FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisak: obljetnica pogibije 48 policajaca

SISAK, 30. lipnja 2006. (Hina) - Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Sisačko-moslavačke županije obilježila je 15. obljetnicu pogibije 48 hrvatskih branitelja policajaca.
SISAK, 30. lipnja 2006. (Hina) - Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Sisačko-moslavačke županije obilježila je 15. obljetnicu pogibije 48 hrvatskih branitelja policajaca.

Predsjednik Udruge Miroslav Njokoš podsjetio je da je prvi u Domovinskom ratu u Sisačko-moslavačkoj županiji poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom iz Viduševca kod Gline, pri obrani glinske policijske postaje 26. lipnja 1991. Najveći broj policajaca poginuo je u lipnju i rujnu te ratne 1991. godine.

Njokoš je ustvrdio da se uloga policije u prvim danima srpske agresije sve manje spominje, da se uglavnom spominju specijalna policija i vojska, dok se temeljnu i pričuvnu policiju nepravedno tretira kao drugorazredne branitelje iako su prvi ginuli u obrani Hrvatske.

Upozorio je da velik broj branitelja policajaca živi u teškim uvjetima i da su zaboravljeni od brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zbog čega im jedino njihova udruga ostaje kao oslonac u rješavanju statusnih , socijalnih i zdravstvenih problema.

Ratni načelnik sisačke Policijske uprave Đuro Brodarac naglasio je da je na početku srpske agresije najveći dio policajaca u sisačkoj PU, uz rijetke časne iznimke, otišao na drugu stranu, k neprijatelju, te da je policija tada stvorena od pričuvnih policajaca, dragovoljaca.

"Sada, 15 godina nakon početka agresije i rata, javljaju se neki 'mudraci' koji tvrde da djeca poginulih branitelja imaju nezaslužene privilegije pri upisu na fakultete", rekao je Brodarac, poručivši obiteljima poginulih da "oni ništa nisu dužni Hrvatskoj, već da je Hrvatska dužna njima, obiteljima i djeci poginulih policajaca".

Osvrnuo se i na "učestale medijske napade na njega zbog događaja u Sisku kada je bio ratni načelnik policije i jedan od organizatora obrane".

"Neće nam valjda Savo Štrbac i 'Veritas' govoriti što se tada događalo u Sisku i na sisačko-banovinskoj bojišnici, nećemo valjda dopustiti da nam oni, koji su pucali na Sisak iz minobacača, topova i tenkova, koji su pješački i zrakoplovima napadali naš grad i ovo područje, pišu povijest?" upitao je javno Brodarac.

Zauzeo se "za organiziranije i sustavnije iznošenje istine o Domovinskom ratu, jer samo istina o tom razdoblju uspostave hrvatske države može ga spasiti od zaborava".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙