FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

2. srpnja svjetski dan sportskih novinara

ZAGREB, 1. srpnja 2006. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) Jura Ozmec uputio je danas povodom Svjestkog dana sportskih novinara, koji se obilježava 2. srpnja, prigonu čestitku svim sportskim novinarima, članovima HZSN-a, sportašima i prijateljima sporta.
ZAGREB, 1. srpnja 2006. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) Jura Ozmec uputio je danas povodom Svjestkog dana sportskih novinara, koji se obilježava 2. srpnja, prigonu čestitku svim sportskim novinarima, članovima HZSN-a, sportašima i prijateljima sporta.

"Poštovani,

2. srpnja je Svjetski dan sportskih novinara. Na taj je dan 1924. u Parizu osnovan AIPS, Svjetska udruga sportskih novinara.

Francuski novinar Frantz Reichel i belgijski mu kolega Victor Boin o takvoj su udruzi raspravljali već 1920-te, tijekom Olimpijskih igara u Antwerpenu. Tada nisu naišli na plodno tlo kako bi osnovali Svjetsku udrugu. Sportski novinari, očito je, znaju biti jako inertni... No, dvojica gospode, koji su, srećom, bili ujedno i glavni tajnici organizacijskih odbora spomenutih Igara, nisu se predali. U Parizu su, 1924-te jednostavno pozvali 80 akreditiranih novinara iz 29 zemalja na jedno mjesto - u "Francuski sportski klub", s adresom Champs-Elysees broj 2. Na takva mjesta novinari vole dolaziti. A kako se sve to događalo tri (3) dana prije početka Olimpijskih igara, imali su i vremena, a i tema je zazvučala zanimljivo. I vrlo brzo su se dogovorili o budućoj organizaciji. Reichel je izabran predsjednikom, engleski i francuski jezik proglašeni su ravnopravnima u komunikaciji budućeg udruženja, a kako je u to doba samo u 8 zemalja postojala profesionalna udruga sportskih novinara, pokrenuta je inicijativa za osnivanjem udruga u zemljama koje su imale novinare prisutne na prvom sastanku.

Nagli razvoj i stvaranje jakoga udruženja AIPS-u se događa poslije drugoga svjetskoga rata (1949. se učlanjuju i prvi hrvatski sportski novinari, to je i godina začetka HZSN-a), a danas AIPS broji 150 zemalja članica i 10 tisuća aktivnih članova (čak 100 iz Hrvatske!).

S ponosom ističem da je i HZSN vrlo aktivan u radu AIPS-a, ali i Europske udruge, UEPS-a, te da da smo cijenjeni članovi regionalne udruge BASU. U domaćim "vodama" brojimo 210 članova, osigurali smo normalno poslovanje Zbora, uz pomoć sportskih prijatelja i sponzora, a to nije sve, pripremamo i nove iskorake prema modernijem funkcioniranju, u skladu s promjenama koje su se dogodile unutar AIPS-a.

Upravo zato, dopustite mi da Vam, svim sportskim novinarima, svim članovima HZSN-a, ali i sportašima i prijateljima sporta, ČESTITAM SVJETSKI DAN SPORTSKIH NOVINARA, 2. SRPNJA", stoji u čestici predsjednika HZSN-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙