FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Festival pred morskim orguljama u Zadru

ZADAR, , 28. lipnja 2006. (Hina) - Pred više tisuća Zadrana i gostiju večeras je održan jedinstven festival "Mitra zonata", spektakl u kojemu su sudjelovale klape, zabavni pjevači, nautički brodovi i prepoznatljivi stari brodovi.
ZADAR, , 28. lipnja 2006. (Hina) - Pred više tisuća Zadrana i gostiju večeras je održan jedinstven festival "Mitra zonata", spektakl u kojemu su sudjelovale klape, zabavni pjevači, nautički brodovi i prepoznatljivi stari brodovi.

Festival je održan ispred sada već znamenitih morskih orgulja na zadarskoj rivi, a pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

Pjevači i klape su nastupili na jedrilicama, a domaćini i voditelji Festivala su isticali da je pozornica večerašnjeg festivala zapravo more.

U stankama između nastupa pjevača i klapa, čuo se dobro poznati zvuk morskih orgulja kojega proizvode valovi mora udarajući u 36 cijevi, ugrađenih u lani obnovljenu zadarsku rivu.

Nastupilo je 18 hrvatskih pjevača zabavne glazbe, među kojima su Alen Vitasović, Ibrica Jusić, Neno Belan, Meri Cetinić, Maja Blagdan, Ivo Patijera, Tedi Spalato i drugi. Među klapama nastupile su Maslina, Intrade, Skardinke i brojne druge.

Svi izvođači su pjevali dobro poznate skladbe o moru ploveći na jedrilicama duž morskih orgulja.

U moru ispred morskih orgulja bili su deseci osvijetljenih brodova i jedrenjaka. Na rivi se okupilo više tisuća posjetitelja.

Organizatori Festivala su Zadarska županija, Grad Zadar i Turističke zajednice Grada Zadra i Zadarske županije. Autorica projekta je novinarka HTV-a Ana Dobrović.

Projekt morskih orgulja autorsko je djelo poznatoga zadarskoga i hrvatskog arhitekta Nikole Bašića. Bašić, koji je i sam posjetio večerašnju priredbu, dobio je za taj projekt brojne čestitke i priznanja, a sutra putuje, zajedno s predstavnicima Zadra i Hrvatske, u Barcelonu po jedno stručno priznanje kojemu je dodijelio za ovaj projekt inozemni stručni časopis.

Festival "Mitra zonata" dobio je naziv po pužu vretenaste kućice koji živi u morskim dubinama. Prugasta mitra je sredozemni endem, rasprostranjen uzduž istočne obale Jadrana od Cavtata do Rovinja, ali svugdje je vrlo rijedak. Najbrojniji su nalazi u području srednjeg Jadrana. Od 1994. godine prugasta mitra je zakonom zaštićena te je sakupljanje, izlov i trgovina ovom vrstom strogo zabranjena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙