FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: Obilježen Dan Dunava

VUKOVAR, 28. lipnja 2006. (Hina) - Prigodnim programom, tijekom kojega je upozoreno na potrebu jače zaštite obrane od poplava na sljevu Dunave i Drave te na važnost izgradnje višenamjenskog kanala Dunav-Sava, u Vukovaru je danas obilježen Dan Dunava.
VUKOVAR, 28. lipnja 2006. (Hina) - Prigodnim programom, tijekom kojega je upozoreno na potrebu jače zaštite obrane od poplava na sljevu Dunave i Drave te na važnost izgradnje višenamjenskog kanala Dunav-Sava, u Vukovaru je danas obilježen Dan Dunava.

Taj dan - u spomen na potpisivanje Konvencije o zaštiti Dunava 29. lipnja 1994. godine u bugarskome glavnom gradu Sofiji - u srijedu i četvrtak obilježavaju podunavske zemlje.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković podsjetio je da je prije dva mjeseca Dunav ozbiljno zaprijetio Vukovaru.

Prema njegovim riječima, sustavnom obranom od poplava treba spriječiti da Dunav postane zlo.

Glavni direktor Hrvatskih voda Slavko Rajnović podsjetio je da uz Dunav, koji na svojem putu dugačkom 2780 kilometara od Crne šume u Njemačkoj do Crnog mora protječe kroz 18 europskih država, živi 81 milijun ljudi.

Voditelj obrane od poplava Hrvatskih voda za sljev Dunava i Drave Zoran Đuroković rekao je da se izrađuju projekti i idejna rješenja kako bi se pojačali nasipi na Budžaku i Otoku sportova u Vukovaru koje je visoki vodostaj Dunav prije dva mjeseca ozbiljno ugrozio.

Govoreći o projektu izgradnje višenamjenskoga kanala Dunav-Sava, državni tajnik u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Branko Bačić je istaknuo da su na natječaj za izradu njegove projektne dokumentacije, koji je nedavno zaključen, stigle ponude Instituta građevinarstva Hrvatske i Inženjerskoga projektnog zavoda iz Zagreba.

U sljedećih mjesec dana povjerenstvo mora izabrati povoljniju od te dvije ponude, a rok za izradu projektne dokumentacije je kraj prosinca ove godine, rekao je Bačić.

Vrijednost radova na kanalu Dunav-Sava procijenjena je na 4,5 milijardi kuna, a njegova izgradnja trajala bi od četiri do pet godina, dodao je.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Zdravko Krmek napomenuo je kako će se iz kanala navodnjavati 36.000 hektara poljoprivrednog zemljišta .

Podsjetio je da će se kanalom, dugačkim 61,4 kilometara, spojiti Dunav kod Vukovara i Sava kod Šamca, a njegova izgradnja, dodao je, prvi je pomak prema kvalitetnome prometnom koridoru Podunavlje - Jadran.

U spomen na poginule hrvatske branitelje u obrani Vukovara, iz broda "Hrvatskih voda" u Dunav je bačen vijenac, a zatim je u dvorani hotela "Lav" prikazan dokumentarni film Hrvatskih voda "Dani velikih valova", snimljen tijekom poplava Dunava i Drave u travnju ove godine u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

Obilježavanje Dana Dunava završilo je dodjelom priznanja pripadnicima postrojba Hrvatske vojske i MUP-a koji su na sljevu Dunava i Drave sudjelovali u obrani od poplava te folklorom u izvedbi KUD-a "Dunav" iz Vukovara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙