FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska vlada odobrila prijedlog zakona o spajanju GDF-a i Sueza

PARIZ, 29. lipnja 2006. (Hina/AFP) - Francuska vlada odobrila je prijedlog zakona koji će omogućiti privatnoj energetskoj kompaniji Suez preuzimanje državne energetske kompanije Gaz de France (GDF).
PARIZ, 29. lipnja 2006. (Hina/AFP) - Francuska vlada odobrila je prijedlog zakona koji će omogućiti privatnoj energetskoj kompaniji Suez preuzimanje državne energetske kompanije Gaz de France (GDF).

Glavna svrha tog prijedloga zakona jest omogućiti prepolovljivanje udjela francuske države u GDF-u kako bi ga Suez mogao preuzeti. Spajanjem te dvije kompanije nastao bi svjetski energetski div vrijedan oko 62 milijarde eura.

Ministar gospodarstva Thierry Breton izjavio je po citatu iz službenog izvješća sa sastanka vlade da "projekt spajanja dvije kompanije omogućuje nastanak igrača svjetske kategorije, posebno u sektoru prirodnog plina".

Francuski predsjednik Jacques Chirac "naglasio je važnost tog projekta od nacionalnog interesa kada je u pitanju jačanje energetske neovisnosti naše zemlje i njezina priprema za postnaftno razdoblje", kazao je vladin glasnogovornik Francois Cope.

Tržišna kapitalizacija Sueza iznosi oko 37,6 milijardi eura a broj zaposlenih doseže 161 tisuću. Vrijednost GDF-a iznosi pak 25 milijardi eura a tvrtka zapošljava 53 tisuće radnika.

Plan je naišao na otpor nekih parlamentarnih zastupnika koji inače podupiru vladu a tvrde da se tim prijedlogom poništava prošlogodišnje obećanje vlade da će zadržati većinski udio u GDF-u.

U redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinare premijer Dominique de Villepin pokušao je umiriti zastupnike, ističući da će se projektom spajanja sačuvati GDF-ova misija javnog poduzeća na području cijena i postojećih sporazuma sa zaposlenima.

Država će zadržati "najmanje jednu trećinu kapitala nove kompanije, što bi odgovaralo manjinskom udjelu s mogućnošću blokade odluka", navodi se u izvješću.

Takozvana "zlatna dionica" omogućila bi državi i blokadu poteza nove kompanije ili njezinih ogranaka kojima bi se ugrozila sigurnost opskrbe energijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙