utječe na euro - diversifikacija rezervi jedna od važnijih tema za 2006. i dalje", dodao je.

Jen je u proteklom tjednu zabilježio najnižu razinu prema dolaru u zadnja dva mjeseca i novu rekordnu nisku razinu prema euru uslijed glasina da bi neizvjesnosti oko budućnosti čelnika japanske središnje banke mogle odgoditi podizanje kamatnih stopa. Do kraja tjedna je nadoknadio dio gubitaka prema dolaru dok je euro stajao 146,36 jena, nadomak rekordno visoke razine.

Toshihiko Fukui, čelnik japanske središnje banke, našao se pod pritiskom da ponudi ostavku zbog svojih ulaganja u fond čiji upravitelj je optužen za insider trgovinu. Neki drže da bi taj skandal mogao poprilično odgoditi prvo podizanje kamatnih stopa u Japanu, koje se bilo očekivalo već u srpnju.

Uz očekivanja da će i Fed i ECB u nadolazećim mjesecima dizati kamatne stope, neizvjesnosti oko tajminga za njihov rast u Japanu posebno su loše za jen. "Općenito, raspoloženje koje vlada prema jenu je prilično pesimistično", kazao je Adarsh Sinha, valutni strateg u Barclays Capitalu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙