FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tadić za "debalkanizaciju" regije; traži razumijevanje za stajališta o Kosovu

SARAJEVO, 29. lipnja (Hina) - Predsjednik Srbije Boris Tadić založio se u četvrtak u Sarajevu za "debalkanizaciju" regije izrazivši uvjerenje kako današnja generacija ima snage i mogućnosti izgraditi potpuno nove odnose među susjednim državama temeljene na uzajamnom poštovanju i uvažavanju.
SARAJEVO, 29. lipnja (Hina) - Predsjednik Srbije Boris Tadić založio se u četvrtak u Sarajevu za "debalkanizaciju" regije izrazivši uvjerenje kako današnja generacija ima snage i mogućnosti izgraditi potpuno nove odnose među susjednim državama temeljene na uzajamnom poštovanju i uvažavanju.

"Sadašnja generacija na Balkanu može napraviti bitan iskorak", kazao je Tadić na konferenciji za novinstvo održanoj nakon sastanka s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, s kojima je razgovarao o bilateralnim odnosima i stanju u regiji.

Srbijanski je predsjednik istaknuo kako bi, kada bi se takav popis pravio, na njemu bilo puno više zajedničkih nego posebnih interesa. Kao konkretan korak koji bi vodio u pravcu izgradnje novog lica regije on je spomenuo potrebu izgradnje snažne infrastrukture "u trouglu između Zagreba, Sarajeva i Beograda".

Tadić je boravak u Sarajevu iskoristio kako bi još jednom odlučno demantirao tvrdnje po kojima je on hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću pokušao ponuditi nagodbu o podjeli BiH.

"U Hrvatskoj nismo imali ni vremena razgovarati o BiH", kazao je Tadić odgovarajući novinaru "Dnevnog avaza", lista koji je i plasirao vijest o navodnim tajnim razgovorima.

Na izravan upit o odnosu prema mogućem referendumu Republike Srpske o otcjepljenju od BiH Tadić je odgovorio kako je takvo što "praktično nemoguće" s obzirom na status bivših jugoslavenskih republika koji je potvrdila i Badinterova komisija.

"Volio bih kada sljedeći put budem u Sarajevu da me ne dočeka vijest koja nema veze s istinom", kazao je srbijanski predsjednik.

Tadić je također do kraja pojasnio njegovo osobno i stajalište Srbije prema BiH.

"Srbija ne želi na bilo koji način dovesti u pitanje granice između Srbije i BiH i ne želi bilo kakvu političku ili ekonomsku destrukciju BiH i vitalno je zainteresirana za najbolje moguće odnose sva tri naroda u BiH", kazao je Tadić dodajući kako su "najbolji odnosi" temelj politike Beograda i prema svim drugim zemljama regije.

Susjede je pak pozvao da pokažu razumijevanje i prema očekivanjima koja Srbija ima u vezi statusa Kosova. "Očekujemo da susjedne zemlje i njihovi političari uvažavaju poteškoće s kojima se Srbija suočava", kazao je Tadić dodajući kako veoma poštuje stajalište koje o tome iskazuje BiH i njeni politički prvaci.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kazao je kako "ne voli ni razmišljati" o neovisnosti Kosova.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Sulejman Tihić potvrdio je kako BiH želi da se pitanje Kosova riješi dijalogom između Beograda i Prištine.

Dvojica predsjednika u Sarajevu su istaknula i značenje kažnjavanja svih počinitelja ratnih zločina.

Pitanje o kojemu i dalje nema suglasnosti je tužba BiH protiv bivše SR Jugoslavije, odnosno sadašnjih država Srbije i Crne Gore zbog agresije i genocida.

Tihić je kazao kako o tome definitivno nije moguće postići konsenzus, dok je Tadić izjavio kako tužba samo komplicira odnose između dvije zemlje te je ocijenio kako postoje i drugi načini da se ovakva pitanja rješavaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙