FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: komemoracija dr. Željku Mardešiću

SPLIT, 30. lipnja 2006. (Hina) - Na splitskom gradskom groblju Lovrincu održana je danas komemoracija dr. Željku Mardešiću, vodećem hrvatskom i prvom laiku sociologu religije u bivšoj državi, osnivaču časopisa "Crkva u svijetu", koji je preminuo 26. lipnja u 74. godini života.
SPLIT, 30. lipnja 2006. (Hina) - Na splitskom gradskom groblju Lovrincu održana je danas komemoracija dr. Željku Mardešiću, vodećem hrvatskom i prvom laiku sociologu religije u bivšoj državi, osnivaču časopisa "Crkva u svijetu", koji je preminuo 26. lipnja u 74. godini života.

U nazočnosti članova obitelji i velikog broja njegovih prijatelja i suradnika, komemorativni skup predvodio je don Drago Šimundža. Istaknuo je kako je dr. Mardešić, iako po zvanju pravnik, bio stručnjak sociologije religije, kršćanski intelektualac, sljedbenik Koncila, čovjek dijaloga i svijeta otvoren prema svim svjetonazorima i religijama.

Bio je znanstvenik i pisac, a zajedno sa skupinom katoličkih laika i jednim svećenikom 1966. godine pokrenuo je vjerski časopis "Crkva u svijetu" koji i danas izlazi kao časopis splitskog Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, s kojim je surađivao do smrti. Smatra se prvim laikom sociologom religije u bivšoj Jugoslaviji, a svojim je radom stekao status vodećeg hrvatskog stručnjaka na tom području.

Don Drago Šimundža, opraštajući se od prijatelja i kolege, rekao je i kako je dr. Mardešić bio najcjenjeniji po mirotvorstvu, a po dobroti bio sličan Jadranskom moru s kojega je potekao, otvoren cijelom svijetu i svim ljudima.

Na skupu je pročitan i brzojav, spriječenog crkvenim obvezama, nadbiskupa splitsko - makarskog Marina Barišića, a skupu su još nazočili i don Ivan Grubišić, kolege s Franjevačkog teološkog fakulteta u Sarajevu predvođeni fra. Ivanom Šarčevićem, predstavnici Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, predstavnici Grada Splita i Županije splitsko - dalmatinske i drugi.

Dr. Mardešić predavao je na teološkom fakultetu u Splitu, te na Visokoj teološkoj školi u Zadru, bio je vanjski suradnik Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" u Zagrebu, Franjevačkog instituta za kulturu mira u Splitu i Ekumenskog instituta u Rimu "Centro Aletti". Osim "Crkve u svijetu", sa skupinom suradnika pokrenuo je još dva časopisa: 1992. "Mirotvorni izazov" i 2003. godine "Nova prisutnost".

Objavio je i više znanstvenih knjiga, a u domaćim i stranim časopisima izašlo mu je više od 300 stručnih članaka. U časopisu "Crkva u svijetu" objavljivao je veliki broj članaka iz područja sociologije religije, psihologije religije, teologije i crkvene povijesti. Objavljivao je i u drugim časopisima, "Bogoslovska smotra", "Obnovljeni život", "Svesci", "Naše teme", "Filozofska istraživanja"..., a više od 30 godina pisao je i pod pseudonimom Jakov Jukić.

Posljednji ispraćaj dr. Željka Mardešića bit će sutra u 18 sati u Komiži na otoku Visu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙