FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odvjetnici zadovoljni povlačenjem optužnice protiv hrvatskih novinara

ZAGREB, 16. lipnja 2006. (Hina) - Odvjetnici hrvatskih novinara zadovoljni su odlukom Haškog tužiteljstva o povlačenju optužnica za nepoštivanje Haškog suda (ICTY), ističući da optužnica ionako ne bi prošla na sudu.
ZAGREB, 16. lipnja 2006. (Hina) - Odvjetnici hrvatskih novinara zadovoljni su odlukom Haškog tužiteljstva o povlačenju optužnica za nepoštivanje Haškog suda (ICTY), ističući da optužnica ionako ne bi prošla na sudu.

"Ne čudi me odluka o povlačenju jer je optužnica bila konstruirana tako da ne bi mogla biti obranjena na sudu", izjavio je Hini Željko Olujić, branitelj donedavno optuženog Stjepana Šešelja.

Šešelja, Domagoja Margetića i Marijana Križića, izdavača i dvojicu bivših glavnih urednika tjednika "Hrvatsko slovo", optužnica je teretila da su u prosincu 2004. objavili identitet i iskaz zaštićenog svjedoka Stjepana Mesića sa suđenja Tihomiru Blaškiću. Margetića je dodatno terećen za objavu transkripta Mesićeva svjedočenja u procesu Blaškiću 1998. u "Novom Hrvatskom slovu", za što je također obustavljen daljnji postupak.

Za isto kazneno djelo nepoštivanja suda ostaje optužen Josip Jović, koji je isti transkript objavio u prosincu 2000. u "Slobodnoj Dalmaciji".

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte objavila je da odustaje od daljnjeg progona Šešelja, Križića i Margetića "u interesu pravde i ekonomičnosti suđenja. U priopćenju kaže da se na taj korak odlučila jer je Tužiteljstvo pod sve većim pritiskom suda za sužavanjem broja optužnica i za povećanjem učinkovitosti svog rada.

Križićev branitelj Emil Havkić drži da je teza o zločinačkom udruživanju trojice novinara "pala u vodu" jer se radilo o već objavljenim informacijama dostupnima milijunskoj publici, za koje je postojao izraziti javni interes.

Dodao je da je takva optužnica prijetila snižavanjem dosegnutih standarda u slobodi izražavanja, pa je to, po njegovom mišljenju, pravi razlog odustajanja tužiteljstva od optužnice.

Domagoj Margetić ističe kako je još od podizanja optužnice tvrdio da je Carla del Ponte gubitnik, "jer se protiv istine ne može voditi sudski postupak".

"Objavio sam istinu i to bih ponovno učinio", rekao je Hini Margetić dodavši da je, zajedno s ostalim donedavnim suoptuženicima, imao potporu međunarodne udruge novinara Reporteri bez granica.

Potvrdio je da se početkom tjedna u Parizu susreo s glavnim tajnikom te organizacije Robertom Menardom koji, tvrdi Margetić, smatra da su donedavno potuženi novinari profesionalno obavljali svoj zadatak, pa je u već nekoliko navrata u ime Reportera bez granica tražio odbacivanje optužnice.

Optužnica protiv Šešelja i Margetića za nepoštivanje suda podignuta je 25. siječnja 2005., a zasebne optužnice protiv Križića i Jovića 9. rujna 2005. Na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom sva četvorica su odbacila optužbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙